Στόχος της Τουρκίας να αποκόψει την ηπειρωτική Ελλάδα και το Κρητικό Πέλαγος από τα νησιά

Ο διευθυντής προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Αναλύσεων στο Πάντειο, Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στον 98.4, εξήγησε τι σημαίνει η νέα εκδοχή στην γενικότερη στρατηγική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου με την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Τουρκίας του αιτήματος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, για έρευνες σε μια περιοχή που εκτείνεται ανατολικά από την Ρόδο μέχρι νοτιοανατολικά της Κρήτης, περνώντας από Κάρπαθο και Κάσσο, μη αναγνωρίζοντας ελληνική υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ, παρά μόνο χωρικά ύδατα έως τα 6 ναυτικά μίλια στα ελληνικά νησιά, άρα θέλοντας παρά το διεθνές δίκαιο, να δημιουργήσει de facto κατάσταση ότι το εύρος των χωρικών μας υδάτων είναι έως τα 6 ν.μ., άρα περιορίζοντας πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Στρατηγική της Τουρκίας σε αυτό, είπε ο κ. Φίλης, να αποκόψει την νησιωτική Ελλάδα στην μεταξύ της επαφή, όπως το Κρητικό Πέλαγος με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Σημείωσε μάλιστα, ότι όλα αυτά είναι μια εντελώς διαφορετική πίστα όχι όμως ασύνδετη με το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο. Κατά τον ίδιο και αυτό το γεγονός ενισχύει την ανάγκη να τεθεί ως προτεραιότητα η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail