Ρωσία: Είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε τους S-400 στο Ιράκ!

Freepen.gr - Ο Ρώσος πρέσβης στο Ιράκ, Maksim Maksimov αναφέρει ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να παράσχει στη Βαγδάτη προηγμένα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 όταν η αραβική χώρα υποβάλει επίσημο αίτημα για το εν λόγω στρατιωτικό υλικό.

«Η ρωσική πλευρά, μέχρι στιγμής, δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα ως προς αυτό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον για την [προμήθεια] συστημάτων άμυνας αεροπορικών πυραύλων, ιδίως του συστήματος S-400», ανέφερε ο Maksimov σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων al-Ahad του Ιράκ.

Σημείωσε, «Είναι πολύ νωρίς για να παραθέσω τις λεπτομέρειες. Ως εκ τούτου, λέω ότι εμείς (Ρώσοι) θα ανταποκριθούμε στο αίτημα των Ιρακινών όταν υποβάλουν τέτοιο αίτημα".

Οι παρατηρήσεις έρχονται αφότου η επιτροπή ασφάλειας και άμυνας του ιρακινού κοινοβουλίου υπέβαλε εμπεριστατωμένη μελέτη στον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας, Adel Abdul-Mahdi, νωρίτερα αυτό το μήνα, ζητώντας την απόκτηση του πυραυλικού αμυντικού συστήματος επιφανείας-αέρος μεγάλης εμβέλειας.

«Η επιτροπή παρουσίασε μια ολοκληρωμένη μελέτη στον πρωθυπουργό, ζητώντας έγκριση για την αγορά του προηγμένου συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400. Το ζήτημα έχει ήδη συζητηθεί με σχετικά πρόσωπα στη Γενική Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, και τώρα αναμένει τη συμφωνία του πρωθυπουργού», είχε δηλώσει ο Badr al-Ziyadi, μέλος της επιτροπής, στην εφημερίδα al-Sabaah στις 18 Απριλίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη προειδοποιήσει το Ιράκ για τις συνέπειες της επέκτασης της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία και για τις συμφωνίες για την αγορά προηγμένων όπλων, ιδίως πυραυλικών συστημάτων S-400.  Η πρώην εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Heather Nauert δήλωσε στις 22 Φεβρουαρίου 2018 ότι η Ουάσινγκτον έχει επικοινωνήσει με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, για να εξηγήσει τη σημασία του νόμου CAATSA και τις πιθανές συνέπειες που θα προκύψουν μετά από αμυντικές συμφωνίες με τη Μόσχα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail