Γιατί το τουρκικό μαχητικό στελθ TF-X Stealth δεν πρόκειται να πετάξει ποτέ και θα μείνει στο κόντρα-πλακέ!

Εδώ είναι αυτό που πρέπει να θυμάστε: Το πρόγραμμα F-35 είναι αρκετά μεγάλο για να επιβιώσει χωρίς την Τουρκία και για να εξατμίσει οποιονδήποτε ανταγωνιστή. Και η τουρκική επένδυση μπορεί να μην είναι αρκετή για να σώσει το stealth μαχητικό της Ρωσίας.

Παρουσίαση Freepen.gr

Η Turkish Aerospace Industries αποκάλυψε το μοντέλο ενός νέου μαχητικού stealth στο Paris Air Show στις 17 Ιουνίου 2019.

Μην ενθουσιάζεστε.

Η μακέτα του μαχητικού TF-X μοιάζει με το F-22 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Όμως, ενώ το F-22 είναι ένα πραγματικό πολεμικό αεροσκάφος πρώτης γραμμής με πραγματικό ρεκόρ μάχης, το TF-X είναι απίθανο να κατασκευαστεί.

Η ανάπτυξη ενός stealth μαχητή είναι ακριβή. Μόνο τρεις χώρες θεωρητικά μπορούν να το κάνουν χωρίς να εμπλακούν σε μια κρίση: τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία.

Και μόνο δύο από αυτ;eς - η Αμερική και η Κίνα - το έχουν κάνει πραγματικά. Το πρόγραμμα Su-57 της Ρωσίας παλεύει για να παράξει αξιόπιστο αριθμό εργατικών αεροπλάνων.

Η Τουρκία, με τη 17η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είναι απίθανο να συμμετάσχει σε αυτό το κλειστό κλαμπ.

Ο δημοσιογράφος του War Zone, Τζόζεφ Τρεβιθίκ έγραψε την καλύτερη ανάλυση για τον πιθανότατα καταδικασμένο Τούρκο μαχητικό.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε για πρώτη φορά το πρόγραμμα TF-X, γνωστό και ως National Combat Aircraft το 2010. Η TAI κέρδισε το συμβόλαιο για την ανάπτυξη του αεροσκάφους, το 2015.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία σχεδιάζει να αντικαταστήσει τελικά το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών κατασκευασμένων αεροσκαφών Lockheed Martin F-16C / D Viper με αυτό το γηγενές σχέδιο και ελπίζοντας ότι τα πρώτα μαχητικά θα τεθούν σε υπηρεσία από το 2028.

Από το 2015, η TAI έχει προτείνει τουλάχιστον τρεις διαφορετικές διαμορφώσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο παραλλαγών μονού κινητήρα και ενός τύπου διπλού κινητήρα. Το μοντέλο είναι του δίδυμου κινητήρα.

Το TF-X φαίνεται υπέροχο. Το πρόβλημα είναι τα χρήματα. Κοστίζει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά για την ανάπτυξη, την κατασκευή και τη λειτουργία ενός στόλου μερικών δεκάδων stealth μαχητικών, σύμφωνα με αξιολόγηση του ιαπωνικού στρατηγού Hideyuki Yoshioka, ο οποίος το 2011 βοήθησε στην επίβλεψη του προγράμματος μαχητικού stealth της Ιαπωνίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη και την κατασκευή 194 F-22s συν δισεκατομμύρια ακόμη για τη λειτουργία τους από το 2005. Το Πεντάγωνο αναμένει να μη δώσει λιγότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια για περίπου 2.300 αεροσκάφη των τριών εκδόσεων του F-35, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το λειτουργικό κόστος.

Το F-35 καταναλώνει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τον αμυντικό προϋπολογισμό των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως. Αυτό είναι περίπου 1,5 τοις εκατό. Και μόλις που μπορούν να το αντέξουν οι ΗΠΑ.

Αντίθετα, η Τουρκία δαπανά 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στις ένοπλες δυνάμεις της. Δοκιμάστε να εντάξετε ένα κονδύλι 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτόν τον προϋπολογισμό για stealth μαχητικό.

Και μην βασίζεστε στις εξαγωγές για να καταστεί το TF-X φθηνότερο. Το F-35 κυριαρχεί εύκολα στην παγκόσμια αγορά στην κατηγορία του και θα συνεχίσει να το κάνει για πολλά χρόνια.

Το TF-X είναι ένα παράδειγμα αυτού που ο αναλυτής του Teal Group Richard Aboulafia αποκαλεί «εθνικές έννοιες μαχητικών» - δηλαδή, προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη προσαρμοσμένα στις ανάγκες μιας μόνο χώρας και που δε διαθέτουν ισχυρές εξαγωγικές δυνατότητες.

"Τα σχέδια είναι σχεδόν πάντα μια πολύ κακή ιδέα", δήλωσε ο Aboulafia. Στα παραδείγματα περιλαμβάνεται το ισραηλινό Λάβι, ένα υπερτιμημένο τσέχικο μαχητικό-βομβαρδιστικό που ονομάζεται L-159 και, πιο καταστροφική περίπτωση, το Light Combat Aircraft της Ινδίας, το οποίο πέρασε 30 χρόνια στην ανάπτυξη, καταναλώνοντας δισεκατομμύρια δολάρια πριν παράξει τελικά έναν στοιχειώδες ελαφρύ μαχητικό το 2011.

Φυσικά, είναι πιθανό η Τουρκία να μην σχεδιάζει πραγματικά να αναπτύξει πλήρως το TF-X. Η ιδέα του μαχητικού θα μπορούσε απλώς να αποσκοπεί στο να ωφεληθεί καθώς η Άγκυρα διαφωνεί με την Ουάσινγκτον για τις ανταγωνιστικές προσπάθειες του τουρκικού στρατού να αγοράσει και τα αμερικανικά μαχητικά F-35 stealth και τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400.

Το ρωσικό σύστημα θα μπορούσε να συλλέξει ευαίσθητα δεδομένα του F-35 και να καταστήσει τον τύπο πιο ευάλωτο. Η Ουάσιγκτον ανέστειλε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35, εκτός εάν ακυρώσει τη ρωσική συμφωνία.

Η τουρκική κυβέρνηση, σε αντάλλαγμα, απείλησε να συνεργαστεί με τη Ρωσία στο προβληματικό πρόγραμμα του Su-57.

Δουλεύοντας στο δικό της πολεμικό αεροπλάνο που αποφεύγει τα ραντάρ, η Άγκυρα μπορεί απλώς να προσπαθεί να αποδείξει στην Ουάσινγκτον ότι μπορεί να απειλήσει το σχεδόν μονοπώλιο του F-35 στις εξαγωγές stealth-fighter, είτε κατασκευάζοντας ένα δικό της αεροπλάνο είτε βοηθώντας τη Ρωσία να ολοκληρώσει το Su-57.

Ακόμη και αυτή η στρατηγική φαίνεται πιθανό να αποτύχει. Το πρόγραμμα F-35 είναι αρκετά μεγάλο για να επιβιώσει χωρίς την Τουρκία και να υπερνικήσει οποιονδήποτε ανταγωνιστή. Και η τουρκική επένδυση μπορεί να μην είναι αρκετή για να σώσει το stealth μαχητικό της Ρωσίας.

Αυτήν τη στιγμή, το TF-X είναι όλα κόντρα πλακέ, χρώματα και έντονες αξιώσεις. Είναι πιθανό να παραμείνει έτσι.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TAI, Temel Kotil ισχυρίστηκε ότι το μαχητικό θα πετούσε μέχρι το 2025. Να είστε δύσπιστοι.

Εικόνα: Wikipedia.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail