Αναλυτής: Ο Σίσι έδωσε 48 ώρες στην Τρίπολη να δεχθεί την εκεχειρία, αλλιώς θα μπει στη Λιβύη

Freepen.gr - Ο Ιρανός αναλυτής, Μπάμπακ Ταγκβαΐ υποστηρίζει σε ανάρτησή του πως ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Ελ Σίσι έδωσε προθεσμία 48 ωρών στην κυβέρνηση της Τρίπολη να αποδεχθεί την πρόταση εκεχειρίας με τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό. Σε διαφορετική περίπτωση, οι Αιγυπτιακές Ενοπλες Δυνάμεις και η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα μπουν στον πόλεμο στο πλευρό του Χαφτάρ στη μάχη της Σίρτης.

Όπως όλα δείχνουν κι αν κρίνουμε από τις εκατέρωθεν δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες, η εκεχειρία σε γενικότερο επίπεδο και οι συνομιλίες έχουν πιθανότατα προαποφασιστεί. Όταν ο Σάρραζ πήγαινε στην Τουρκία, ταυτόχρονα ο Χαφτάρ βρισκόταν στο Κάιρο. Αυτό δεν είναι τυχαίο. 

Το διακύβευμα είναι η ισχύς με την οποία θα προσέλθει η κάθε πλευρά. Η Τρίπολη θέλει να πάει με το πάνω χέρι των τελευταίων εβδομάδων κι έχοντας καταλάβει τόσο τη Σίρτη όσο και την Τζούφρα για να αποτρέψει πιθανή δημιουργία ρωσικής βάσης (σχετικές δηλώσεις στο Bloomberg). Η Βεγγάζη, η οποία ανεξήγητα εγκατέλειψε θέσεις και περιοχές στη δυτική Λιβύη δίχως μάχη, δείχνει ότι η Σίρτη και η νοητή κάθετος προς την Τζούφρα αποτελούν το όριο.

Το ερώτημα είναι πόσο θα το τραβήξει η Τρίπολη, η οποία αρνήθηκε τη διακήρυξη του Καΐρου με τον Σάρραζ να δίνει εντολή για την κατάληψη των δύο παραπάνω πόλεων ακριβώς για το λόγο που προαναφέραμε.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail