«Ο Ερντογάν θέλει πρώτα τη Σίρτη για να πάρει την Ημισέληνο και τα πετρέλαια του νότου στη Λιβύη»

Freepen.gr - Η Τουρκία ασκεί μεγάλη πίεση στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη «προκειμένου να κατευθυνθεί προς την πόλη Sirte με σκοπό τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαιο ημισελήνου», δήλωσε ο δεύτερος αντιπρόεδρος του Λιβύκου Κοινοβούλιο, Ahmida Homa.

Ο Homa είπε, σε συνέντευξή του στον αραβικό Σπούτνικ: «Υπάρχουν επίμονες προσπάθειες [από την Τουρκία] να πιέσουν την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ-Σαρράζ να πάει στην πόλη της Σίρτης και μετά να αναλάβει την ημισέληνο και την πόλη της Αλ Τζούφρα, θεωρώντας ότι η τελευταία είναι μια πύλη προς το Λιβυκό νότο και τις πετρελαιοπηγές του».

Ο Homa συνέχισε: «Και τότε θα συνεχίσουν μέχρι να έχουν τον έλεγχο όλων των δυνατοτήτων των Λιβύων, να τους ελέγξουν και να τους πουλήσουν όπως θέλουν, και για εμάς αυτό είναι απαράδεκτο».

«Η Τουρκία άσκησε πίεση στην κυβέρνηση Αλ-Βέφακ (της πολιτικής συμφωνίας για τη Λιβύη) να υπογράψει το Μνημόνιο Συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων», επισημαίνοντας ότι ο λόγος πίσω από αυτό είναι «οι φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης του Τούρκου Προέδρου [Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν] για έρευνες φυσικού αερίου σε αυτά τα νερά. Πρόκειται για περιφερειοποίηση, εάν το τέλος και ο σκοπός δεν είναι προς το συμφέρον των Λιβύων, αλλά προς το συμφέρον της κυβέρνησης του Ερντογάν να αρπάξει όλο τον πλούτο της Λιβύης», είπε ο Homa.

«Έχουμε πολύ φυσιολογικά και πραγματικά αιτήματα, που είναι το ζήτημα της δίκαιης κατανομής των εσόδων από πετρέλαιο σε όλες τις πόλεις της Λιβύης και στις τρεις περιοχές της Λιβύης. Δεν είμαστε μόνο θεματοφύλακες των πηγών πετρελαίου. Μάλλον, ζητάμε να είμαστε πραγματικοί συνεργάτες. Κάθε Λίβυος πρέπει να απολαμβάνει αυτά τα προϊόντα», συνέχισε ο Homa.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail