Τουρκικές εταιρείες ενέργειας οφείλουν σχεδόν 2 δισ. δολάρια στη Ρωσική Gazprom!


Freepen.gr - Επτά τουρκικές εταιρείες έχουν μεγάλο χρέος έναντι του ρωσικού κρατικού ενεργειακού γίγαντα Gazprom, μια εξέλιξη που θα μπορούσε εύκολα να εξαρτήσει την Άγκυρα από το Κρεμλίνο, ανέφερε η Wall Street Journal τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τουρκικές εταιρείες ενέργειας συσσώρευσαν χρέος σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφού δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν συμφωνίες που έχουν με την εταιρεία.

Το εν λόγω χρέος προέρχεται από την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου το 2019, βάσει ξεχωριστών μακροπρόθεσμων συμβάσεων με την Gazprom, μεταξύ 250 και 300 $ ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Οι τουρκικές εταιρείες δεσμεύτηκαν να αγοράσουν 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία πέρυσι, αλλά το ρωσικό αέριο έγινε ακριβότερο για την τουρκική αγορά, όπου οι τιμές λιανικής κυμάνθηκαν μεταξύ 220 και 280 $ ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες μπόρεσαν να παραδώσουν 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, λιγότερο από το 15% του συμφωνημένου όγκου, σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε η Τουρκική Ρυθμιστική Αρχή Αγοράς Ενέργειας.

Πηγές που γνωρίζουν το θέμα ανέφεραν ότι οι τουρκικές εταιρείες βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με την Gazprom για να βρουν λύση.

Το χρέος, αν και οφείλεται από ιδιωτικούς φορείς, αναμένεται να γίνει εθνικό ζήτημα στην Τουρκία, ανέφερε η δημοσίευση, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές κρατικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν 600 εκατομμύρια δολάρια.

Το ζήτημα του χρέους θα μπορούσε να ενισχύσει τις οικονομικές ανησυχίες της Τουρκίας που κινδυνεύει ήση με τεταμένες σχέσεις με τη Μόσχα. Και οι δύο πλευρές τείνουν να διευρύνουν το διμερές εμπόριο τα τελευταία χρόνια παρά το γεγονός ότι είναι εδραιωμένοι σε αντίθετες πλευρές δύο θανατηφόρων πολέμων, στη Συρία και τη Λιβύη.

Ούτε η τουρκική κυβέρνηση, ούτε η Gazprom και η τουρκική τραπεζική αρχή σχολίασαν το θέμα.

«Η Gazprom ζητά να πληρωθεί», είπε αξιωματούχος μιας από τις τουρκικές εταιρείες. "Αλλά το χρέος είναι τεράστιο".

Σύμφωνα με τις συμβάσεις, οι υποχρεώσεις πληρωμής ισχύουν για το 80% των 8,7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων μη συλλεγόμενων όγκων, ανέφεραν οι πηγές, εκτιμώντας ότι η αξία του χρέους του 2019 κυμαίνεται μεταξύ 1,74 δισεκατομμυρίων και 2,09 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Οι εταιρείες προσγειώθηκαν ανώμαλα», δήλωσε ο Arif Akturk, Τούρκος σύμβουλος ενέργειας.

«Όμως ο κίνδυνος είναι επίσης στους ώμους της Gazprom, επειδή εάν δεν κάνουν οικονομικές παραχωρήσεις, ενδέχεται να χάσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς στην Τουρκία».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail