Spiegel: Ερντογάν, ο μυστικός κυβερνήτης της Λιβύης

Freepen.gr - Το άρθρο του Der Spiegel με τίτλο «Ερντογάν: Ο μυστικός κυβερνήτης της Λιβύης» υποστήριξε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να επιβληθεί ως μυστικός κυβερνήτης της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας στις ακτές της Μεσογείου. «Πριν από μερικούς μήνες, φάνηκε ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), θα είχε όλα τα ηνία, αλλά η λεγόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με επικεφαλής τον Φαγιέζ Αλ-Σαρράζ, είναι τώρα αυτή που προχωρά χάρη στην τουρκική υποστήριξη. Δίχως τα τουρκικά όπλα και τους μισθοφόρους, ο Σαρράζ δεν θα ήταν εκεί που είναι τώρα», γράφει το άρθρο

Ο Spiegel αναφέρθηκε στη συμφωνία φυσικού αερίου που υπέγραψε ο Σαρράζ με την Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο ως το σήμα για τον Ερντογάν να πυροδοτήσει την κατάσταση και να εντείνει την αποστολή βαρέων υλικών και χιλιάδων Σύριων μισθοφόρων. Το άρθρο ισχυρίστηκε ότι οι δεσμεύσεις του Ερντογάν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη, όπως αναφέρεται στα ψηφίσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν απλά λόγια σε χαρτί - δεδομένου ότι πέντε ημέρες αργότερα έστειλε ένα φορτηγό πλοίο φορτωμένο με πυρομαχικά, όπλα και πυραύλους από το τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας προς την Τρίπολη.

Το άρθρο ανέφερε έναν Λίβυο πολίτη με την ονομασία Alaa Fathi που περιγράφει την κατάσταση των μαχητών των πολιτοφυλακών σαν «να πέφτει θάνατος στην πόλη του». Είπε ότι είχε μάθει να ζει με τον πόλεμο προσθέτοντας, σε τηλεφωνική συνομιλία με τους εκδότες του Der Spiegel, ότι δεν περίμενε ότι η κατάσταση μετά τον θάνατο του Muammar Gaddafi θα φτάσει σε μια τέτοια άβυσσο. «Όπως και οι υπόλοιποι παγιδευμένοι κάτοικοι της πρωτεύουσας, αναρωτιέμαι πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα υπό το φως της σοβαρής καθημερινής επιδείνωσης», δήλωσε ο Fathi.

«Όλα είναι λιγοστά. Ψωμί, βενζίνη, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Λόγω των μαχών, συχνά δεν υπάρχει πλέον φαγητό για αγορά για μέρες», δήλωσε ο Fathi αποδίδοντας αυτό στις πολιτοφυλακές και συμμορίες που καταστρέφουν τη χώρα.

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το άρθρο ασχολήθηκε επίσης με την αδυναμία της Ευρώπης μπροστά στην τουρκική παρέμβαση στην Τρίπολη που την χαρακτηρίζει «παραλυμένη» λόγω της έλλειψης ενοποιημένων οραμάτων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ιδίως της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τον Spiegel, ένας εμπειρογνώμονας όπλων που πήραν συνέντευξη είπε ότι η Ευρώπη έχει δύναμη να σταματήσει τον πόλεμο στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της λίστας κυρώσεων που μπορεί να επιβάλει, αλλά τις οποίες δεν έχει ακόμη χρησιμοποιήσει. Δείχνει ότι η αποτυχία της Ευρώπης να χρησιμοποιήσει τη μόχλευσή της επιτρέπει στον Ερντογάν να εντείνει την υποστήριξή του στην κυβέρνηση του Σαρράζ στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Τρίπολη όσον αφορά μισθοφόρους, αεροσκάφη και άλλες μορφές βοήθειας.

Σύμφωνα με εκθέσεις της συριακής αντιπολίτευσης, περίπου 7.000 Σύριοι υπέγραψαν συμβόλαια για να πολεμήσουν στον πόλεμο της Λιβύης για τον Ερντογάν για μισθό έως 2.000 δολάρια το μήνα που καταβάλλει η Άγκυρα. Οι ίδιες αναφορές αναφέρουν ότι η τουρκική κυβέρνηση ασκεί πίεση στις συνδεδεμένες ένοπλες ομάδες της στη Συρία για να στείλουν μερικούς από τους μαχητές τους στη Λιβύη.

Μια ανώνυμη πηγή της συριακής αντιπολίτευσης ενημέρωσε τον Spiegel ότι ο Ερντογάν απείλησε να σταματήσει να τους πληρώνει μισθούς εάν δεν στείλουν τους μαχητές τους στη Λιβύη. Η έκθεση ανέφερε επίσης έναν Σύριο αξιωματικό που βρισκόταν στη Λιβύη από τον περασμένο Ιανουάριο, ο οποίος είπε ότι αυτό που συνέβαινε στη Λιβύη του υπενθύμισε την έναρξη του πολέμου στη Συρία, όπου τα πράγματα επιδεινώθηκαν σοβαρά μέρα με τη μέρα.

Τόνισε ότι σε δύο αεροπλάνα από την Τουρκία που προσγειώνονται καθημερινά στην Τρίπολη για να μεταφέρει τραυματίες, οι οποίοι έχουν φτάσει τους 100, φέρουν 300 άλλους στο πεδίο της μάχης.

Το άρθρο σημείωσε επίσης τις εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των Σύριων μισθοφόρων και των πολιτοφυλακών της Λιβύης. Ο Σύριος αξιωματικός είπε: «Οι άνθρωποι μας μισούν και είμαστε απλώς ένα παιχνίδι σκακιού για την Τουρκία».

Ο Spiegel τόνισε ότι ο Σαρράζ δεν υποστηρίζεται από οργανωμένο στρατό, αλλά από πολιτοφυλακές και συμμορίες που είναι εχθρικές μεταξύ τους. Σημείωσε επίσης ότι για μερικούς ενδιαφερόμενους στη Λιβύη, ο Χάφταρ ήταν ηγέτης που θα μπορούσε να ενώσει τη Λιβύη, ενώ βλέπουν τον Σαρράζ ως υποτελή στην Τουρκία. Όσο για τους Σύριους μισθοφόρους, ακολουθούν τις εντολές του Ερντογάν τυφλά, σημειώνει το γερμανικό έντυπο.

Επιπλέον προειδοποίησε ότι ο έλεγχος του Ερντογάν στις ακτές της Λιβύης, οι μακρύτερες για το πέρασμα των μεταναστών στην Ευρώπη, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την Ευρώπη, ιδίως επειδή ο Ερντογάν πρόσφατα σκόρπισε τρόμο μετά το άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας με την Ελλάδα στους μετανάστες. Επομένως, η επανάληψη τέτοιων απειλών από τις ακτές της Λιβύης, υποστηρίζει το άρθρο, είναι πλέον πολύ πιθανή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail