Οι Klingons και η τουρκική αντίληψη για την προβολή ισχύος

Φίλοι με ρώτησαν γιατί δεν τοποθετήθηκα για τις δηλώσεις Δένδια για τον Έβρο, καθώς και για τις πρόσφατες δηλώσεις Παναγιωτόπουλου (είπε ότι: «είδηση ήταν προχθές, οπότε είχαμε μηδενικές εισόδους, παραβιάσεις, υπερπτήσεις και τα λοιπά, όχι σήμερα που έχουμε πολλές»), με τις οποίες αποδέχεται έμμεσα, ότι είναι γεγονός αυτό που είπε ο Τούρκος υπουργός άμυνας (ότι "οι πτήσεις των Τουρκικών αεροσκαφών είναι πλέον πτήσεις ρουτίνας γι' αυτούς").

υποναύαρχος ε.α.
πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών

Δεν τοποθετήθηκα δημόσια επ' αυτών των θεμάτων, γιατί όλα αυτά είναι αφενός διαπιστωτικά και αφετέρου γιατί οι τυχόν προβλέψεις και προτάσεις για δυνητικές ενέργειες αντίδρασης, θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την Τουρκική πλευρά.

Επιβεβαιώνεται όμως για μία ακόμη φορά, ότι η συνεχής προσπάθειά μας να μην αντιδράσουμε με όρους προβολής ισχύος (υπάρχουν πολλά επίπεδα και τρόποι γι' αυτό) στις παρανομίες και την επιθετικότητα της Τουρκίας, όχι μόνο δεν εκλαμβάνεται θετικά από την Τουρκική κυβέρνηση, αλλά αντίθετα αποθρασύνεται και διευρύνει το πεδίο διεκδικήσεων της.

Αυτές μάλιστα τις διεκδικήσεις, τις μηχανεύεται επί τούτου συγκεκριμένο διεπιστημονικό επιτελείο, το οποίο ανασκαλεύει τις συνθήκες (έχω αναφερθεί πολλές φορές γι αυτό και έχω προτείνει τρόπους αντιμετώπισης), όσο παλιές κι αν είναι, εντοπίζει ευκαιρίες μέσα από τα κενά, τις ασάφειες, τις αντιφάσεις και τις μικροδιαφορές σε αυτές, για να τις αμφισβητήσει στο πεδίο έμπρακτα και επιθετικά και να διεκδικήσει στη συνέχεια την αναθεώρησή τους προς όφελός της.

Ιδιαιτέρα, η Τουρκική κυβέρνηση δρα όπως οι Klingons στη σειρά Star Trek, οι οποίοι θεωρούν ότι η προβολή ισχύος είναι ο τρόπος αποδοχής τους και σεβασμού από τους άλλους.
Οι Klingons συμμορφώνονται με έναν αυστηρό κώδικα τιμής, παρόμοιο με τα φεουδαρχικά Μογγολικά πρότυπα προβολής ισχύος.

Πιστεύουν μάλιστα ότι ο τρόπος ζωής τους θα εξαλειφθεί εάν επικρατήσει ειρήνη και γι αυτό δεν συνεργάζονται με σκοπό την ειρήνη, αλλά την διεκδίκηση (moS - περισσοτέρων), δεν διαπραγματεύονται με όρους καλής θέλησης, αλλά με όρους ισχύος (ngup) και τότε μόνο συνεργάζονται, όταν ο αντίπαλος (η ομοσπονδία) εκφράζει αξιοσέβαστη ισχύ γι' αυτούς!

Τα σημαντικότερα στοιχεία συνεπώς σε αυτό το πεδίο αντιπαράθεσης, σε αυτό το αβέβαιο και ταχέως μεταβαλλόμενο πεδίο, δεν είναι η διαπιστωτική ικανότητα δημοσιογραφικού τύπου (πάντα εκ των υστέρων αφού έχει συμβεί ένα γεγονός), όπως κυριαρχεί στην χωρίς αρχές, χωρίς συνεργασία και πρόνοιες κομματική αντιπαράθεση.

Τα σημαντικότερα στοιχεία είναι κυρίως η ικανότητα για ανάκτηση της πρωτοβουλίας, που προϋποθέτει την ικανότητα έγκαιρης πρόβλεψης, επεξεργασίας, προετοιμασίας, δυνατότητας εκμετάλλευσης των συγκυριών και των ευκαιριών που δημιουργούνται, την συνοχή και την συνέργεια κλίμακας και οπωσδήποτε την ικανότητα ταχείας και επαρκούς αντίδρασης μας, με όρους προβολής ισχύος (έμπρακτης είτε δυνητικής)!

Γιατί όταν έχει να αντιμετωπίσεις το “tlhIngan yejquv” (κυβερνητικό συμβούλιο) των Κλίνγκονς (tlhIngan), όπου ο βασικός κανόνας διακυβέρνησης επιβάλλεται από το “qur” που στην γλώσσα τους (tlhIngan Hol) σημαίνει "να είσαι άπληστος", από το “moS” (θέλω περισσότερα), και από το “ngup” που αντιλαμβάνεται την προβολή ισχύος ως βασικό στοιχείο σεβασμού, δεν έχεις περιθώρια για υποχωρήσεις.

ΣΗΜ: Θυμάμαι σε μία από τις επισκέψεις μου στην Τουρκία να μου λέει Τούρκος αξιωματικός: "Εσείς στην Ελλάδα χαμογελάτε πολύ, στην Τουρκία χαμογελάνε οι υπηρέτες και οι υποτακτικοί, οι Τούρκοι αφέντες δεν χαμογελάνε!".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail