Τουρκία: "Δε θα κάτσουμε ποτέ στο ίδιο τραπέζι με τους Ελληνοκύπριους!"

Freepen.gr - Δήλωση του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών,  Hami Aksoy, ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Borrell να φέρει σε συνεννόηση την Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία, που το τουρκικό ΥΠΕΞ προσδιορίζει πάντα ως "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση":

Η εν λόγω πρόταση απέχει πολύ από το να είναι σοβαρή από την ίδια ΕΕ, η οποία πάντα αγνοεί την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων και δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε οποιαδήποτε από τις δηλώσεις της στα ίδια δικαιώματά τους επί των φυσικών πόρων του νησιού.

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, ο συνομιλητής των Τουρκοκυπρίων για τους πόρους υδρογονανθράκων είναι οι Ελληνοκύπριοι έως ότου επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη διευθέτηση στο νησί. Ως εκ τούτου, ο ομόλογός του Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης σίγουρα δεν είμαστε εμείς, αλλά ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, H.E. Κ. Kudret Özersay.

Εάν επιδιώκεται λύση στην Ανατολική Μεσόγειο, ως πρώτο βήμα, οι δύο λαοί του νησιού πρέπει να μιλήσουν και να δημιουργήσουν έναν κοινό μηχανισμό συνεργασίας για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής εσόδων, το συντομότερο δυνατό. Η πρόταση των τουρκοκυπριακών αρχών της 13ης Ιουλίου 2019 παρέχει το απαραίτητο έδαφος για το σκοπό αυτό.

Η οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στα δυτικά του νησιού της Κύπρου θα είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία δεν θα συναντηθεί ποτέ με την Ελληνοκυπριακή διοίκηση που έχει σφετεριστεί τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail