ΑΓΕΕΘΑ, ΑΓΕΑ και ΑΓΕΝ μαζί με τον Αρχηγό Στόλου μαζί στην βύθιση του ΕΒΡΟΣ

Η φωτογραφία ανοίγματος του άρθρου θα λέγαμε πως είναι χαρακτηριστική. Οι 3 από τους 4 αρχηγούς των Επιτελείων, πάνω σε ένα πλοίο του ΠΝ, λίγο πριν γίνουν βολές. Δεν λέει κάτι αυτό, οι Ένοπλες Δυνάμεις έριξαν πυραύλους σε ένα παροπλισμένο πλοίο, έριξαν και μια τορπίλη, όλα καλά. Υπάρχει κάποια σημειολογία πέρα από αυτό; Εμείς κάτι είδαμε…


Τους επόμενους μήνες τα πράγματα είναι, όπως και να το κάνουμε, δύσκολα. Το ΠΝ, το ΓΕΝ και φυσικά ο ΑΓΕΝ (φυσικά μαζί με τον ΑΓΕΕΘΑ και τους άλλους Αρχηγούς), θα πρέπει να διαχειριστούν πιθανότατα μια ελληνοτουρκική κρίση σε θαλάσσια περιοχή, που το ΠΝ μέχρι σήμερα δεν είχε στα σχέδιά του. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ΑΓΕΝ με το Επιτελείο του, πρέπει να σχεδιάσει και να πάρει τις αποφάσεις για το πως θα είναι το ΠΝ τα επόμενα 5, 10, αν όχι 20 ή 30 χρόνια. Πάμε στο πρώτο. Και σοβαρότερο…

Το Σεπτέμβρη η Τουρκία έχει κάνει σαφές πως θα πάει στην περιοχή που έχει ορίσει το τουρκολυβικό Μνημόνιο, και θα κάνει έρευνες. Η Ελλάδα έχει κάνει σαφές πως αυτό, η Τουρκία, ΔΕΝ θα το κάνει. Συνεπώς, η Ελλάδα θα κάνει ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ. Τι σημαίνει αυτό; θα κάνει χρήση των πολεμικών της μέσων. Που μεταφράζεται, πως το ΠΝ μας, θα κάνει αυτά που πρέπει. Τι θα κάνει; οι φωτογραφίες από τις ασκήσεις ήταν μάλλον ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

Φυσικά, το ΠΝ δεν θα πολεμήσει μόνο του, όπως παραλίγο να γίνει στα Ίμια. Θα είναι δίπλα του όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις, όπως πολύ ξεκάθαρα είπε ο ΑΓΕΕΘΑ πριν λίγες μέρες. Δηλαδή, δεν θα ανταλλάσουμε κανονιές με τα 76άρια νότια της Κρήτης, και στην ΠΑ θα είναι “χαλαροί”, ενώ στον ΕΣ θα αναμένουν το μεσημεριανό. Σημαίνει πως τα F-16 θα είναι έμφορτα, τα Mirage στη διασπορά, και στον ΣΞ τα τεθωρακισμένα, με φόρτο μάχης, εκεί που πρέπει. Απευχόμαστε το σενάριο. Αναζητούμε μόνο την Ειρήνη. Αν αλλά αν χρειαστεί πρέπει να ξέρουμε πως μπορούμε να πάμε στην τρέλα. Για να υπερασπίσουμε την Πατρίδα (δύσκολος όρος σε εποχές πολιτικής ορθότητας).

Στο “δεύτερο” τώρα, στον σχεδιασμό του “Μέλλοντος”, ο ΑΓΕΝ μαζί με τον ΑΓΕΕΘΑ θα είναι μάλλον αυτοί που θα ορίσουν τη Μοίρα του ΠΝ τις επόμενες δεκαετίες. Το έχουμε ξαναγράψει, το ΠΝ ή θα πάρει νέα πλοία άμεσα ή θα πάψει να υπάρχει. Ο ΑΓΕΝ, με την στήριξη του ΑΓΕΕΘΑ αλλά και των άλλων δυο Αρχηγών, θα οδηγήσει το ΠΝ στην επόμενη μέρα. Είμαστε Ναυτικό, Νησιωτικό Κράτος, με τεράστια ΑΟΖ και εχθρικό, αναθεωρητικό γείτονα. Χρειαζόμαστε πλοία, σύγχρονα και ικανά. Όπως χρειαζόμαστε ισχυρές και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό ή θα το καταλάβει όλος ο πολιτικός κόσμος, είτε απλά θα πρέπει να γίνει πολιτικός κόσμος σε μια τουρκική επαρχία. Μπορεί κάποιους να τους βολεύει. Εμάς όχι.

Ξέρουμε πως στα σχόλια που έγιναν στο παραπάνω άρθρο, κάτι δεν κατάλαβαν καλά οι αναγνώστες μας. Πίστεψαν πως η χρήση παλαιών πυραύλων, και παλαιάς τορπίλης, είναι δείγμα ηττοπάθειας. Απόδειξη εγκατάλειψης, αποτυχίας του συστήματος. Δυστυχώς από πολλούς δεν έγινε αντιληπτή η σημειολογία της άσκησης. Ούτε η περιοχή που επιλέχθηκε, ούτε η παρουσία των αρχηγών, ούτε η χρήση του 214ΗΝ με τορπίλη, έστω και παλαιά. Θα πούμε πως η χρήση της τουρκικής SST-4 το 2018 έγινε στον Εύξεινο Πόντο, κι όχι στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο. Ας ψάξουν οι αγαπητοί μας αναγνώστες να δουν τι έχει γίνει στο παρελθόν με ασκήσεις τορπιλών στο τουρκικό ναυτικό. Ευτυχώς υπάρχει το Google.

Στην δική μας περίπτωση, το μόνο που δεν διαβάσαμε στα σχόλια ήταν πως η τορπίλη έφτασε στο στόχο κωπηλατώντας, και την τελευταία στιγμή την έσπρωξαν τα ΟΥΚ προς τον στόχο. Μια παλιά τορπίλη, που δεν έχει ενεργή καθοδήγηση, αλλά κατευθύνεται παθητικά προς τον στόχο, δεν κάνει εντύπωση; προς ένα στόχο, που είναι απλές λαμαρίνες, χωρίς τίποτα να λειτουργεί επάνω του. Δεν γράφουμε κάτι άλλο, απλά λέμε ότι ας σταματήσουμε τους αυτο-οικτιρμούς. Επίσης, θα συνεχίσουμε να εγκρίνουμε όλα τα σχόλιά σας, όσο κι αν “διαφωνούν” με τη θέση μας, εκτός από τα πραγματικά προσβλητικά.

Δεν θα πούμε ούτε πολλές λεπτομέρειες για τις συντονισμένες προσπάθειες της ΠΑ και του ΠΝ να κρατήσουν μακρυά τα αδιάκριτα μάτια των τουρκικών CN235 αλλά και τουρκικής φρεγάτας. Γενικά, η άσκηση πριν λίγες μέρες ήταν μια εξαιρετική περίπτωση πλήρως επιτυχημένης άσκησης, όπου τα πληρώματα εκπαιδεύτηκαν στις διαδικασίες, ενώ αποδείχτηκε ότι ακόμη και πολύ παλιά όπλα αποδίδουν εντός των παραμέτρων τους.

Το πιο ενδιαφέρον για εμάς, είναι η συνύπαρξη των τριών Αρχηγών, καθώς και του Αρχηγού Στόλου, πάνω στη φρεγάτα. Εμείς ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, αλλά το ξέρουν και οι φίλοι μας στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου. Είναι μια δυνατή ομάδα (μαζί με τον ΑΓΕΣ που λογικά απουσίαζε), και όταν χρειαστεί, ΑΝ χρειαστεί, θα κάνουν αυτό που πρέπει. Ελπίζουμε να τύχουν της απαραίτητης πολιτικής και οικονομικής στήριξης στο έργο τους. Πριν να είναι αργά.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.