Προειδοποίηση για καταστροφικά αποτελέσματα αν η Τουρκία συνεχίσει να κόβει τα νερά του Ευφράτη

Freepen.gr - Το τουρκικό κράτος κατοχής συνεχίζει να πολεμά τους λαούς της περιοχής με όλα τα διαθέσιμα μέσα για να επεκταθεί σήμερα στον πόλεμο του νερού που θα προκαλέσει καταστροφή που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή εάν συνεχίσει να κόβει το νερό του ποταμού Ευφράτη. Έχουν γίνει πρόσφατα πολλές συνομιλίες σχετικά με το χαμηλό επίπεδο της στάθμης του ποταμού, οι οποίες οδήγησαν σε αρνητικά αποτελέσματα που αρχίζουν αργά να ξεδιπλώνονται σε πολλές πλευρές, αναφέρει το πρακτορείο ΑΝΗΑ.

Το ΑΝΗΑ παρατήρησε την αξιοσημείωτη πτώση της στάθμης του ποταμού Ευφράτη, καθώς και τις συγκεκριμένες μετρήσεις στο σώμα του φράγματος του Ευφράτη, οι οποίες έγιναν εμφανείς.

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας στη Δημοκρατική Πολιτική Διοίκηση για την περιοχή της al-Tabqa στη Συρία, Ahmed Suleiman, διευκρίνισε τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από την αδιαλλαξία του τουρκικού κράτους και τη συνεχιζόμενη κοπή του νερού.

«Η μείωση της στάθμης του νερού θα τερματίσει διάφορα σχέδια»

Ο Σουλεϊμάν ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της μείωσης άρχισαν να εμφανίζονται στα μέσα του περασμένου Μαρτίου με απλό τρόπο, αλλά μετά από λιγότερο από ένα μήνα, το υδάτινο τμήμα του φράγματος Ευφράτη παρατήρησε σημαντική αύξηση της πτώσης, καθώς η μείωση σημείωσε αύξηση 167 cm στο κατακόρυφο επίπεδο του φράγματος, συνεχίζοντας σε 267 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, και αυτό το ποσό είναι αρκετό για να αποκλίνουν όλα τα έργα από την υπηρεσία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία κόβει το νερό του Ευφράτη από τη Συρία και το στερεί από τους Σύρους για να πετύχει πολιτικά κέρδη στην περιοχή. Τον Μάιο του 2014, έκοψε το νερό, το οποίο οδήγησε σε μείωση της στάθμης της λίμνης σε περίπου 20 πόδια, σε μια κίνηση που περιγράφεται ως προετοιμασία για γενοκτονία μέσω της ξηρασίας.

Ο Suleiman επεσήμανε επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις του χαμηλού επιπέδου του φράγματος του Ευφράτη στην πραγματικότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είπε: «Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε στις αρχές του περασμένου Μαρτίου σε 13.000.000 kilowatt-hour, ενώ σήμερα μειώθηκε σε μόνο 7.000.000 βατ ανά ώρα, και ίσως δεν θα σταματήσει σε αυτόν τον αριθμό εάν το τουρκικό κράτος συνεχίσει να κόβει το νερό του Ευφράτη".


Επίσης χιλιάδες οικογένειες στην al-Tabqa εξαρτώνται από το νερό του ποταμού Ευφράτη για την άρδευση των γεωργικών καλλιεργειών που είναι διασκορπισμένες στα εδάφη και στις δύο όχθες του ποταμού και ο ποταμός είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές τροφοδοσίας του συριακού λαού με πόσιμο νερό.

Αξιωματούχοι σε διάφορους τομείς της εγκατάστασης φράγματος Ευφράτη επεσήμαναν τους μεγάλους κινδύνους που συνεπάγεται η σημαντική μείωση του επιπέδου των αποθεμάτων νερού στη λίμνη του Ευφράτη, καθώς οι εκτιμήσεις των εργαζομένων στο Τμήμα Υδάτων κάνουν λόγω για αισθητή μείωση της μέσης στάθμης του νερού.

"Με την πάροδο του χρόνου, θα εμφανιστούν ρωγμές στο σώμα του φράγματος"

Όσο για το Τμήμα Γεωλογίας που εποπτεύει την υποδομή της εγκατάστασης φράγματος Ευφράτη, εξέφρασε το φόβο του για τη συνεχιζόμενη μείωση της στάθμης του νερού, η οποία οδηγεί σε υψηλό επίπεδο υγρασίας στα μονωτικά στρώματα του φράγματος και στις δύο πλευρές του φράγματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ζημιές λόγω της έκθεσής του στη θερμότητα του ήλιου, η οποία προκαλεί με την πάροδο του χρόνου μεγάλες ρωγμές και διαρροές, οι οποίες οδηγούν σε καταστροφικά αποτελέσματα.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail