Τα αιγυπτιακά Su-35 θα δώσουν ισχύ στο Κάιρο: Πως θα αποφύγει τις εντάσεις με Ουάσιγκτον


Freepen.gr - Η Αίγυπτος πλησιάζει στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για την προμήθεια ρωσικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35, παρά την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων, που δοκιμάζουν τις σχέσεις μεταξύ του Καΐρου και της Ουάσιγκτον.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε πρόσφατα επικαλούμενο δική του πηγή ότι η Μόσχα είχε αρχίσει να παράγει στρατιωτικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς για παράδοση στην Αίγυπτο, σύμφωνα με σύμβαση που υπέγραψαν οι δύο χώρες.

Ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε από τον επίσημο ιστότοπο του ρωσικού κυβερνητικού εργολάβου αποκάλυψε προσφορά που σχετίζεται με σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικών συνδέσεων και καλωδίων που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός νέου όπλου για την Αίγυπτο.

Το Κάιρο θα λάβει την πρώτη παρτίδα των 24 μαχητικών, με κόστος 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά το τρίτο ή τελευταίο τρίμηνο του 2020, μετά την καθυστέρηση της μεταφοράς λόγω της εκδήλωσης του κοροναϊού.

Η προσθήκη του ισχυρού ρωσικού αεροσκάφους στον αιγυπτιακό στρατό αναμένεται να αυξήσει τη στρατιωτική του επιρροή στην περιοχή και θα μπορούσε ενδεχομένως να απειλήσει ανταγωνιστικά αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Πηγές που μίλησαν στο The Arab Weekly αποκλείουν βαριές αμερικανικές κυρώσεις κατά της Αιγύπτου, εκτός εάν το Κάιρο χρησιμοποιήσει τα όπλα με τρόπους που θα απειλούν τα αμερικανικά ή ισραηλινά συμφέροντα στην περιοχή.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι το Κάιρο δεν είναι πρόθυμο να υπονομεύσει τη σχέση του με την Ουάσινγκτον, πράγμα που σημαίνει ότι θα προσέξει να μην απειλήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ κατά τη χρήση του αεροσκάφους.

Ο στρατηγός Yahya Kadwani, μέλος της επιτροπής άμυνας της Αιγύπτου στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι ο στρατός έχει την ευθύνη να αναβαθμίσει τα οπλικά συστήματα της χώρας και να διαφοροποιήσει τις συνεργασίες του στην στρατιωτική βιομηχανία. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι το Κάιρο θα διαχειριστεί προσεκτικά την αντίδραση των ΗΠΑ και ότι οι στρατιωτικοί των δύο χωρών θα συνεχίσουν να συντονίζονται σε ευαίσθητα θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι ενέκρινε συμφωνία στρατιωτικών πωλήσεων 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Αίγυπτο, η οποία περιλαμβάνει παράδοση εξοπλισμού για την αναβάθμιση 43 προηγμένων ελικοπτέρων επιθέσεων Apache.

Ο Abdel-Moneim Said, αναλυτής στο Αιγυπτιακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να πιέσουν την Αίγυπτο να σταματήσει τη ρωσική συμφωνία, αλλά παραμένει δεσμευμένη για διμερείς δεσμούς λόγω της σημαντικής εμπορικής σχέσης και των κοινών επιχειρήσεων.

Σε δήλωση προς το The Arab Weekly, ο Said είπε ότι αναμένει από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να συζητήσει πιθανές κυρώσεις κατά του Καΐρου, αλλά ότι οι ΗΠΑ μπορεί να εγκαταλείψουν την ιδέα σε αντάλλαγμα για ορισμένες εγγυήσεις από την Αίγυπτο.

Το Κάιρο έχει από καιρό προσπαθήσει να διαφοροποιήσει τις πηγές όπλων του για λόγους εθνικής ασφάλειας, απευθυνόμενο σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Κίνα και η Ισπανία, όντας μια ένδειξη ότι δεν κοιτάζει αποκλειστικά τη Ρωσία.

Η Αίγυπτος κινήθηκε προς την πρόσφατη ρωσική συμφωνία καθώς και για τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale αφού η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να της πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo και ο υπουργός Άμυνας Mark Esper προειδοποίησαν την Αίγυπτο να μην ολοκληρώσει την αγορά του ρωσικού Sukhoi Su-35.

Ωστόσο, το Κάιρο φαίνεται έτοιμο να προχωρήσει στη συμφωνία και θα προσπαθήσει να απορροφήσει τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συμφωνία στη σχέση της με τις ΗΠΑ, γνωρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον χρειάζεται την εταιρική σχέση ασφάλειας με την Αίγυπτο για την προώθηση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail