Ελληνική προσφυγή στη Χάγη ισοδυναμεί με μεγαλύτερη προδοσία από τη Συμφωνία των Πρεσπών


Αρχικά όλοι χαιρέτησαν, θεωρώντας ως θετική για τα εθνικά συμφέροντα, τη Συμφωνία ΑΟΖ της Ελλάδος με την Ιταλία. Πολλοί δε θεώρησαν, ότι αυτή η Συμφωνία  θωρακίζει τα κυριαρχικά δικαιώματά της Ελλάδος και εμμέσως πλην σαφώς απαντάει στην τουρκική προκλητικότητα και την παράνομη Συμφωνία ΑΟΖ της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης. Αφού υπάρχει ήδη η ελληνική πρόθεση για να προχωρήσει η χώρα μας σε συνομιλίες και συμφωνίες και με άλλα κράτη (Αίγυπτο) που έχει θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο. Επίσης, οι έχοντες πολύ θετική άποψη για την Ελληνό-ιταλική Συμφωνία ΑΟΖ, θεωρούν ότι η γνωστοποίηση (κοινή) προς την Ε.Ε., της τροποποίησης του κανονισμού αλιευτικής πολιτικής στην περιοχή δεν αφαιρεί το δικαίωμα της Ελλάδος στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της έως τα 12 ναυτικά μίλια, από τη στιγμή όμως που δίνει το δικαίωμα στην Ιταλία, ώστε να διατηρήσει την υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητά της μεταξύ 6-12 μιλίων. 

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Όμως έχουμε και την άλλη άποψη. Όλους εκείνους που θεωρούν αρνητική έως και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα την εν λόγω Συμφωνία Ελλάδος – Ιταλίας. Αφού παραχωρήθηκε θαλάσσιος εθνικός χώρος στην Ιταλία με το πρόσχημα της αλιείας, αλλά επί της ουσίας δεχθήκαμε την μείωση της ελληνικής επήρειας των Διαποντίων Νήσων και των Στροφάδων, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στην Τουρκία να επικαλεστεί ακολούθως το ίδιο, για το Καστελόριζο.

Τα αρνητικά ερωτήματα λοιπόν της Ελληνό-ιταλικής Συμφωνίας πληθαίνουν, από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να έχει ανακηρύξει ΑΟΖ για όλη την ελληνική Επικράτεια και το οποίο δεν έπραξε. Γιατί έτσι, είναι σαν να παραδέχεται η ελληνική πλευρά, ότι στο Αιγαίο Πέλαγος υπάρχει πρόβλημα.

Το μυστήριο δε, αυτής της Ελληνό-ιταλικής Συμφωνίας ΑΟΖ με αστερίσκους, μεγαλώνει με τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε:

«… η Ελλάδα σε τρία νησιά (σ.σ. Διαπόντια νησιά και Στροφάδες) δεν έδωσε πλήρη επήρεια. Ο Κοτζιάς γι΄ αυτό κατηγόρησε τη συμφωνία αυτή. Η Ελλάδα απαιτεί όλα τα νησιά, οι νησίδες και ο βράχοι να αντιμετωπίζονται ως ηπειρωτική χώρα, αλλά στη συμφωνία της με την Ιταλία δέχτηκε το επιχείρημα της Τουρκίας».

Με απλά λόγια λοιπόν ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας μας λέγει, ότι αύριο – μεθαύριο, θα επικαλεστεί η Τουρκία αυτή τη συμφωνία προκειμένου να θέσει τους ίδιους όρους για το Καστελόριζο και το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης. Όπου υπάρχει άφθονος ορυκτός πλούτος, όπως άφθονος υπάρχει και στο Ιόνιο Πέλαγος ( σ.σ. Διαπόντια νησιά και Στροφάδες), όπως κοιτάσματα υπάρχουν και νότια της Κρήτης.

Πόσο τυχαία είναι λοιπόν αυτή η Ελληνό-ιταλική Συμφωνία με αστερίσκους;

Όταν ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς την θεωρεί εθνικά επιζήμια και γι΄ αυτό τον αναφέρει ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας; Όταν ο πρώην αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου (όλως τυχαία εξήγγειλε το πρώτο Μνημόνιο από το Καστελόριζο) και ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος, περηφανεύεται γι΄ αυτήν την Ελληνό-ιταλική Συμφωνία, θεωρώντας ότι υλοποιήθηκε η εξωτερική πολιτική της κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου;

Έτσι για μας, η Ελληνό-ιταλική Συμφωνία με αστερίσκους είναι επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα, όταν μάλιστα φθάνουν σε μας καταγγελίες, πως ιταλικά αλιευτικά έχουν καταστρέψει και τον γόνο των ιχθυαλιευμάτων της περιοχής των Δωδεκανήσων και πολλές φορές έχουν δημιουργήσει παρεμβολές, με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά τους συστήματα στις επικοινωνίες των ελληνικών σκαφών επιφανείας του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Έτσι ανησυχούμε ιδιαίτερα, από τη στιγμή που γνωρίζουμε πόσο φιλότουρκη είναι διαχρονικά η Ιταλία (βλέπε σήμερα θέσεις της στον εμφύλιο της Λιβύης που συντάσσεται απόλυτα με την τουρκική πλευρά) και αναρωτιόμαστε αν η ελληνική κυβέρνηση διπλώθηκε σε μια κόλλα χαρτί από την ιταλική, προκειμένου να υπογράψει μια συμφωνία που ήταν “κλειδωμένη” επί 43 χρόνια, ή αν συμβαίνει κάτι άλλο.

Όταν “οι παροικούντες της Ιερουσαλήμ” γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν “επιτρέπει” χρόνια τώρα στην Ελλάδα την αναγγελία και χάραξη της ΑΟΖ της σε όλη την ελληνική Επικράτεια.

Όταν μας ανησυχούν εκ νέου, οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών προ ολίγων ημερών:

«… Ήμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες κι αν τελικά συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, υπάρχουν πάντα τρόποι να μεταφέρουμε το θέμα στη Χάγη».

Θα του απαντήσουμε για ακόμη μια φορά του κυρίου Πρωθυπουργού, πως στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να πάει για να επιλυθούν διάφορα υπό αμφισβήτηση δικαιώματα που ανήκουν εκείνον και την οικογένειά του. Όχι όμως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος μας. Τα οποία αποκτήθηκαν με αίμα Ελλήνων. Με αγώνες και θυσίες των προγόνων μας.

Στην Ελλάδα ανήκουν όλα αυτά, που είναι κατοχυρωμένα από διεθνείς Συμφωνίες και Συνθήκες. Αν η Τουρκία αμφισβητεί τις διεθνείς Συμφωνίες και Συνθήκες, τότε να προσφύγει εκείνη στη Χάγη. Όχι να πάμε εμείς σε ένα στημένο Διεθνές Δικαστήριο, που θα δικαιώσει την Ελλάδα κατά τα 8/10, αλλά θα δώσει στην Τουρκία – τουλάχιστον – τα 2/10.

Διαφορετικά, ελληνική προσφυγή στην Χάγη για Ελληνοτουρκικά τάχατες ζητήματα, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη προδοσία από αυτήν της κυβερνήσεως των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την “Συμφωνία των Πρεσπών”.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail