Οι Τούρκοι σπάνε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη καταπατώντας το διεθνές δίκαιο

Η νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων να «εγκλωβίσουν» γαλλική φρεγάτα της διεθνούς δύναμης, η οποία υποτίθεται ότι μέσω της επιχείρησης IRINI επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη δείχνει τρία πράγματα:

1. Οι Τούρκοι έχουν και αξιοποιούν στο έπακρο το πλεονέκτημα του επιτιθέμενου. Η αποφασιστικότητα τους να κάνουν αυτά που χρειάζεται για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους φέρνει σε υποχωρητική αμηχανία όλους τους άλλους που δεν είναι διατεθειμένοι να φτάσουν στα άκρα.

2. Η επιχείρηση IRINI είναι ήδη άσκοπη, αφού αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αποστολή της που είναι η επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όμως η επιχείρηση IRINI είναι και βλαπτική - ειδικά για την Ελλάδα. Ο λόγος είναι ότι τα πολεμικά πλοία στα ανοικτά της Λιβύης λειτουργούν πια ως προέκταση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, αφού το μόνο που θα κάνουν θα είναι να «διασώζουν» λαθρομετανάστες και να τους φέρνουν στην Κρήτη. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι καλύτερα η επιχείρηση IRINI να σταματήσει.

3. Η αγνόηση των πολεμικών πλοίων της διεθνούς εντολής δείχνει ότι οι Τούρκοι γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τη διεθνή νομιμότητα, όπως έκαναν στην Κύπρο και κάνουν στη Συρία. Δείχνει όμως για πολλοστή φορά και κάτι ακόμη: ότι η Ενωμένη Ευρώπη ως πολιτικό μέγεθος δεν υφίσταται. Την επόμενη φορά που η Γερμανία θα οργανώσει διεθνή διάσκεψη για τη λιβυκή κρίση, να καλέσει πάλι την Τουρκία δείχνοντας ότι δεν την νοιάζουν οι προσβολές που κάνουν οι Τούρκοι στην Ευρώπη. Όσον αφορά την Ελλάδα, αυτή μάλλον δεν θα προσκληθεί και πάλι. Ο ρόλος που έχει, είναι να επικουρεί την Ευρώπη (και) στο μεταναστευτικό.

Αναστάσιος Λαυρέντζος
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail