Καρδιακή ανεπάρκεια: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται στα αρχικά στάδια

Στην καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά δεν λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σώματος σε αίμα.

Όταν ο οργανισμός «αντιλαμβάνεται» ότι η παροχή αίματος δεν είναι επαρκής, προσπαθεί να αντιδράσει και να διορθώσει την κατάσταση.

Έτσι ανεβαίνουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες ώστε η καρδιά να αναγκαστεί να χτυπά πιο γρήγορα και πιο έντονα.

Ταυτόχρονα, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται (στενεύουν) στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Για να διατηρηθεί η ροή αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο, εκτρέπεται το αίμα από άλλους, λιγότερο σημαντικούς, ιστούς, όπως αυτοί των άκρων.

Τέλος, το σώμα κατακρατά νάτριο και υγρά ώστε να ενισχύσει τον όγκο του αίματος.

Βραχυπρόθεσμα, επιτυγχάνεται η επιθυμητή διατήρηση της ομαλής καρδιαγγειακής λειτουργίας και η καρδιά καταφέρνει να διοχετεύσει σχεδόν τη φυσιολογική ποσότητα αίματος στους ιστούς. Σε βάθος χρόνου, όμως, οι λειτουργίες αυτές παύουν να έχουν αποτέλεσμα και η καρδιά αποδυναμώνεται περισσότερο.

Δείτε ποια προβλήματα δημιουργούνται στο σώμα:

- Οι ιστοί και τα όργανα δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο
- Συσσωρεύεται υγρό στους πνεύμονες και τους ιστούς
- Η ελλιπής οξυγόνωση προκαλεί ένα αίσθημα κόπωσης και πνευματική σύγχυση
- Η συσσώρευση υγρού προκαλεί αύξηση του βάρους και πρήξιμο στους αστραγάλους και το κατώτερο τμήμα του ποδιού
- Όταν η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει κυρίως την αριστερή πλευρά της καρδιάς, συσσωρεύεται αίμα στους πνεύμονες, προκαλώντας δύσπνοια και βήχα
- Όταν η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει κυρίως τη δεξιά πλευρά της καρδιάς, το αίμα παλινδρομεί προς τις φλέβες και συσσωρεύεται στους ιστούς του σώματος, προκαλώντας πρήξιμο στα κάτω άκρα

Πηγή: Harvard Health - Από: onmed.gr
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.