Καταιγισμός εξελίξεων στη Λιβύη

Σε μια συνοπτική αλλά πολύ χρήσιμη ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα, προχώρησε ο Σπύρος Πλακούδας, καθηγητής γεωπολιτικής στην Ακαδημία Ραμπντάν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Λιβύης.

Όπως σημειώνει ο κ. Πλακούδας από τις 18 Μαΐου (κατάληψη της Al Watiya) έως τις 25 Μαΐου (υποχώρηση της Wagner Group από την Τρίπολη) συνέβησαν τόσα πολλά όσα δεν είχαν συμβεί από τον Οκτώβριο 2019 έως το Μάιο 2020.

Συγκεκριμένα:

Α) Δύο "ταμπού" της Λιβυκής Κρίσης δεν υφίστανται πλέον. H υφήλιος πάσα γνωρίζει την ύπαρξη και δράση των μισθοφόρων της Wagner Group και των Pantsir S-1 στη Λιβύη ενώ μέχρι πρότινος οι ειδήσεις για αυτούς ήταν ισχνές.

B) O GNA ανακατέλαβε σε 8 ημέρες στην κεντρική και νότια Τρίπολη όσα εδάφη (με βαρύ φόρο αίματος) είχε κυριεύσει ο LNA από τον Οκτώβριο 2019. Ο κύριος λόγος; Η υποχώρηση της Wagner Group.

Γ) H Wagner Group υποχώρησε (χωρίς την παραμικρή όχληση από τα drones της Τουρκίας χάρη σε παρασκηνιακή συνεννόηση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας) στη γραμμή Mizdah - Nasmah - Bani Walid.

Δ) Η Τουρκία ανεφοδίασε τις δυνάμεις της στην Μισράτα με μια γιγαντιαία αερογέφυρα (8 πτήσεις των C-130 εντός 72 ωρών). Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν η βάση Al Watiyah θα αξιοποιηθεί εν τέλει από τους Τούρκους.

Ε) Το ISIS ενεργοποιήθηκε εκ νέου στο νότιο Fezzan μετά από απραξία σχεδόν 9 μηνών.

ΣΤ) Ο LNA ενισχύεται με αεροσκάφη και μισθοφόρους από Ανατολική Ευρώπη και Συρία (πληροφορίες αναφέρουν για MIG-29 και Su-24). ΝΑΤΟ - AFRICOM ύψωσαν τους τόνους για την αυξανόμενη δραστηριοποίηση των Ρώσων στη Λιβύη.

Ζ) Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την εμπλοκή τους στη Λιβύη και τις επαφές τους με τον Σάρατζ.

H) To Kατάρ, μετά από απουσία ετών, επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο στη Λιβύη (σημαντικότατη εξέλιξη)
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail