Το ΥΠΕΞ χαιρετίζει τις ικεσίες Αιγύπτου-Χαφτάρ για εκεχειρία

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για την ειρήνευση στη Λιβύη:

Χαιρετίζουμε τη νέα πρωτοβουλία της Αιγύπτου για επίλυση του λιβυκού γόρδιου δεσμού.
Αναδεικνύει τις βασικές αρχές της διεθνούς κοινότητας όπως προβλέπονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στα Συμπεράσματα του Βερολίνου, δηλαδή το σεβασμό της ενότητας, της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Λιβύης.

Συμμεριζόμαστε πλήρως τις υψηλές προτεραιότητές της όπως η άμεση κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων τους, ο αφοπλισμός των παραστρατιωτικών ομάδων και η επιστροφή όλων των λιβυκών συνιστωσών σε μια διαδικασία συμπεριληπτικού διαλόγου για μια συνολική πολιτική λύση.

Η αποκατάσταση της ειρήνης μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τους ίδιους του Λίβυους. Ενώ η παράταση της κρίσης εξυπηρετεί όσους τρίτους υστερόβουλα αναμειγνύονται στα εσωτερικά της, η ειρήνη θα ωφελήσει όχι μόνο τους Λίβυους, αλλά και τη σταθερότητα και ευημερία ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα, άμεσα γειτονική χώρα, με συνέπεια και σταθερότητα παραμένει ιδιαίτερα προσηλωμένη στις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της λιβυκής κρίσης και δηλώνει τη διάθεση και πρόθεσή της να συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην Ειρηνευτική Διαδικασία, κάτι που ήδη πράττει και με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση IRINI.

--------

Το ΥΠΕΞ στην πραγματικότητα χαιρετίζει τις ικεσίες Χαφτάρ και ελ Σίσι για εκεχειρία καθώς εδώ και περίπου ένα μήνα έχουν έρθει τα πάνω κάτω στο πεδίο των μαχών και η άλλοτε στριμωγμένη κυβέρνηση της Τρίπολης απειλεί να φτάσει μέχρι και τα ανατολικά της χώρας. Εκεχειρία συνήθως ζητά αυτός που χάνει, όχι εκείνος που επικρατεί τη συγκεκριμένη στιγμή. Οι μάχες και οι βομβαρδισμοί γύρω από τη Σίρτη δείχνουν ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανταπόκριση στην πρόταση εκεχειρίας...ή GNA και Τουρκία επιθυμούν πρώτα να ελέγξουν το δυτικό κομμάτι.

Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΞ μπορεί να χαιρετίζει την πρωτοβουλία, η αποδοχή της όμως σημαίνει πως αποδεχόμαστε, τόσο εμείς όσο και οι λοιποί υποστηρικτές του Χαφτάρ ότι ο τουρκικής καταγωγής αλ Σαρράζ θα είναι παρών και την επόμενη ημέρα της Λιβύης και πιθανότατα το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Στη Λιβύη φαίνεται (γιατί ποτέ δεν ξέρεις) πως χασάμε, όχι γιατί παίξαμε αλλά για το ακριβώς αντίθετο.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.