Jerusalem Post: Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας ενδέχεται να έχουν θετική στροφή

Freepen.gr - Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ ενδέχεται να εξελιχθούν θετικά, λόγω κοινών εχθρών στη Συρία, των θέσεων σχετικά με την εξερεύνηση φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, την πανδημία του COVID-19 και χάρη στο νέο Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, σημείωσε ο αρθρογράφος Seth Frantzman στο Jerusalem Post Παρασκευή.

Ο Frantzman ανέφερε ένα πρόσφατο άρθρο στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης του Ισραηλινού Απεσταλμένου για τις σχέσεις με την Τουρκία, Ρόι Γκιλάντ, το οποίο υποστήριξε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν κοινά συμφέροντα - ιδίως μια κοινή εχθρότητα προς τη Λιβανέζικη Χεζμπολάχ, η οποία έπαιξε ρόλο στη μάχη στο Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία.

Ο Gilad είπε ότι ο COVID-19 και άλλες προκλήσεις μπορεί να προκαλέσουν μια ομαλοποίηση στις σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, του τουρισμού, της ενέργειας και της ακαδημαϊκής συνεργασίας.

Αλλά ισχυρίστηκε ότι «η μπάλα είναι στην τουρκική πλευρά», επειδή η Τουρκία απέλασε τον πρέσβη του Ισραήλ τον Μάιο του 2018 μετά από τα γεγονότα στη Γάζα και την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μετακινήσουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ.

Αλλά το Ισραήλ έλαμψε δια της απουσίας του από την πρόσφατη καταδίκη των Κύπρου-Αιγύπτου-Γαλλίας-Ελλάδας-ΗΑΕ για τις δραστηριότητες εξερεύνησης αερίου της Τουρκίας στα ανοικτά της Κύπρου.

Εν τω μεταξύ, η άφιξη του Gabi Ashkenazi ως νέου υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ θα μπορούσε να δώσει την ώθηση για μια νέα προσέγγιση. Οι συζητήσεις Ισραήλ-Τουρκίας θα ευχαριστούσαν όσους στην Ουάσινγκτον πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσει στην Άγκυρα να ακολουθήσει μια πιο σκληρή προσέγγιση απέναντι στο Ιράν, δήλωσε ο Frantzman.

Την Πέμπτη, ένα άρθρο της Άννας Αχρονχάιμ στην Jerusalem Post ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός είχε παρακολουθήσει με ενδιαφέρον και έμαθε από τις επιτυχίες της Τουρκίας στη μάχη της με τη Χεζμπολάχ στη Συρία νωρίτερα αυτό το έτος.

Ωστόσο, ενώ ενδέχεται να αναδύονται νέες ευκαιρίες προσέγγισης, όσον αφορά τις συνολικές στρατηγικές απόψεις, το Ισραήλ εξακολουθεί να κατατάσσει την Τουρκία ως πρόκληση στην ετήσια στρατιωτική της αξιολόγηση τον Ιανουάριο, και παραμένουν πολλά άλυτα ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών.

"Προσθέστε τα όλα και υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να αλλάξουν, αλλά υπάρχει πολλή αδράνεια στην αντίθετη κατεύθυνση", δήλωσε ο Φραντζμάν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail