Μια αποτρόπαια δολοφονία δε δικαιολογεί τη λεηλασία καταστημάτων βιοπαλαιστών

RΕUΤΕRS/Lawrence Βryant
Οι Έλληνες το 1943 διαδήλωσαν άοπλοι απέναντι στους ναζί κατακτητές που είχαν τανκς και ήξεραν τι τους περίμενε. Όμως κατάφεραν να αποτρέψουν τα σχέδια των Γερμανών για επέκταση της βουλγαρικής ζώνης. Ο απολογισμός ήταν 15 νεκροί και 60 τραυματίες.

Μια αποτρόπαια δολοφονία δε δικαιολογεί τη λεηλασία καταστημάτων βιοπαλαιστών. Τα πράγματα είναι απλά. Λίγες φορές μια εξουσία μπορεί να αντισταθεί σ'έναν αποφασισμένο λαό που βγαίνει στο στο δρόμο. Ένα πλήθος που λεηλατεί ποτέ δε θα συγκινήσει την πλειοψηφία, όσο για τους ντόπιους δήθεν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το μίσος τους για τα δικαιώματα της πλειοψηφίας  έχει φτάσει μέχρι και στην υποστήριξη στο ειδωλο του Χίτλερ Κεμάλ είναι λογικό να μην καταλαβαίνουν πως θα μπορούσαν να εκφράσουν την οργή τους για τη δολοφονία χωρίς να καταστρέψουν.

Τελικά ποτέ δε θα καταλάβουν γιατί ήταν και παραμένουν οι καλύτεροι συμπαραστάτες των εξουσιαστών και ότι ποτέ δε θα συσπειρώσουν κανέναν.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail