Το Πεντάγωνο θέλει γαλλική «ομπρέλα» στην ανατολική Μεσόγειο

@MarineNationale
Οι στρατιωτικοί πιέζουν για την αποστολή μίας ή δύο φρεγατών Fremm στην περιοχή μας ή ακόμη και για μεταστάθμευση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.


Η κλιµάκωση της κρίσης στα ελληνοτουρκικά θεωρείται από τους περισσότερους στρατιωτικούς, διπλωµάτες και αναλυτές σίγουρη και οι µοναδικές διαφορές που µπορεί να έχουν στις εκτιµήσεις τους αφορούν τον χρόνο κατά τον οποίο η κατάσταση θα χειροτερέψει. Υπάρχουν αυτοί που προβλέπουν «θερµό καλοκαίρι» και εκείνοι που προσδιορίζουν χρονικά την κλιµάκωση το πολύ µέχρι τον Οκτώβριο. Οποιοι κι αν δικαιωθούν, το συµπέρασµα είναι ένα: ο χρόνος για τη στρατιωτική προετοιµασία της χώρας τελειώνει και δεν είναι αρκετός. Αυτός είναι και ο λόγος που από τους στρατιωτικούς υπάρχουν εισηγήσεις για εκµετάλλευση στο 100% των πολύ καλών σχέσεων µε τη Γαλλία. 

Το Παρίσι έχει αυτή τη περίοδο την πιο «καθαρή» θέση έναντι των ελληνικών συµφερόντων και ταυτόχρονα σχεδόν εχθρικές σχέσεις µε την Τουρκία. Τι ζητούν οι στρατιωτικοί; Το «αµερικανικό στρατιωτικό αποτύπωµα» που δεν µας προέκυψε να αντικατασταθεί µε το γαλλικό! Η αποστολή µίας ή δύο φρεγατών Fremm στην περιοχή µας ή ακόµη και η µεταστάθµευση γαλλικών µαχητικών αεροσκαφών Rafale είναι η ιδέα για την υλοποίηση της οποίας πιέζουν οι στρατιωτικοί. Στη διπλωµατία δεν υπάρχουν φιλίες, αλλά συµφέροντα, όπως λένε. Τα συµφέροντα Γαλλίας και Ελλάδας στη Μεσόγειο ευθυγραµµίζονται αυτή την περίοδο και αυτό πρέπει η Αθήνα να το εκµεταλλευθεί. 

Η ακραία πρόκληση των Τούρκων να εγκλωβίσουν γαλλικό πολεµικό πλοίο ανοιχτά της Λιβύης ίσως να αποδειχθεί πολύ πιο σηµαντική απ’ ό,τι φαίνεται. Η ακραία πρόκληση των Τούρκων έκανε έξω φρενών τον Γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος µίλησε µε πολύ σκληρή γλώσσα για την Τουρκία. Το ίδιο έκανε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Ολα αυτά µπορούν να κάνουν πραγµατικότητα την εισήγηση των επιτελών του υπουργείου Εθνικής Αµυνας και του ΓΕΕΘΑ. 

Η αποστολή µίας ή δύο φρεγατών Fremm δεν είναι πρώτη φορά που συζητείται. Είχε προηγηθεί το σχέδιο ενοικίασης δύο Fremm, το οποίο όµως δεν προχώρησε, το 2018, γιατί είχε διαρρεύσει πρόωρα. Τότε η Γαλλία δεν επιθυµούσε να χαλάσει τις σχέσεις της µε την Τουρκία. Η κατάσταση τώρα είναι διαφορετική και η σχεδόν µόνιµη παρουσία γαλλικών Fremm σε Αιγαίο και Μεσόγειο δεν αποτελεί πρόβληµα για το Παρίσι, που θέλει να έχει παρουσία στην περιοχή.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.