Ποιες κατηγορίες φορολογουμένων θα πληρώσουν λιγότερους φόρους - Το όφελος για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Ελαφρύτερος θα είναι ο λογαριασμός της εφορίας για χιλιάδες μισθωτούς, εισοδηματίες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις εξ αιτίας των αλλαγών στη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν το 2020 και των έκτακτων εκπτώσεων της πανδημίας


Ελαφρύτερος θα είναι ο λογαριασμός της εφορίας για χιλιάδες μισθωτούς, εισοδηματίες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις εξ αιτίας των αλλαγών στη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν φέτος και των έκτακτων εκπτώσεων της πανδημίας.

Στους κερδισμένους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι επιχειρήσεις λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή και της σχεδιαζόμενης περικοπής στη προκαταβολή φόρου εισοδήματος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που πλήρωσαν εμπρόθεσμα το ΦΠΑ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων με μειωμένα ενοίκια που θα έχουν πίστωση φόρου καθώς και οι μισθωτοί με μπλοκάκι που δικαιούνται το αφορολόγητο.

Ειδικότερα οι κατηγορίες φορολογούμενων που θα ωφεληθούν είναι:

- Επιχειρήσεις 

Για τα κέρδη του 2019 θα πληρώσουν λιγότερο φόρο αφού ο φορολογικός συντελεστής μειώθηκε στο 24% από 28% ενώ θα έχουν πρόσθετο όφελος από το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου. Για παράδειγμα εταιρεία είχε κέρδη 100.000 ευρώ το 2018 και το 2019. Το 2019, πλήρωσε φόρο 28.000 ευρώ (συντελεστής 28%) και προκαταβολή φόρου για το 2020, 26.600 ευρώ καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο η προκαταβολή φόρου επανυπολογίστηκε με συντελεστή 95%.
Στο εκκαθαριστικό του 2020, ο φόρος θα διαμορφωθεί στα 24.000 ευρώ (συντελεστής 24%). Στην περίπτωση που η επιχείρηση εμφανίζει μείωση τζίρου φέτος η προκαταβολή φόρου για το 2021 θα διαμορφωθεί στα 12.000 ευρώ εάν μειωθεί στο 50%. Έτσι η ελάφρυνση σε σχέση με πέρυσι μπορεί να φθάσει το 34%.

- Ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι

Το 25% του ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου που πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον Απρίλιο οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να το συμψηφίσουν με το φόρο εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωση.

Επίσης όσοι έχουν μείωση στα ακαθάριστα έσοδά τους τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι θα πληρώσουν μικρότερη προκαταβολή φόρου.

Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας κατέβαλε τον Απρίλιο ΦΠΑ για το πρώτο τρίμηνο του έτους 2.000 ευρώ και με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης καλείται να πληρώσει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε πέρυσι 1.500 ευρώ. Το 25% του ΦΠΑ, δηλαδή 500 ευρώ θα μπορεί να τα συμψηφίσει με το εκκαθαριστικό της Εφορίας και να περιορίσει τη φορολογική επιβάρυνση στα 1.000 ευρώ.

- Ιδιοκτήτες ακινήτων

Όσοι εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα έχουν τη δυνατότητα από τις 31 Ιουλίου και μετά και αφού θα έχει γίνει η εκκαθάριση της φορολογική τους δήλωσης να συμψηφίσουν την έκπτωση φόρου που θα αντιστοιχεί στο 30% των χαμένων ενοικίων με το φόρο εισοδήματος του εκκαθαριστικού.

- Μισθωτοί με μπλοκάκι

Δικαιούνται την έκπτωση φόρου 1.900- 2.100 ευρώ

- Νέοι επαγγελματίες

Όσοι έχουν κάνει έναρξη για πρώτη φορά από 1/1/2017 και μετά απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος και έτσι κερδίζουν τουλάχιστον 650 ευρώ.

Η απαλλαγή παρέχεται για πέντε χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail