Βατερλό της Άγκυρας βλέπουν οι Επιτελείς αν τολμήσει οτιδήποτε εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας κοντά στην Κρήτη

ΠΝ
Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση η αποστολή του τουρκικού ερευνητικού και η επιχειρησιακή υποστήριξή του Νότια της Κρήτης διαμηνύουν ανώτατοι Αξιωματικοί. Οι Επιτελείς μάλιστα κάνουν λόγο για ένα επερχόμενο Βατερλό της Άγκυρας στην περίπτωση που επιχειρήσει να φέρει εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας σεισμογραφικό σε μια περιοχή τόσο κοντά στη Μεγαλόνησο.

Από: Hellas Journal

Και μπορεί όλο το προηγούμενο διάστημα η Τουρκία να κάνει επίδειξη δύναμης στη Λιβύη σε θάλασσα, ξηρά και αέρα, όμως οι αξιώσεις κατά της χώρας μας σε καμία περίπτωση δεν γίνονται δεκτές.
Η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας γνωρίζει πολύ καλά ότι επιχειρησιακά η υποστήριξη μιας κίνησης ερευνητικού νότια της Κρήτης -και εφόσον κλιμακωθεί η κατάσταση με την Ελλάδα που δείχνει αποφασισμένη να μην αφήσει να γίνει κάτι τέτοιο- θα την γυρίσει πολλά χρόνια πίσω και ίσως το χαστούκι να είναι πολύ πιο δυνατό από εκείνο του Έβρου.
  • Την στιγμή που η Τουρκία διατηρεί τέσσερις φρεγάτες τύπου Perry στο Λιβυκό και θεωρητικά μπορεί να τις στρέψει εν καιρώ προς το βορρά, δηλαδή προς την Κρήτη για την ενίσχυση των δυνάμεων που σίγουρα θα συνοδεύουν ένα ερευνητικό, η Ελλάδα έχει ν’ αντιπαραθέσει μια πλειάδα όπλων που θα υποστηρίξουν τις Ελληνικές θέσεις.
Ο Ελληνικός ναυτικός αποκλεισμός ώστε να μην πλησιάσει το παραμικρό στο σημείο ενδιαφέροντος είναι ένα από τα σχέδια αποτροπής των παράνομων πράξεων, την ώρα που ο υποβρύχιος εφιάλτης για την Τουρκία βρίσκεται μονίμως στο Κρητικό πέλαγος.
Η αποκοπή των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας και φυσικά η αεροπορική υπεροχή τόσο κοντά στις Ελληνικές αεροπορικές βάσεις είναι βασικά στοιχεία που δεν χωρούν αμφισβήτηση και αμφιβολία.
Ανώτατοι Αξιωματικοί σημείωναν με νόημα πως αν δεν πρόκειται για πυροτέχνημα του Τουρκικού Τύπου και επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας για επερχόμενες έρευνες νότια της Κρήτης, θα είναι ένα «δώρο ανεκτίμητης αξίας» για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

  • Μονόδρομος η ισχυρή αποτροπή
Όλα τα μηνύματα που αποστέλλονται πλέον από την Αθήνα δείχνουν ότι οποιαδήποτε Τουρκική κίνηση στο Αιγαίο, νότια της Ρόδου ή νότια της Κρήτης στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα αποτελεί Casus Belli και θ’ απαντηθεί με έναν ιδιαίτερα σκληρό τρόπο.
Μια δεύτερη μάλιστα ανάγνωση των δηλώσεων των αρμόδιων υπουργών τις προηγούμενες ημέρες αυτό ακριβώς εννοούν. Και προειδοποιούν βεβαίως την Άγκυρα να μην προχωρήσει στα ύπουλα και παράλογα σχέδια που έχει καιρό τώρα εκπονήσει ώστε να υποστηρίξει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
  • Για τα δυο από τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα που αναφέρεται το Τουρκικό δημοσίευμα, η Ελλάδα εδώ και έξι χρόνια είχε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό κι έχει δημοσιεύσει τις συντεταγμένες τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας φαίνεται ότι απέδωσαν μόνο υπέρ της γείτονος κυρίως από την στιγμή που οι αξιώσεις που έχει παραμένουν ανοιχτές και με αναβαθμισμένη την προκλητικότητα. Κατά συνέπεια ο μόνος δρόμος που μένει και πιστεύουν στο Επιτελείο, είναι αυτός της ισχυροποίησης της αμυντικής πολιτικής και των κινήσεων αποτροπής.
Η εργαλειοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη διπλωματική φαρέτρα είναι ένα ισχυρό όπλο και ταυτόχρονα οι κινήσεις από το σύνολο της στρατιωτικής ηγεσίας, μαρτυρά πρώτον ότι βρίσκονται δίπλα στα στελέχη που ηγούνται και δεύτερον ότι είναι απαραίτητη η διαρκής σκληρή επιχειρηματική εκπαίδευση και αυξημένα αντανακλαστικά απ’ όλους.
  • Άλλα πιστεύουν στο Ελληνικό Επιτελείο
Οι εκτιμήσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι δηλαδή το καλοκαίρι αυτό θα είναι αρκετά «περίεργο» με πολλές στιγμές εντάσεων φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται.
Όλες οι πληροφορίες που φτάνουν τις τελευταίες ημέρες στο Επιτελείο αναφέρουν ότι η Τουρκία πίσω δεν θα κάνει σε πολλά απ’ όσα ήδη έχουν δηλώσει κυβερνητικοί αξιωματούχοι της γείτονος αλλά και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη αφορούν άμεσα την Ελλάδα και μάλιστα, αυτές οδηγούν βήμα- βήμα την Τουρκία στο επόμενο σχέδιό της που θέλει να το εφαρμόσει μέσω του παράνομου Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου.
Και μπορεί ο Τουρκικό Τύπος να ρίχνει το «δόλωμα» περί των προθέσεων για έρευνες νότια από την Κρήτη, όμως το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει κι άλλα σημεία με τα οποία επίσης θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ταυτόχρονα είναι πολύ πιο εύκολο η γείτονα να υποστηρίξει με στρατιωτικά μέσα την έλευση ενός ερευνητικού.
  • Δεν είναι καθόλου τυχαίο, για το Ελληνικό Επιτελείο, ο τελευταίος χάρτης των οικοπέδων νότια της Ρόδου, σε μια ιδιαίτερα μεγάλη θαλάσσια περιοχή άνω των 70 ναυτικών μιλίων στην οποία οι αξιώσεις της γείτονος αγγίζουν το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
Άλλωστε και οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την περασμένη εβδομάδα και πάλι φωτογράφιζαν το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, το Καστελόριζο. Γι’ αυτό το νησί άλλωστε συνεχώς λέει ξανά και ξανά ότι δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα.
Σ’ αυτή την περιοχή, νότια από τη Ρόδο η Τουρκία εύκολα υποστηρίζει επιχειρησιακά μια παράνομη κίνηση με ερευνητικό πλοίο σε αντίθεση με την ανοιχτή θάλασσα νότια της Κρήτης και μάλιστα σε σημείο που είναι πολύ κοντά στο νησί.
Το Καστελόριζο παραμένει ένας σημαντικός στόχος που αμφισβητεί πάντοτε η Τουρκία και εκεί μεγάλο διάστημα είχε εστιάσει την προσοχή της με διάφορες ασκήσεις, από έρευνα και διάσωση μέχρι ναυτικά γυμνάσια που περιλάμβαναν σενάρια ναυτικής κρούσης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail