Γιατί η επέκταση του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της χώρας έμεινε στα λόγια;

Οι αιτίες της απραξίας βρίσκονται στην ανεπάρκεια της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου ΑΕ (ΔΕΔΑ), που δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, και στην ανεπάρκεια των ενδιαφερόμενων Περιφερειών, μεταξύ αυτών και της Κεντρικής Μακεδονίας.


Ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστός στον κρατισμό του, με νόμο έδωσε την αρμοδιότητα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια σε μια κρατική εταιρεία, την οποία δημιούργησε, τη ΔΕΔΑ, ενώ μπορούσαν να τα αναπτύξουν οι υπάρχουσες ιδιωτικές επιχειρήσεις φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και οι δημόσιοι πόροι να πάνε σε άλλα έργα των Περιφερειών.

Για να πάρει την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, επειδή δημιουργούσε ένα κρατικό μονοπώλιο με κοινοτικούς πόρους, προέβλεψε μια ρήτρα: Εάν μέσα στον πενταετή προγραμματισμό των έργων της η ΔΕΔΑ δεν μπορέσει, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Περιφέρειες, να δημοπρατήσει τα έργα, τότε αυτά απεντάσσονται.

Θύματα των καθυστερήσεων στην Κεντρική Μακεδονία είναι η Βέροια και τα Γιαννιτσά.

Και ξαφνικά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας καταγγέλλει τα υπουργεία που εποπτεύουν τη ΔΕΔΑ, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για την απένταξη, και αυτά του απαντούν πως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εφάρμοσε τον νόμο.

Να θυμίσω ότι τα έργα επέκτασης των δικτύων θα χρηματοδοτούνταν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Όμως οι υπουργοί και ο περιφερειάρχης αποκρύπτουν ότι τα χρήματα δεν υπάρχουν πλέον στην Περιφέρεια, αφού πριν από ένα μήνα, όπως έγραψα και σχετικά, με ΠΝΠ η κυβέρνηση αφαίρεσε περίπου τα οκτώ από τα δέκα δισ. ευρώ που είχαν διατεθεί στις Περιφέρειες από το ΕΣΠΑ 2014-2020, λόγω του κινδύνου απώλειας πόρων εξαιτίας της πολύ χαμηλής απορροφητικότητας των Περιφερειών.
Τότε, οι περιφερειάρχες σιώπησαν για να μη φανεί η ανεπάρκειά τους και σίγουρα θα πήραν κάποιες διαβεβαιώσεις από τον αρμόδιο υπουργό του ΕΣΠΑ, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μάλιστα συνεχάρη τους περιφερειάρχες για τη συνεργασία τους.

Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τους πόρους που πήρε από τις Περιφέρειες σε διάφορες απευθείας αναθέσεις που κάνει η ίδια, και σε επιδόματα∙ ο Περιφερειάρχης θα κάνει ένα μικρό αντάρτικο για τα μάτια του κόσμου, άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά.

Αυτό όμως ήταν η αρχή, έπεται και η συνέχεια με πολλές και δυσάρεστες εκπλήξεις.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail