Η Γαλλία επιδιώκει να αρθεί η αναγνώριση της κυβέρνησης της Τρίπολης - Η Ελλάδα;


Russian President Vladimir Putin, French Foreign Affairs Minister Jean-Yves Le Drian and France's President Emmanuel Macron talk at Berlin conference on Libya, last January. (AFP)
Freepen.gr - Η ευρωπαϊκή ενόχληση στην παρεμπόδιση της απόφασης της Ουάσινγκτον για διορισμό νέου διεθνούς απεσταλμένου στη Λιβύη αντικατοπτρίζει το χάσμα μεταξύ της προσέγγισης της Γαλλίας στην κρίση στη Λιβύη και του δισταγμού των Ηνωμένων Πολιτειών να υποστηρίξουν έναν από τους αντιπάλους στη σύγκρουση στη Λιβύη.

Μια αραβική διπλωματική πηγή εξοικειωμένη με την κατάσταση δήλωσε στο The Arab Weekly ότι οι Γάλλοι είχαν ήδη αποφασίσει για την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη και ότι θα ζητούσαν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ανάκληση της λεγόμενης «διεθνούς νομιμότητας» της GNA. Είπε ότι η αποστολή του νέου διεθνούς απεσταλμένου θα είναι να βρει μια περιεκτική και δεσμευτική φόρμουλα για όλα τα μέρη στη σύγκρουση αντί της ληγμένης Συμφωνίας του Skhirat, η οποία από τεχνική άποψη είναι άκυρη από τον Δεκέμβριο του 2017.

Μιλώντας με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, η πηγή πρόσθεσε ότι ο αυστηρός τόνος της προεδρικής δήλωσης της Τετάρτης απευθύνεται κατά κύριο λόγο στη GNA, καθώς ήταν η πλευρά που κάλεσε ανοιχτά την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και υπέγραψε τις συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία, οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, και εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Την Τετάρτη, η γαλλική Προεδρία εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της για την κατάσταση στη Λιβύη, φοβούμενη μια πιθανή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας που «εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους» εις βάρος του συμφέροντος της Λιβύης.

Πολιτικά, η Γαλλία υποστηρίζει τον πόλεμο του LNA κατά της τρομοκρατίας με επικεφαλής τον στρατάρχη Khalifa Haftar. Η θέση της Γαλλίας ήταν εμφανής με την παρεμπόδιση των ευρωπαϊκών αποφάσεων που καταδίκαζαν τον Χαφτάρ. Το Παρίσι κατηγορείται επίσης από Ισλαμιστές ότι παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στον Εθνικό Λιβυκό Στρατό, κάτι που φυσικά το Παρίσι αρνείται.

Πολλαπλασιάζοντας τις προσπάθειές της, η Γαλλία θέλει να τραβήξει το φάκελο της Λιβύης από τα τουρκικά και τα ρωσικά χέρια, ειδικά μετά τις φήμες για ύπαρξη συμφωνίας.

Η Γαλλία δεν έχει ίσως το αντίστοιχο διπλωματικό ανάστημα με την στρατιωτική της δύναμη, ωστόσο αναρωτιέται κανείς αν η Ελλάδα και κατ' επέκταση η Αίγυπτος θα μπορούσαν να συνδράμουν το Παρίσι στην προσπάθεια άρσης της αναγνώρισης της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail