Αν θέλεις πόλεμο, ετοιμάσου για ειρήνη...

Είθισται να λέμε πως αν θες ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο. Αν ισχύει αυτή η γνωστή φράση που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ρώμη ως vis pacem para bellum, τότε αυτομάτως ισχύει και το αντίστροφο. Γενικά την έννοια της αποτροπής τη ζούμε και την εφαρμόζουμε καθημερινά στη ζωή μας.

Του Στρατή Μαζίδη

Βάζουμε συναγερμούς, κάγκελα, θωρακισμένες πόρτες, αλυσίδες, λουκέτα για να αποτρέψουμε πχ τους διαρρήκτες. Ντυνόμαστε καλά για να μην κρυώσουμε. Διαβάζουμε για να πάμε καλά στο διαγώνισμα και να μην αποτύχουμε. Μαγειρεύουμε πριν πεινάσουμε κ.ο.κ.

Κάπως έτσι δουλεύει και η εθνική άμυνα μιας χώρας. Χρειάζεται θωράκιση και όχι διεθνές δίκαιο. Αν άλλωστε υπερίσχυαν πάντα οι νόμοι και το δίκαιο, κάτι που θα ήταν ιδανικό, τότε ούτε εγκλήματα θα συνέβαιναν, ούτε φυλακές θα υπήρχαν.

Η χώρα μας προ πολλού έχει πάψει να φροντίζει την άμυνά της. Μοίρασε επιδοτήσεις, θεσμοθέτησε επιδόματα, έκανε προσλήψεις, θέσπισε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τέλος. Εδώ και 20 περίπου χρόνια έχουμε αρχίσει να κατεβαίνουμε μια επικίνδυνη κλίμακα. Κάνουμε πίσω σε όλα, ανεχόμαστε τα πάντα, δε φυλάμε τα σύνορά μας κι όποιοι θέλουν μπαίνουν χωρίς να βγαίνουν, μετερχόμαστε απίθανες δικαιολογίες κάθε φορά που ερχόμαστε σε δύσκολη θέση, ντύνουμε με περήφανες δηλώσεις τις παθογένειες και τους φόβους μας.

Αυτά τα βλέπει η Τουρκία και τα αξιολογεί όσο παράλληλα ενδυναμώνει την πολεμική της μηχανή. Μας παρατηρεί καθημερινά να μικραίνουμε σε μέγεθος, δύναμη, ψυχολογία, αυτοπεποίθηση και στόχους. Διαπιστώνει πως μπορεί να απλώνεται χωρίς συνέπειες.

Με την τακτική που έχουμε επιλέξει δυστυχώς δε θα αποφύγουμε στο τέλος τόσο τον πόλεμο όσο και μια ταπεινωτική ήττα. Οδηγούμαστε καρφί σε στρατιωτική αντιπαράθεση και μάλιστα με τους όρους της Τουρκίας, όταν, όπου και όπως θελήσει. Απεναντίας μια άλλη τακτική σε επίπεδο λόγων και αποφάσεων, ισχυροποίησης της χώρας, θα ήταν εκείνη που θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι όχι μόνο δε θα παραχωρήσουμε το παραμικρό αλλά θα το πετύχουμε χωρίς να ανοίξει μύτη. Μια ματιά στο πως κινείται η Αίγυπτος είναι διαφωτιστική.

Δεν ετοιμαστήκαμε για πόλεμο, πως και με ποιους όρους θα κρατήσουμε [;] την ειρήνη;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail