Ο Χαφτάρ στο Κάιρο μαζί με τον πολύ στα λόγια Σίσι παρακαλούν τώρα για εκεχειρία

Freepen.gr - Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι ανακοίνωσε, το Σάββατο, μια πολιτική πρωτοβουλία που «ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή στην κανονική ζωή στη Λιβύη», προειδοποιώντας να μην υπάρξει επιμοή στην στρατιωτική επιλογή για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.

Ο Αλ-Σίσι ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία "Λιβύης-Λιβύης" για την επίλυση της κρίσης στο όνομα της «Διακήρυξης του Καΐρου», η οποία περιλαμβάνει τον σεβασμό όλων των διεθνών πρωτοβουλιών και ψηφισμάτων σχετικά με την ενότητα της Λιβύης.

Αυτό πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Αιγυπτίου Προέδρου, με τον διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ, στο Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Σίσι, η «Διακήρυξη του Καΐρου» περιλαμβάνει την πρόσκληση όλων των μερών της Λιβύης σε εκεχειρία από τη Δευτέρα. Τόνισε τη σημασία των συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου για μια πολιτική λύση στη Λιβύη.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, Aguila Saleh, δήλωσε ότι ο στρατός της Λιβύης κινήθηκε προς την πρωτεύουσα για να πολεμήσει τους τρομοκράτες και ότι η Τουρκία παρενέβη και εμπόδισε τον στρατό να ολοκληρώσει το έργο της καταπολέμησης των τρομοκρατών, σημειώνοντας ότι ο στρατός της Λιβύης είχε δεσμευτεί για την ανακωχή, αλλά η Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας δεν την έχει ακόμη τηρήσει.

Ο Σάλεχ πρόσθεσε: Είμαστε αποφασισμένοι να εκδιώξουμε τις πολιτοφυλακές από την πρωτεύουσα της Λιβύης και θα ξεκινήσουμε κάνοντας ένα Λιβυκό σύνταγμα που θα ανοίγει το δρόμο για τις εκλογές, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν.

Ο στρατάρχης Khalifa Haftar, από την πλευρά του, εξέφρασε την εκτίμησή του για τον ρόλο της Αιγύπτου στη στήριξη του λιβυκού στρατού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι ο λιβυκός στρατός εργάζεται για να εκδιώξει Τούρκους «αποίκους», υποδεικνύοντας ότι η τουρκική παρέμβαση στη σύγκρουση ενισχύει την εσωτερική πόλωση.

Ο στρατάρχης πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να υποχρεωθεί να σταματήσει να στέλνει μισθοφόρους και όπλα στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι η τουρκική απειλή δεν περιορίζεται στη Λιβύη, αλλά επεκτείνεται σε γειτονικές χώρες.

Είπε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενότητα της Λιβύης και την εξάλειψη των τρομοκρατικών ομάδων και ότι πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, γεγονός που δείχνει ότι υποστήριξε την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για τη Λιβύη.

Επί της ουσίας ο Χαφτάρ έτρεξε στη Λιβύη για να παρακαλέσει τον φοβικό της πρόεδρο, ελ Σίσι να ζητήσουν εκεχειρία διότι πολύ απλά τις τελευταίες εβδομάδες να έχουν έρθει τα πάνω-κάτω. Ωστόσο οι δηλώσεις της άλλης πλευράς όπως διατυπώθηκαν μετά τη συνάντηση Σαρράζ-Ερντογάν στην Αγκυρα δε δείχνουν να κινούνται στο ίδιο πνεύμα. Ο Χαφτάρ, δυστυχώς για εμάς αλλά και τους Λίβυους, κινδυνεύει πλέον πολύ σοβαρά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail