Κύριε Μητσοτάκη, κύριε Δένδια, “θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία”…

Ο Μητροπολίτης Πωγωνιανής, Δρυϊνουπόλεως και Κονίτσης κύριος Ανδρέας έχει δείξει πως υπερασπίζεται διαχρονικά Ελλάδα και Ορθοδοξία. Είναι ένας φλογερός ποιμενάρχης μιας ακριτικής και αιματοβαμμένης περιφέρειας της Πατρίδος μας. Είναι άξιος συνεχιστής του τεράστιου έργου, του προκατόχου του Σεβαστιανού για τη Βόρειο Ήπειρο.

Έτσι σε δελτίο τύπου της Ιεράς Μητροπόλεώς του στις 28 Μαΐου 2020, διατυπώνει τις ανησυχίες του για την οδυνηρή έκπληξη σχετικά με την ναυτική συνεργασία Αλβανίας και Τουρκίας.

«Δοκίμασα οδυνηρή έκπληξη, διαβάζοντας σε σοβαρή ημερήσια αθηναϊκή εφημερίδα, ότι “η Αλβανία είναι σχεδόν έτοιμη να ενεργοποιήσει την βάση Πασά λιμάνι στον κόλπο του Αυλώνος για το τουρκικό ναυτικό, με το οποίο έχει από χρόνια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Αυτό σημαίνει, ότι πολύ σύντομα μπορεί να δούμε τουρκικό στόλο να εξορμά από εκεί και να ελέγχει το Ιόνιο. Δεδομένου μάλιστα ότι πλησιάζει την ολοκλήρωσή της η ναυπήγηση του τουρκικού αεροπλανοφόρου “ANADOLU”, μπορεί και αυτό να το δούμε να ναυλοχεί στον Αυλώνα και να συντονίζει από εκεί κινήσεις των άλλων τουρκικών πολεμικών” («ΕΣΤΙΑ», 27.5.2020).

Σ’ αυτή την πληροφορία με ανησυχούν σφόδρα δύο πράγματα:

α) Η Αλβανία έχει, μέχρι πρόσφατα, προβεί σε διάφορες ενέργειες εις βάρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Και μάλιστα, ενώ ζητάει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά όμως, όπως η Ελλάδα δεν έχει ασκήσει την επιρροή πού μπορεί για να υποχρεώσει την Αλβανία να αναστείλει τα σχέδιά της για τον τουρκικό Ναύσταθμο στον Αυλώνα, έτσι συμβαίνει και με την ένταξη της γείτονας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο, ώστε να σταματήσει την πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε., εφ’ όσον δεν σέβεται καθόλου τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών. Εν τούτοις, αυτό το δικαίωμά της ἡ Χώρα μας ούτε καν το έχει επικαλεσθεί. Αντίθετα, αφήνει την Αλβανία να γίνεται ενεργούμενο της Τουρκίας και του νέο-σουλτάνου Ερντογάν, χωρίς να αντιδρά.

Δυστυχώς, μέχρι τώρα, η Αθήνα αδιαφόρησε για τα δεινά των Βορειοηπειρωτών, όπως αδιαφόρησε για την εν ψυχρώ δολοφονία από την αλβανική Αστυνομία του νεαρού, γενναίου Έλληνα Κωνσταντίνου Κατσίφα, στις 28 Οκτωβρίου 2018. Δυστυχώς!

β) Ὁ Ναύσταθμος στον Αυλώνα, πού παραχωρεί ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στον κ. Ερντογάν, μπορεί πολύ σύντομα να γίνει τόπος εξορμήσεως του τουρκικού στόλου στο Ιόνιο και να το ελέγχει. Έτσι, ἡ Τουρκία θα περισφίγγει την Ελλάδα από το Αιγαίο και από το Ιόνιο.

Κι’ αυτό μεν το ζήτημα καλείται να το λύσει η υπεύθυνη πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία της Χώρας μας.

Διερωτώμαι, όμως, εναγωνίως: Γιατί έχουμε επιτρέψει να συμβαίνει αυτή η κλιμάκωση των εχθρικών ενεργειών, χωρίς, μάλιστα, να αντιδρούμε; Γιατί δεν αγωνιούμε για την τύχη των Βορειοηπειρωτών, οι οποῖοι βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο του αλβανικού μισελληνισμού; Βέβαια, κανένας δεν αγνοεί τα προβλήματα πού έχει στο εσωτερικό της η Ελλάδα. Καλόν, όμως, είναι η Αθήνα να μην επικεντρώνεται μόνο στα τρέχοντα προβλήματα και να αφήνει άλλα ζητήματα - όπως το Βορειοηπειρωτικό – να παραμελούνται. “Και ταύτα έδει ποιήσαι κακείνα μη αφιέναι” (Ματθ. κγ΄ 23). Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό ουδενός. Όχι ! Αλλά είναι αλήθεια περίτρανη, ότι “θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία”.

Προσεύχομαι εκτενώς, ο Χριστός να φωτίζει τον πολιτικό κόσμο της Χώρας μας, ώστε να αποτραπούν τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις»!

Φρονώ ως Έλληνας, πώς αυτή είναι περήφανη και πατριωτική πολιτική!

Γιατί δεν τολμούν, ο Πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ μας;

Παναγιώτης Αποστόλου
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.