Αθανάσιος Δρούγος: Ας φανταστούμε μια τεχνητή πολλαπλή και ταυτόχρονη κρίση στις ΕλληνοΤουρκικές σχέσεις


ΓΕΑ
Την περίοδο που διάγουμε συνέβησαν, συμβαίνουν αλλά και θα συμβούν γεγονότα που ενδεχομένως να μην είναι διαχειρίσιμα σε μεγάλο βαθμό. Είναι σχεδόν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι, τόσο οι εντός της χώρας, όσο και οι εκτός της χώρας λαθρομετανάστες θα αποτελέσουν σοβαρό πονοκέφαλο και στην ελληνική κυβέρνηση όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΥΠ, ΕΛΑΣ, ΕΔ, ΛΣ κλπ) σε σημείο που κάποια στιγμή θα χαθεί ο έλεγχος.

Διεθνολόγος -Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Ας φανταστούμε μια τεχνητή και πολλαπλή κρίση στις ΕλληνοΤουρκικές σχέσεις η οποία εκδηλώνεται ταυτόχρονα με:

α. Τη ραγδαία κλιμάκωση των Τουρκικών προκλήσεων σε αέρα και θάλασσα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο σε βάρος της χώρας μας (γκριζάρισμα εκ νέου μικρονήσων, αύξηση μεταναστευτικών ροών, έξοδος ερευνητικών πλοίων και εκτέλεση ερευνών εντός της Ελληνικής δυνητικής ΑΟΖ αλλά και της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, απόπειρα εμβολισμού σκαφών του ΛΣ από τουρκικές ακταιωρούς, υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων πάνω από ελληνικά νησιά, αύξηση των παραβάσεων και παραβιάσεων του FIR Αθηνών και του ΕΕΧ, παρενόχληση ελληνικών πτητικών μέσων (πολιτικών και στρατιωτικών), ανατολικά του 25ου μεσημβρινού κλπ.

β. Την προκλητική στάση που θα αγγίζει τα όρια του μεθοριακού επεισοδίου σε διάφορα επιλεγμένα από την Άγκυρα σημεία στον Έβρο, την υποκίνηση και ενεργό υποβοήθηση ομάδων λαθρομεταναστών να παραβιάσουν τα ελληνοτουρικά σύνορα και να εισέλθουν στο Ελληνικό έδαφος, όπως ακριβώς συνέβη στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου στις Καστανιές, τη ρίψη πυρών προς το Ελληνικό έδαφος και κυρίως σε σημεία που θα υπάρχουν Ελληνικά περίπολα του στρατού και της ΕΛ.ΑΣ.

γ. Τη συσπείρωση στο εσωτερικό της χώρας των ήδη υπαρχόντων λαθρομεταναστών και την οργάνωσή τους σε ομάδες και την καθοδήγησή τους, με σκοπό την πρόκληση αναταραχών και γενικευμένων επεισοδίων σε όλη την επικράτεια και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι ομάδες αυτές συνεπικουρούμενες από ΜΚΟ του εξωτερικού αλλά και από ντόπια στοιχεία «αλληλέγγυων», εκτιμάται ότι θα απασχολούν μεγάλο μέρος της δύναμης της ΕΛΑΣ, σε σημείο ώστε αυτή να αδυνατεί να προστατεύσει τόσο τη δημόσια όσο και την ιδιωτική περιουσία των πολιτών.

Σχετική αναλυτική περιγραφή της κατάστασης γίνεται στα «τρελά σενάρια» που έχω εδώ και πέντε χρόνια γράψει , τα οποία θα πρέπει να διαβαστούν με πολλή προσοχή καθώς από τα μέχρι στιγμής γενόμενα υπάρχει ταύτιση των γεγονότων με μεγάλο βαθμό. Οπότε δεν θεωρήθηκε σκόπιμο να διατυπωθούν εκ νέου και εδώ, μιας και μιλάμε πλέον για την ίδια κατάσταση.

Ο απώτερος σκοπός της εξ ανατολών φίλης, γειτόνου και συμμάχου μας χώρας, δεν είναι άλλος παρά να εξαναγκάσει τη χώρα μας να συρθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με όρους που θα θέσει η ίδια, αφού θα εκμεταλλευτεί τα κενά και τις αδυναμίες (πολιτικές, οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές), οι οποίες προκλήθηκαν από τις χρόνιες αγκυλώσεις στην πιο επιθετική διαχείριση των ενεργειών της Άγκυρας, στο πλαίσιο της στρατηγικής ψυχραιμίας αλλά και των εκάστοτε υποχωρήσεων στα εθνικά μας θέματα.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα σε σημείο που δεν μας επιτρέπεται περαιτέρω υποχώρηση, μιας και η Τουρκία έχει αρχίσει να αγγίζει τις κόκκινες γραμμές μας. Για το σκοπό αυτό επιβάλλεται μια στρατηγική αναδιάταξη στην αντίληψη που επικρατεί σε μας, για την γειτονική χώρα και σε γεωπολιτικό και σε διπλωματικό και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Ιδιαίτερα στο στρατιωτικό επίπεδο η αναδιάταξη θα πρέπει να περιλαμβάνει:

α. Τον διαχωρισμό των ενεργών μονάδων και σχηματισμών των ΕΔ από την εθνοφυλακή.

β. Τη δημιουργία εκ νέου της συνοριοφυλακής ως ανεξάρτητος φορέας από την ΕΛ.ΑΣ.

γ. Την επανασύσταση της Ελληνικής Χωροφυλακής, ιδίως για τις ημιαστικές και αγροτικές – υπαίθριες περιοχές της χώρας.


Τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα:

α. Την απεμπλοκή της ΕΛ. ΑΣ. από το σύνολο της χώρας και την επικέντρωσή της στις αστικές περιοχές (πρωτεύουσες νομών).

β. Την ανάληψη του ελέγχου της τήρησης της τάξης και της ασφάλειας των ημιαστικών και αγροτικών περιοχών από νέο φορέα (Ελληνική Χωροφυλακή), δομημένο σε στρατιωτικά πρότυπα και ικανό πέραν των αποστολών αστυνόμευσης και τάξης στις περιοχές που θα έχει αρμοδιότητα να συμμετέχει ενεργά, σε περίοδο σύρραξης (πολέμου), ως εφεδρικός μηχανισμός στις ΕΔ της χώρας. Το ίδιο θα ισχύσει και για την Δνση Αστυνομίας Συνόρων , που θα έχει σαν κύρια και μοναδική της αποστολή την φρούρηση και επιτήρηση των συνόρων της χώρας, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

γ. Την ανάληψη από την Δκση Εθνοφυλακής της ασφάλειας των μετόπισθεν και της προστασίας ζωτικών χώρων και εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας και την απεμπλοκή του ΓΕΕΘΑ από αυτή την υποχρέωση ώστε απερίσπαστο να επικεντρωθεί στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων στο Θ.Ε. (Θράκη, Αιγαίο κλπ).

Κρίνεται αναγκαία και επιτακτική ανάγκη η αναδιοργάνωση και της φιλοσοφίας , του τρόπου σκέψης και της εν τοις πράγμασι υλοποίησης της, εναρμονιζόμενη με τα νέα δεδομένα του σύγχρονου πεδίου της μάχης. Η ανακατανομή του πολύτιμου για τη χώρα προσωπικού στις επιχειρησιακές βαθμίδες με βάση κριτήρια ηλικιακά, αξιοποίηση της όποιας εξειδίκευσης, του βαθμού γνώσεων (λύκειο, ΑΕΙ ΤΕΙ κλπ), υγειονομικής κατάστασης, θεωρείται απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού.

Θα πρέπει η σημερινή ηγεσία να εγκαταλείψει τις αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις του χθες και να προχωρήσει μπροστά και με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Η επικαιροποίηση των εσωτερικών και εξωτερικών μορφών απειλής δεν πρέπει να μπει στο συρτάρι για «επιτελική ωρίμανση». Καλούνται οι κυβερνήτες της χώρας να κλείσουν τα αυτιά τους σε φωνές που θα αποτελούν τροχοπέδη στην ασφάλεια της χώρας και να υλοποιήσουν γενναίες τομές και στο κομμάτι της ασφάλειας, που τόσο πολύ επικαλούνται στο εξωτερικό θέλοντας να παρουσιάζουν την Ελλάδα ως σταθερό πυλώνα ασφάλειας στην Βαλκανική αλλά και ευρύτερα. Αν θες ασφάλεια φρόντισε να την συντηρείς και να την ενισχύεις.

Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κατακερματισμό δυνάμεων. Μιλάμε για επαναφορά παλαιών θεσμών που θα ενισχύσουν σημαντικά τους ήδη υπάρχοντες. Μιλάμε για περαιτέρω εξειδίκευση των δομών ασφαλείας της χώρας. Μιλάμε για πράγματα που θα τα βρούμε προσεχώς μπροστά μας και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είτε προληπτικά, είτε αποτρεπτικά, είτε κατασταλτικά. Ας βγούμε από το καβούκι μας, ας είμαστε εξωστρεφείς κι ας κοιτάξουμε καθαρά τις νέες απειλές και τους νέους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail