Ο μονόδρομος της ΑΟΖ κι ο κίνδυνος η Τρίπολη να θέσει θέμα για την υφαλοκρηπίδα στην Πελοπόννησο

Μου δημιουργούνται βάσιμες υποψίες, ότι η αποκάλυψη στο Ράδιο 98.4 που μου έκανε χθες ο Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και γνώστης επί δεκαετίες του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου στις έρευνες υδρογονανθράκων, με παρουσία στο παρελθόν στην Λιβύη, ότι η κυβέρνηση Σάρατζ ετοιμάζεται να δώσει προς αδειοδότηση αλίπεδα με τεμαχισμό και οριοθέτηση εντός τμημάτων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης, ώστε μετά την Τουρκία να εμφανιστεί και δεύτερη χώρα που θα αμφισβητεί στη λεκάνη της Μεσογείου, την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας των νησιών μας, είναι θέμα ημερών!

Γιώργος Σαχίνης

Η αποκάλυψη «βόμβα» από τον Ηλία Κονοφάγο, στον 98.4, αναφέρε: «από επαφές μου με αρμόδιους της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Λιβύης, γνωρίζω ότι την ώρα που η Τουρκία μας προκαλεί με έρευνες μετά τα 6 ν.μ. σε Ρόδο – Κάρπαθο - Κρήτη, η κυβέρνηση Σάρατζ ετοιμάζεται να δώσει προς αδειοδότηση αλίπεδα με τεμαχισμό και οριοθέτηση εντός τμημάτων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης, αμφισβητώντας και από την πλευρά της την υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ της Κρήτης και της Γαύδου και κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή της Ελλάδας», χτυπώντας «καμπανάκι» ότι αυτά τα αλίπεδα η Λιβύη θα τα παραχωρήσει προς αξιοποίηση στην Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου».

Μάλιστα στη «βόμβα» αυτή, πρόσθεσε, ότι «η Τουρκία εισηγείται στην κρατική Λιβυκή εταιρεία πετρελαίου και την κυβέρνηση Σάρατζ, να θεωρήσουν ότι η Πελοπόνησσος, ως νήσος, δε διαθέτει υφαλοκρηπίδα και άρα να οριοθετήσουν τα αλίπεδα με βάση της υφαλοκρηπίδα της Λιβύης, νότια και νοτιοδυτικά της Ελλάδας πολύ πιο μέσα από την μέση γραμμή που ο χάρτης Μανιάτη κατέθεσε με συντεταγμένες, εκμεταλλευόμενη η Λιβύη», όπως είπε ο κ. Κονοφάγος και το ότι τα ελληνικά οικόπεδα που δόθηκαν προς εκμετάλλευση δεν φτάνουν ως την μέση γραμμή , νότια της Γαύδου.

Ξαφνικά σήμερα τι διαβάζουμε στον Τουρκικό τύπο; Την είδηση ότι : « Στην Τουρκία φτάνει αύριο Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιεζ Αλ Σαρατζ (ως ο επίσημα αναγνωρισμένος με την κυβέρνηση του στην Τρίπολη από τον Ο.Η.Ε.) για επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ατζέντα θα είναι η στήριξη που προσφέρει η Τουρκία ενάντια στον στρατάρχη Χαφτάρ καθώς και οι “εργασίες” της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία, καθώς υπενθυμίζεται η τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση την άδεια για έρευνες σε οικόπεδα τα οποία βρίσκονται ακόμη και σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μάλιστα, το βράδυ της Τρίτης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δια μέσω του υψηλόβαθμου διπλωμάτη, Τσαγατάι Ερτζίγες, δημοσίευσε μέσω Twitter τον νέο χάρτη που υπέβαλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020, δηλώνοντας τα νέα όρια της «υφαλοκρηπίδας» τους, που φτάνουν μέχρι τα ελληνικά νησιά, εξαφανίζοντας παράλληλα τελείως από το χάρτη το Καστελόριζο.

Μετά την υπογραφή του τουρκολυβικού Μνημονίου η Τουρκία έχει επεκτείνει κατά πολύ προς τα δυτικά τις διεκδικήσεις της και ουσιαστικά όπως έχει δηλώσει επισήμως δεν αναγνωρίζει σε κανένα νησί, ακόμη και του μεγέθους της Κρήτης καμιά θαλάσσια ζώνη πέραν των χωρικών υδάτων τους των 6 ν.μ.».

Την ίδια ώρα ενώ είναι καθαρό το τι θα πράξουμε ως Ελλάδα , αν η Τουρκία προσπαθήσει να εισέλθει στην ελληνική αιγιαλίτιδα, στα 6 ελληνικά μίλια, για "έρευνα", για την υφαλοκρηπίδα μας δεν ακούω και πολλά . Το ερώτημα είναι ακόμη πιο καυτό, για το τι θα κάνει η κυβέρνηση μας αν η Τουρκία προσπαθήσει να εισβάλλει νότια/ΝΑ Κρήτης και της Κάσου και Καρπάθου, ανάμεσα στα 6 και τα 12 μίλια, δηλαδή, στην εν δυνάμει ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη. Είναι ή όχι θέμα , που στην νόμιμη ελληνική Αιγιαλίτιδα έχει επικαθίσει η παράνομη τουρκική ΑΟΖ; Και φυσικά δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω , το νου μας στο νησιωτικό σύμπλεγμα στο Καστελόριζο , που στους χάρτες τους το εξαφανίζουν και όχι απλά το αποκόπτουν από τον ελληνικό νησιωτικό χώρο.

Αντί επιλόγου , παραθέτω και την σκέψη του ομότιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μέριλαντ , Θεόδωρου Καρυώτη , που όταν κυρώνονταν το Δίκαιο της Θάλασσας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, (UNCLOS 1982) στο Montego Bay, την πόλη της Τζαμάικα, ήταν το νεώτερο μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας και αυτοδίκαια σήμερα αποκαλείται ο «πατέρας» της Ελληνικής ΑΟΖ :

«Εμείς αντί να συζητάμε για ΑΟΖ συνεχίζουμε το τροπάριο της υφαλοκρηπίδας. Ευτυχώς όμως, ως από μηχανής θεός, ήλθε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ για να ξυπνήσει την ελληνική κυβέρνηση, που μιλούσε για παραβίαση της υφαλοκρηπίδας της, τονίζοντας :

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε για την ΑΟΖ της Ελλάδας!

Έτσι, τώρα, ο μόνος ουσιαστικός αλλά πολύ καθυστερημένος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τους Τούρκους είναι να ανακηρύξουμε άμεσα ΑΟΖ, να στείλουμε τις γεωγραφικές συντεταγμένες στον ΟΗΕ και να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ μας με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μοναδικό εμπόδιο στην οριοθέτηση με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι το φοβικό μας σύνδρομο.

Όσον αφορά στην Αίγυπτο, ήρθε η ώρα ο στρατηγός Σίσι να οριοθετήσει την ΑΟΖ της χώρας του με αυτή της Ελλάδας. Φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό ερωτοτροπεί με την Τουρκία που του υπόσχεται μεγαλύτερη σε μέγεθος ΑΟΖ από ό, τι θα του εξασφάλιζε μια συμφωνία με την Ελλάδα. Εάν συμβεί αυτό η Ελλάδα δεν θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο. (Η Αίγυπτος θα ήθελε να δει πρώτα οριοθέτηση Ελλάδας- Κύπρου) .

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η άμεση προτεραιότητα της Ελλάδας δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι από την εποχή της UNCLOS εδώ και 38 χρόνια, μόνο δύο κράτη παρανομούν στέλνοντας γεωτρύπανα στις ΑΟΖ άλλων κρατών. Αυτές είναι η Κίνα και η Τουρκία. Η μεν Κίνα παραβιάζει τις ΑΟΖ πέντε γειτονικών της κρατών, η δε Τουρκία παραβιάζει την ΑΟΖ της Κύπρου. Εδώ βέβαια καταδεικνύεται και η υποκρισία του Ντόναλτ Τραμπ που καυτηριάζει τις ενέργειες της Κίνας, αλλά ποιεί την νήσσαν στην περίπτωση της Τουρκίας και του φίλου του Ερντογάν.

Είναι, επίσης, σημαντικό να υπενθυμίσουμε εδώ ότι γεωτρύπανο κανενός άλλου κράτους δεν έχει εισβάλει στην ΑΟΖ μια άλλης χώρας. Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί στην περίπτωση που ένα μεξικανικό γεωτρύπανο επιχειρούσε να εισέλθει στην ΑΟΖ των ΗΠΑ στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού. Θα είχε βυθιστεί σε λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό πράττουν οι Αμερικανοί ακόμα και όταν άλλοι επιχειρούν να τους κλέψουν τα ψάρια τους.

Ο στόχος της Τουρκίας ήταν πάντα το Καστελόριζο, αλλά σήμερα έφτασε στην Κρήτη, διότι ουσιαστικά η θάλασσα που πάντα εποφθαλμιούσε, ήταν ακριβώς η θάλασσα ανάμεσα στο Καστελόριζο και στην Κρήτη.

Η Γενική Διεύθυνση της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (TPAO) υπέβαλε αίτημα προς την Γενική Διεύθυνση Μεταλλείων και Πετρελαϊκών Εργασιών της Τουρκίας, για την έγκριση επιπλέον αδειών εξερεύνησης πετρελαίου σε επτά οικόπεδα στη Μεσόγειο εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Η ΤΡΑΟ χρησιμοποιεί τους κωδικούς T18, T19, U18, U19, T16, T17, U16, σε μια θαλάσσια έκταση που εκτείνεται μεταξύ της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης στα δυτικά, και της Κύπρου στα ανατολικά. Τo έγγραφο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβερνήσεως στις 30 Μαΐου 2020.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς σε αυτόν δεν περιλαμβάνονται τα επίμαχα σημεία του τουρκολιβυκού μνημονίου. Τα παραπάνω τουρκικά οικόπεδα ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, την οποία φυσικά δεν έχουμε οριοθετήσει με χάρτες και γεωγραφικές συντεταγμένες. Εμείς τι χάρτες και γεωγραφικές συντεταγμένες διαθέτουμε, που θα δείχνουν ότι αυτά τα τουρκικά οικόπεδα ανήκουν στην Ελλάδα;

Το κύριο φονικό κτύπημα της Τουρκίας θα διαπραχθεί, όταν στείλει στην θάλασσά μας, ανάμεσα στην Κρήτη και την Γαύδο, πρώτα ένα σεισμογραφικό και μετά ένα πλωτό γεωτρύπανο».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail