Προβολή ισχύος για ΗΑΕ και Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο: Γιατί ο Ερντογάν θα το τραβήξει

Freepen.gr - Η αντιπαλότητα μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) έχει γίνει ακόμη πιο έντονγ αυτή την εβδομάδα, αφού τα ΗΑΕ μετείχαν στην πενταμερή μαζί με Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία κι Αίγυπτο σχετικά με την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να προβάλουν τη δύναμή τους στην περιοχή, σημειώνει η Deutsche Welle.

Η Τουρκία αντέδρασε θυμωμένα στην κοινή δήλωση που κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβίασε τα κυπριακά ύδατα και τον ελληνικό εναέριο χώρο. "Εάν ρωτάτε ποιος αποσταθεροποιεί αυτήν την περιοχή, ποιος προκαλεί χάος, τότε θα λέγαμε το Αμπού Ντάμπι χωρίς δισταγμό", δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. "Είναι η δύναμη που αναστάτωσε τη Λιβύη και κατέστρεψε την Υεμένη".

Ο Gönül Tol, επικεφαλής του προγράμματος της Τουρκίας στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής που εδρεύει στις ΗΠΑ, δήλωσε στην DW ότι τα ΗΑΕ συμμετέχουν πλέον άμεσα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς η κάθε μια από τις δύο χώρες αναζητά τρόπους να επιτεθεί η μια στην άλλη.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ ένωσαν τις δυνάμεις τους πριν από αρκετά χρόνια για να κάνουν γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην περιοχή και να χτίσουν έναν αγωγό προς την Ευρώπη.

Ωστόσο, η Τουρκία παραπονέθηκε ότι στερήθηκε τα δικαιώματά της για εξερεύνηση φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς αμφισβητεί την κυριαρχία της Κύπρου.

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν όταν η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με μια φατρία των δύο αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης για τη δημιουργία κοινών θαλάσσιων συνόρων τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Τουρκία έχει προχωρήσει επιθετικά με τις έρευνες στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου από τότε. Όμως, τα έργα εξερεύνησης φυσικού αερίου στην περιοχή γίνονται όλο και πιο μη βιώσιμα οικονομικά, δήλωσε ο Tol.

"Αυτό σημαίνει από ενεργειακή άποψη, πως αυτό που κάνει η Τουρκία τώρα δεν έχει νόημα", δήλωσε ο Tol στην DW. "Νομίζω ότι αυτό που κάνει η Τουρκία εκεί, και όλες οι άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, είναι μια προβολή ισχύος".

Η Τουρκία και τα ΗΑΕ βρίσκονται επίσης σε αντίθετες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. Η Τουρκία υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη με επικεφαλής τον Fayez Serraj, ενώ τα ΗΑΕ υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατηγού Khalifa Haftar που εδρεύει στα ανατολικά.

Η κοινή δήλωση που κυκλοφόρησαν τα ΗΑΕ αυτήν την εβδομάδα καταδίκασε την στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη.

Η εχθρότητα μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ τροφοδοτείται επίσης από διαφορές στην πολιτική ιδεολογία. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν είναι ιδεολογικά κοντά στο πολιτικό ισλαμικό κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το οποίο τα ΗΑΕ θεωρούν απειλή.

Ο Tol είπε στην DW ότι, με την Τουρκία να αντιμετωπίζει οικονομική ύφεση, η αποφασιστική στάση του Ερντογάν στην περιοχή πιθανότατα θα αυξηθεί.

«[Η] ανατολική Μεσόγειος παραμένει ένα από τα ελάχιστα σημεία εξωτερικής πολιτικής που μπορεί να επικαλεστεί σήμερα για να κινητοποιήσει τη βάση του», δήλωσε ο Tol.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail