Η κρατικοδίαιτη παρασιτική ελίτ ως το πραγματικό πρόβλημα της χώρας

natalysaga / pixabay
Με αφορμή κάτι που διάβασα για τα δις που έχουν στις offshore Έλληνες επιχειρηματίες, θυμήθηκα τον βαρώνο σύμφωνα με τον τίτλο που του απονεμήθηκε το 1817 από τον αυτοκράτορα της Αυστρίας, Κωνσταντίνο Βέλλιο. Ο Βέλλιος ενίσχυσε την επανάσταση του 1821, ίδρυσε το Βέλλιειον Ίδρυμα που χορηγουσε υποτροφίες σε Μακεδόνες, ίδρυσε μαζί με άλλες προσωπικότητες την Αρχαιολογική Εταιρεία το 1837 και το δημοτικό νοσοκομείο Ελπίς.

Η ανιδιοτέλεια του Ιωάννη Μπάγκα που έδωσε την περιουσία του στην Ελλάδα όντας εν ζωή κρατώντας μόνο ένα μηνιαίο ποσό από τα δικά του λεφτά για τη συντήρησή του αποτελεί πρότυπο δύσκολο να ξεπεραστεί.

Οι δύο παραπάνω ενδεικτικές περιπτώσεις πραγματικών εθνικών ευεργετών θυμίζουν ότι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι η κρατικοδίαιτη παρασιτική ελίτ της που εμπόδιζε και εμποδίζει τη δημιουργία πραγματικής αστικής τάξης.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail