Ο τουρισμός στην εντατική, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια ακόμη επιτυχία της

Ο τουρισμός και η πολιτική υγείας δεν είναι κοινοτικοποιημένες πολιτικές, αφού οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών, δεν τις επιτρέπει να συμφωνήσουν. Οι διαφορές και εντός της κάθε χώρας είναι μεγάλες, μια ματιά στην χώρα μας, θα μας δώσει απάντηση για τους λόγους των διαφορών και των αντιθέσεων.


Όμως και οι πολιτικές για τον τουρισμό και την υγεία υπόκειται σε κοινούς κανονισμούς και υψηλά στάνταρντ, όπως σε κάθε τομέα και κλάδο, που κάνουν την ΕΕ πρότυπο για όλο τον κόσμο.

Οι χθεσινές προτάσεις-κατευθύνσεις που παρουσίασε η Κομισιόν σε ένα εκτενές κείμενο 70 σελίδων είναι σημαντικές, είναι όμως γενικές και δεν είναι δεσμευτικές, σε πολλά σημεία για τις χώρες μέλη της ΕΕ.

Δυο σημεία τονίστηκαν ιδιαίτερα από τους αρμόδιους επιτρόπους στην κοινή συνέντευξη Τύπου:

1. Η αβεβαιότητα για την μετάδοση του κορονοιού, όπως τόνισε η αρμόδια Κύπρια επίτροπος Κυριαζίδου.

2. Η αυτονομία της κάθε κυβέρνησης να καθορίσει τις λεπτομέρειες των μέτρων.

Το γενικό κλίμα για τον τουρισμό στην ΕΕ είναι δυσοίωνο, όπως και σε όλο τον κόσμο. Η χώρα μας αγωνιά περισσότερο, επειδή ο τουρισμός από το εξωτερικό, αποτελεί το 90% του τουρισμού της χώρας μας, και μαζί με τα συναφή επαγγέλματα δημιουργούν το 20% του ΑΕΠ της πατρίδας μας και τις περισσότερες θέσεις απασχόλησης από κάθε άλλο κλάδο και τομέα.

Το υπουργείο τουρισμού, πριν λίγες ημέρες, είτε από αγωνία προβολής της ηγεσίας του είτε για να προκαταλάβει αρνητικές εξελίξεις, διέρρευσε τις προτάσεις του, όμως αποδοκιμάστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, με ένα σκληρό non paper.

Την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, με έμφαση δήλωσε ότι η χώρα πέτυχε μια μεγάλη νίκη, αφού στις αποφάσεις διευκρινίζεται ότι θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο εσωτερικό της ΕΕ, κάτι που διεκδικούσε η χώρα μας.

Καταλαβαίνω την αγωνία της κάθε κυβέρνησης συνεχώς να έχει επιτυχίες, ειδικά αν είναι να κερδίσει τους "κακούς" εταίρους μας, όμως δεν καταλαβαίνω που είδε την δική της επιτυχία.

Η πρότασή της για την ενιαία αντιμετώπιση όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς ήταν πρόταση όλων των χωρών και φυσικά της Κομισιόν και είναι απολύτως λογική.

Δύο όμως από τις βασικές προτάσεις της χώρας μας δεν έγιναν δεκτές:

1. Η κοινή διαχείριση των τεστ και του υγειονομικού πιστοποιητικού, στις χώρες προέλευσης των τουριστών 72 ώρες πριν την αναχώρηση και με δαπάνες των ίδιων ή της χώρας τους, δεν έγινε αποδεκτή, και αφέθηκε στην διακριτική ευχέρεια των χωρών να το καθορίσουν με διμερείς συμφωνίες.

2. Το κόστος των ακυρώσεων των συμβολαίων σε εταιρείες μεταφορών και καταλυμάτων, αν προκύψει έκτακτο πρόβλημα κατά την μετακίνηση ή την παραμονή του τουρίστα ή της επιστροφής του ποσού που έχει προκαταβάλει ο πελάτης ή η εταιρεία του τουριστικού προϊόντος αν ο τουρίστας ακυρώσει τις διακοπές του, είναι στην ευχέρεια της κάθε χώρας να καθορίσει πως θα αντιμετωπίζεται.

Τα δύο αυτά μέτρα είχε προαναγγείλει το υπουργείο τουρισμού, γιαυτό και είχε αποδοκιμαστεί από το Μέγαρο Μαξίμου, τώρα καταλάβαμε γιατί το έκανε.

Παρ' όλα αυτά η ηγεσία της κυβέρνησης, συνεπής στο επικοινωνιακό δόγμα της να κερδίζει πάντα και να έχει επιτυχίες, την ανάγκη έκανε φιλοτιμία και πανηγύρισε μια ανύπαρκτη επιτυχία.

Τα πράγματα είναι δύσκολα και το λιγότερο που χρειάζονται είναι οι πανηγυρισμοί.

Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι άνθρωποι του τουρισμού και των συναφών επαγγελμάτων, όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτά, περιμένουν τα μέτρα της κυβέρνησης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail