Φορολογική δήλωση: Τι αλλάζει στην πληρωμή των δόσεων

Σε πόσες δόσεις θα εξοφληθούν οι φετινές υποχρεώσεις των φορολογουμένων. Γιατί αποτελεί ορόσημο ο Φεβρουάριος του 2021. Η επιλογή της πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων και τα σενάρια για διευκολύνσεις λόγω συσσωρευμένων οφειλών.


Την πρώτη δόση φόρου εισοδήματος τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να την πληρώσουν και φέτος έως το τέλος Ιουλίου. Σε αντιδιαστολή όμως με τα προηγούμενα χρόνια, οι δόσεις εξόφλησης του φόρου δεν θα είναι τρεις διμηνιαίες, αλλά από έξι έως και οκτώ μηνιαίες.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις τις επόμενες ημέρες και σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει «σπάσιμο» των τριών διμηνιαίων δόσεων σε έξι μηνιαίες. Στο τραπέζι έχει πέσει και η επέκταση των πληρωμών έως και τον Φεβρουάριο του 2021, όπως συμβαίνει με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, καθώς υπάρχει η δυνατότητα, έσοδα του προηγούμενου έτους να καταγραφούν στον οικείο προϋπολογισμό ακόμα και εάν η πληρωμή τους γίνει το πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους.

Παράλληλα βέβαια οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, δεδομένου ότι πρόκειται για τακτικές οφειλές (οι 48 δόσεις αφορούν τις έκτακτες), ενώ το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει και σε διευκολύνσεις εξόφλησης των συσσωρευμένων υποχρεώσεων εξαιτίας των αναστολών πληρωμών που δόθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

H ισχύουσα πάγια ρύθμιση προβλέπει δόσεις:

- Από 2 έως 48, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό έλεγχο καθώς και για μη φορολογικές οφειλές.

- Από 2 έως 24, για όλες τις υπόλοιπες οφειλές.

Ο αριθμός των δόσεων που καθορίζεται από τη φορολογική διοίκηση για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 48 μηνιαίες δόσεις δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 24, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης 30 ευρώ.

Στο μέτωπο των προθεσμιών, όλα δείχνουν παράταση. Ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων παραμένει χαμηλός καθώς μόλις χθες το πλήθος τους ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια, σε σύνολο περίπου 6,5 εκατομμυρίων. Το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε παράταση της προθεσμίας, όχι πέραν της 25ης Ιουλίου, έναντι της 30ής Ιουνίου που προβλέπεται σήμερα.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.