Ναύαρχος Γιαγιτζί: Λιβύη κι Αλβανία χάνουν περιοχές, θα πρέπει να προσβάλλουν τη συμφωνία Ιταλίας-Ελλάδας

Η Κιούμπρα Παρ, αρθρογράφος της εφημερίδας Haberturk, παραθέτει σε άρθρο της, τις προτάσεις και τις προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση του ναυάρχου Τζιχατ Γιαγιτζί, αναφορικά με την συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.


Ο ναύαρχος Τζιχατ Γιαγιτζι ανέφερε τα εξής: ¨Η Τουρκία αντί για στρατιωτικά βήματα πρέπει να αποκτήσει ανωτερότητα χρησιμοποιώντας την τουρκική διπλωματία και το διεθνές δίκτυο. Με έγγραφο που είχα συντάξει τον Ιανουάριο ανέφερα το τι μπορούν να κάνουν οι ανταγωνίστριες χώρες. Τώρα άρχισαν από τον πλέον αδύναμο κρίκο αλλά είναι ανάγκη να πάρουμε το προβάδισμα”

Ο ναύαρχος Τζιχατ Γιαγιτζι περιγράφει ως εξής το γιατί είναι πολύ κρίσιμη για την Τουρκία, η συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα σε Ιταλία και Ελλάδα:

"Με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα αποδέχθηκε ότι τα νησιά δεν έχουν τα ίσα δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Εξωτερικών Κοτζιά ο οποίος ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση δήλωσε πως “Η συμφωνία που υπογράφτηκε με την Ιταλία δυστυχώς είναι ένα σημείο πιο πίσω από τη συμφωνία που είχαμε διαπραγματευτεί εμείς. Η συμφωνία που υπογράφτηκε το 1977 για την υφαλοκρηπίδα αναγνώριζε μεγαλύτερη δικαιοδοσία στα Διαπόντια νησιά στο βορρά".

Πιστεύω πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους μας θα χρησιμοποιήσουν πολύ καλά αυτό. Και υπάρχει ένα ακόμη παράδειγμα. Το 2009 Ελλάδα και Αλβανία υπέγραψαν συμφωνία για ΑΟΖ. Στα νησιά που υπήρχαν στην Αδριατική αναγνωριζόταν δικαιώματα όσα και στην Αλβανία. Η Ελλάδα χρησιμοποιούσε τα πλαϊνά σύνορα υπέρ της. Εμείς ετοιμάσαμε αναφορά και υπόγεια την στείλαμε στην Αλβανία, προειδοποιώντας τους πως “Σας ξεγελάνε”. Αν και η συμφωνία υπογράφηκε, η Αλβανία υπέβαλε ένσταση δηλώνοντας πως “Τα νησιά σου δεν είναι δίκαιο να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τη δική μου ηπειρωτική χώρα”. Αργότερα στην Αλβανία πήγαν την απόφαση στο ανώτατο δικαστήριο και την ακύρωσαν.

Η Ελλάδα συνεχώς θέλει να γίνεται δεκτό πώς τα νησιά έχουν ισότιμη θαλάσσια δικαιοδοσία με την ηπειρωτική χώρα αλλά σε αυτό δεν μπόρεσε να πείσει ούτε την Αλβανία ούτε την Ιταλία με τη συμφωνία που υπογράφτηκε τώρα.

Κι όμως κάνοντας χρήση των ίδιων θέσεων προβάλλει δικαιώματα ενάντια στην Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ώρα που στο χάρτη το Καστελόριζο δεν είναι καν ορατό δηλώνουν πως διαθέτει υφαλοκρηπίδα και χωρίς να υπολογίζουν τις ακτές της Ανατολίας, θέλουν να γίνουν ιδιοκτήτες στην Ανατολική Μεσόγειο. Πίσω από αυτό το θάρρος βρίσκεται η επιθετικότητα της ελληνικής διπλωματίας”.

Τώρα υπάρχουν πολλά από τα βήματα που πρέπει να κάνει η Τουρκία. Διότι με την συμφωνία ανάμεσα σε Ιταλία και Ελλάδα τρώγονται τα δικαιώματα της Αλβανίας και της Λιβύης. Στην γραμμή από ΝΔ προς ΒΑ της Αλβανίας και στην κατεύθυνση ΒΔ προς ΝΑ της Λιβύης, αφαιρούνται δικαιώματα που θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει οι χώρες αυτές.
Δηλαδή αν η Λιβύη και η Αλβανία είχαν συνάψει συμφωνία με την Ιταλία, κάποιες περιοχές που παίρνει η Ελλάδα θα ήταν δικές τους. Για αυτό το λόγο πρέπει η Λιβύη και η Αλβανία να προσβάλλουν αυτή τη συμφωνία.”
….
Πιθανή υπογραφή για καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου, θα είναι το πλέον κακό σενάριο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Σε μία τέτοια περίπτωση περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας που βάσει του διεθνούς δικαίου φτάνει τα 186.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περιορίζεται στα 41.000″.
……

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/flas-flas-cihat-yayci-istifasinin-ardindan-ilk-kez-konustu-hukumeti-uyardi-283656h.htm
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.