Ελληνοτουρκικά: “Η στρατηγική ψυχραιμία που μετατράπηκε σε αφωνία, αλλά δεν τσιμπάμε…”

Η Τουρκία παρά τα εσωτερικά προβλήματα που έχει, τα οποία νομίζουμε ότι θα την αποτρέψουν από το επεκτατικό της δόγμα και τις αναθεωρητικές της βλέψεις, παραμένει πιστή και συνεπής στις προκλήσεις κατά της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. 

Από: militaire.gr

Στο στρατηγικό επίπεδο, με συνεχείς δηλώσεις του Ερντογάν και των Υπουργών του.

Στο επιχειρησιακό επίπεδο, με συνεχείς δηλώσεις και αναρτήσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο επί υπουργίας Ακάρ είναι πολύ «ζωηρό» στα social media «εξαφανίζοντας» το τουρκικό ΓΕΕΔ και τους Κλάδους (Χερσαίες-Ναυτικές-Αεροπορικές Δυνάμεις).

Στο τακτικό επίπεδο:
  • Στον αέρα με συνεχείς υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, οι οποίες ήδη έχουν φτάσει στις 302 και περιλαμβάνουν πλέον και μεγάλα νησιά (Λήμνος-Λέσβος-Χίος-Σάμος-Ρόδος, η Κως τους ξέφυγε…) αλλά και μικρότερα, όπως η Πάτμος, ενώ στον Έβρο κατά τη διάρκεια της κρίσης του Μαρτίου δεν δίστασαν να πετάξουν στα 500 πόδια από το έδαφος.
  • Στην θάλασσα με συνεχείς παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και παρενοχλήσεις ελληνικών αλιευτικών, σκαφών του ΠΝ και του ΛΣ αλλά και σκαφών της FRONTEX.
  • Στην ξηρά με μεθοριακά επεισόδια, όπως η πρόσφατη παρενόχληση των εργασιών στο νότιο τμήμα των συνόρων στον Έβρο, αλλά και η πρόσφατη κρίση κατά τη διάρκεια της οποίας όχημα των ΤΕΔ αποπειράθηκε να ξηλώσει τον φράχτη, ενώ Τούρκοι αστυνομικοί πετούσαν χιλιάδες δακρυγόνα και καπνογόνα σε ελληνικό έδαφος, ενθαρρύνοντας και βοηθώντας στην πράξη ορδές ανθρώπων αγνώστου ταυτότητας και ιδιότητας, να παραβιάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στην Ελλάδα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα και αποσταθεροποιητικές τάσεις.
Σημαντικό ρόλο στην κατασυκοφάντηση της Ελλάδας με ανυπόστατες καταγγελίες, παίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο συχνά – πυκνά εκδίδει ανακοινώσεις που αφορούν στην χώρα μας.

Σε μια από αυτές τις ανακοινώσεις την 28 Μαΐου  2020, ο Εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι δεν δίστασε να κατηγορήσει την Ελλάδα για βαρβαρότητες κατά των προσφύγων – μεταναστών. Συγκεκριμένα ο λαλίστατος κ. Ακσόι είπε: “η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών. Είναι ντροπή να αποκαλούν την Τουρκία βάρβαρη χώρα. Το ελληνικό κράτος πρέπει να γλιτώσει από τη δική του βαρβαρότητα, πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των μεταναστών, να μην κάνει βαρβαρότητες, να μην τους προωθεί στα σύνορα. Η χώρα που υποστηρίζει ότι είναι λίκνο του πολιτισμού να σέβεται όσους έχουν διαφορετική θρησκεία και πολιτισμό”.
Άραγε τι ήθελε να πει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο οποίος δεν αναφέρθηκε σε κανένα συγκεκριμένο γεγονός; 

Λαμβάνοντας υπόψη την τουρκική πονηριά, η οποία δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και σπεύδει να εκμεταλλευτεί οτιδήποτε εφαρμόζοντας το δόγμα «πέτα λάσπη και κάτι θα μείνει», διαπιστώνουμε ότι αναβιώνει και πάλι το αφήγημα περί «της Ελλάδας που πυροβολεί και σκοτώνει τους πρόσφυγες στον Έβρο», με μια μικρή παραλλαγή όμως, έχουμε πλέον το αφήγημα «η Ελλάδα επαναπροωθεί βίαια πρόσφυγες από τα Ελληνικά στα Τουρκικά χωρικά ύδατα και ενίοτε τους πνίγει».
Για να ενισχυθεί το τουρκικό αφήγημα χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και στην Τουρκία όπου ανθεί η προπαγάνδα και τα fake news, υπάρχει πληθώρα φορέων που είναι πάντα πρόθυμοι να ενισχύσουν όποιο αφήγημα θέλει το καθεστώς Ερντογάν. Εάν ήθελαν ας έκαναν και διαφορετικά…

Έτσι στο παιχνίδι εδώ και αρκετούς μήνες έχει μπει η τουρκική Ακτοφυλακή, η οποία με καθημερινές ανακοινώσεις της δημοσιοποιεί διασώσεις προσφύγων – μεταναστών στο Αιγαίο. Σε κάθε ανακοίνωση της η τουρκική Ακτοφυλακή έχει ένα στοιχείο το οποίο δεν αλλάζει, δηλαδή την αναφορά ότι η βάρκα των μεταναστών προωθήθηκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα από τα ελληνικά με ευθύνη του ελληνικού Λιμενικού. Επιπλέον εντελώς τυχαία η τουρκική Ακτοφυλακή παραλείπει να πει από πού ξεκινούν οι βάρκες των μεταναστών. Μήπως προσθαλασσώνονται προερχόμενες από την Τυνησία ή την Λιβύη ;
H ανακοίνωση της τουρκικής Ακτοφυλακής

Σε μια από αυτές τις ανακοινώσεις η οποία εκδόθηκε στις 23 Μαΐου και αφορά σε περιστατικό που έλαβε χώρα μία μέρα νωρίτερα, η τουρκική Ακτοφυλακή προχώρησε ένα ακόμα βήμα, αναφέροντας ότι οι Έλληνες λιμενικοί αφού προώθησαν την βάρκα εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, την έσκισαν με αποτέλεσμα οι μετανάστες να βρεθούν στην θάλασσα, ενώ ένας από αυτούς πνίγηκε.
Η σοβαρότατη αυτή καταγγελία δηλαδή της ηθελημένης πρόκλησης ναυαγίου από Έλληνες λιμενικούς, όπως και οι συνεχείς καταγγελίες που περιλαμβάνονται στις επίσημες ανακοινώσεις των Τούρκων, παραμένουν αναπάντητες. 

Βέβαια κάποιος θα πει ότι δεν πρέπει να “τσιμπάμε” στις προκλήσεις, είναι μια άποψη και αυτή, αλλά η συνεχής σιωπή μπορεί να διαμορφώσει την άποψη ότι σιωπούμε διότι έχουμε κάτι να κρύψουμε. 

Μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή να αφήσουμε την τακτική της «στρατηγικής ψυχραιμίας», η οποία τείνει να μετατραπεί σε «στρατηγική αφωνία» και να ενεργήσουμε αντικρούοντας άμεσα τις ψευδείς καταγγελίες της τουρκικής Ακτοφυλακή, καταγγέλοντας την χαλαρή στάση της, που από τη μία μας προβάλλει τις δυνατότητες της και από την άλλη δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να ελέγξει τα τουρκικά παράλια και τα χωρικά ύδατα της χώρας της;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail