Η ελληνική γραμμή Μαζινό


Η πρόσφατη προσπάθεια της Τουρκίας για την στρατηγική στραγγαλισμού της Ελλάδας από τις νότιες θάλασσες της, δείχνει και την κατάρρευση της δημοσιοϋπαλληλικής αντιμετώπισης του τουρκικού κινδύνου.


Η Τουρκία με σχέδιο απλώνεται σε όλη την περίμετρο των ελλαδικών συμφερόντων.
Η Ελλάδα ακολούθησε μια αμυντική τακτική υπόδειγμα παθητικότητας. Όταν το 1974 οι Τούρκοι απείλησαν τον Έβρο και τα μεγάλα νησιά η Ελλάδα επέλεξε την στατική άμυνα με μονάδες οι οποίες εγκαταστάθηκαν σε όλη την μεθόριο από το Ορμένιο μέχρι την Ρόδο.

Ωστόσο θα ήταν δύσκολο ακόμα και για τον κινεζικό στρατό που διαθέτει δεξαμενή επάνδρωσης 600 εκατομμυρίων ανδρών να επανδρώσει με πληρότητα όλα τα νησιά του Αιγαίου.
Η Ελλάδα χωρίς φαντασία ακολούθησε το δόγμα της Άμυνας περιοχής απλώνοντας τις ισχνες δυνάμεις της σε μια μεθόριο που απλώνεται σε χιλιάδες χλμ αλλά και πάλι αφορά μόνο τα ανατολικά σύνορα.

Τα νότια και τα δυτικά αγνοήθηκαν. Είναι δυνατόν στην Κρήτη η οποία δεσπόζει στην μεσόγειο και τα κοιτάσματα της, να μην υπάρχει ικανή δύναμη για να την διασφαλίσει;

Αλλά εδώ προκύπτει και πάλι η ελληνική ιδαιτεροτητα στην ανάγκη για άμυνα. Η Ελλάδα είναι ίσως το μόνο κράτος στον κόσμο το οποίο καλείται να υπερασπιστεί ένα αρχιπέλαγος Αιγαίο,δύο πελάγη, Λιβυκο νότια της Κρήτης και Ιόνιο με κυριολεκτικά χιλιάδες νησιά και νησίδες.

Είναι αδύνατο να επανδρωθούν όλα αυτά. Η μπακαλιστικη τακτική της επάνδρωσης κάθε πέτρας και βράχου είναι παρωχημενη. Η απάντηση θα έπρεπε να είναι η επένδυση σε συστήματα επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης, ραντρ, uav drones δορυφόροι, φυλάκια τα οποία θα συνδέονταν μεταξύ τους και θα ενημέρωναν την στρατιωτική ηγεσία σε πραγματικό χρόνο και σε περιοχές πολύ πιο μπροστά από τα σύνορα. Αλλά τι να λέμε όταν μόλις τρεις βδομάδες πριν ανώτατη πηγή του ΥΠΕΘΑ ομολόγησε ότι τα ταπεινά φυλάκια των βραχονησίδων δεν έχουν ούτε καν τηλεφωνική επικοινωνία μετάξυ τους. Πριν μια εβδομάδα '' πρόσφυγες '' κατέπλευσαν ανενόχλητοι στην Νότια Κρήτη έχοντας διανύσει με σκάφος απόσταση 400ναυτικων μιλίων.

Η λύση είναι όχι η διασπορά δυνάμεων σε κάθε νησί κι ερημονησι αλλά η έγκαιρη προειδοποίηση και η αποστολή δυνάμεων με ταχύτητα.

Τα αεροστρωμνα ZUBR αγοράστηκαν επί Τσοχατζοπουλου και αποτελούν μια εξοχή λύση άμεσης ενίσχυσης των νησιών. Τα ZUBR θα μπορούσαν να μεταφέρουν μια ταξιαρχία πεζοναυτών σε 8 ώρες από την Αττική στη Ρόδο. Παραδόξως οι πεζοναύτες εδρεύουν στον .... Βόλο οπότε και ο χρόνος αντίδρασης επεκτείνεται σε μη λειτουργικά όρια .

Τα ZUBR είναι τόσο αποτελεσματικά που το 2012 άρχισαν περίεργες συμπτώσεις εμπρησμού αυτών .......

Η έγκαιρη προειδοποίηση επιτυγχάνεται και με ένα δίκτυο συλλογής πληροφοριών εντός κι εκτός Τουρκίας. Τα σχόλια περιττά

Εκτός από τα ταχυκίνητα σκάφη δυνάμεις στα νησιά θα μπορούσαν να μεταφερθούν και με μεταγωγικά ελικόπτερα τα οποία εκτός του ότι σε μικρό αριθμό είναι και παρωχημένης τεχνολογίας

Η μεταφορά δυνάμεων στα ελληνικά νησια από θάλασσα και αέρα απαιτεί και την αντιαεροπορική εξασφάλιση τους σε τοπικό επίπεδο κάτι το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί με αντιαεροπορικές φρεγάτες.

Στα νησιά θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο τα βαριά όπλα και τεθωρακισμένα.

Η Ελλάδα πήρε το δόγμα επιχειρήσεων του ΝΆΤΟ το οποίο αφορούσε ενδεχόμενη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στις αναπεπταμένες πεδιάδες της Ευρώπης και το εφάρμοσε στην άμυνα νήσων. Έγκλημα..

Η Ελλάδα θα έπρεπε να εφαρμόσει το δικό της δόγμα το οποίο θα είχε ως βάση την διακλαδικότητα και την έγκαιρη προειδοποίηση. Αλλά αυτα ακριβώς είναι και τα ελαττώματα της φυλής. Αντί για διακλαδικότητα και συνεργασία οι Έλληνες επιλέγουν τις κλίκες,τον φατριασμό και τον παραγοντισμό και αντί της έγκαιρης προειδοποίηση και πρόληψης επιλέγουν την θεραπεία σε πλήρη πανικό.

Τώρα που η Τουρκία απειλεί την Κρήτη τι θα κάνουμε;. Θα επανδρώσουμε το νησί που κατέχει το μέγεθος ζώνης ευθύνης του Δ Σώματος Στρατού στον Έβρο; Που θα βρούμε ένα σώμα στρατού;

Και ο κίνδυνος από Αλβανία που ελέγχεται από Τουρκία ; Θα επανα-επανδρωσουμε την Ήπειρο;

Η λύση είναι η μικρή επάνδρωση της μεθοριου με τεθωρακισμένα και βαρέα οπλικά συστήματα και η ταχυκίνητη αποστολή δυνάμεων από την ενδοχώρα, Ξάνθη Λιτόχωρο, Αττική αλλά και Κρήτη στην οποία πρέπει να εγκατασταθούν επιπλέον μονάδες.

Εφόσον θα κληθούν να διαχειρισθούμε πολύπλευρη επίθεση τότε θα πρέπει να μπορούμε να την προβλέψουμε ώρες πριν και να μπορούμε να αποστείλουμε δυνάμεις όπου χρειάζεται σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Συνεπώς χρειάζονται δεξαμενές δυνάμεων σε Θεσσαλία Ξάνθη, Λιτόχωρο, Αττική και Κρήτη οι οποίες θα κινηθούν με αέρια και θα θαλάσσια μέσα. Θα χρειασθεί η αντιαεροπορική υποστήριξη τους τόσο από το έδαφος και θάλασσα όσο και από τον αέρα. Η σημερινή διασπορά κυριολεκτικά χιλιάδων στρατοπέδων και βάσεων αεροπορίας και ναυτικού δεν προσφέρει τίποτα παρά μόνο στην παράδοση τους στον εχθρό με συντεταγμένο τρόπο.

H επάνδρωση της μεθόριου ,ειδικά των νησιών , απο τον καιρό της ειρήνης , είναι αδύνατη εφόσον τόσο σε επίπεδο προσωπικού οσο και δε επίπεδο υλικού η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες.

Αλλά επειδη όλα τα παραπάνω θα ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων οπαδικού περιεχομένου απο διάφορους δήθεν ειδικούς σταματάω εδώ.

Έτσι κι αλλιως είναι πλέον αργά για να αντιμετωπιστεί η Τουρκία η οποία εχει αεροπορική βάση στο KUCOVE της Αλβανίας, έχει ναύσταθμο στο Δυρράχιο, ελέγχει την επίσημα αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης την οποία εξοπλίζει και στηρίζει και με την οποία συνάπτει συνθήκες ακύρωσης της ελλαδικής ΑΟΖ .

Ακόμα και η Ιταλία η οποία δήθεν θέλει την ιταλική πολυεθνική ΕΝΙ να εξορύξει αέριο απο τη Κύπρο, ακομη και αυτή, είναι σύμμαχος της Τουρκίας και Ρωσίας. Η Ιταλία μπορεί να αποχώρησε απο τα κυπριακά οικόπεδα αερίου υπο τις απειλές των τουρικών φρεγατών, ωστόσο πουλάει οπλικά συστήματα στην τουρκία αξιάς πολλών δις κάθε χρόνο. Η Ιταλία ανέκαθεν είχε την Αλβανία ως προτεκτοράτο της εξάλλου η Αλβανία ιδρύθηκε κατόπιν επιθυμίας της Ιταλίας και του Παπα. Ιταλίας και Τουρκία συνεργάζονται παρασκηνιακά για τον έλεγχο της Αλβανίας. Η δε Τουρκία θέλει την Αλβανία ως στρατιωτική βάση και μοχλό πίεσης στην Ελλάδα η δε Ιταλία θέλει την ανάμειξη της ΕΝΙ στην εξόρυξη του αερίου στην αλβανική ΑΟΖ η οποία συνορεύει με την ελληνική.

Ας παμε τώρα στην Λιβυή.

Το Κατάρ έβαλε τις ΗΠΑ και την Ε.Ε να ριξουν τον Καντάφι με στόχο την επικράτηση των τζιχαντιστών . Το Κατάρ επιθυμεί την αναβίωση της Αραβικής πάλαι ποτέ Αυτοκρατορίας που εκτείνονταν σε ολή την βόρεια Αφρική , Ισπανία. Αυτή την φορά το Καταρ θέλει και την Ιταλία και Ελλάδα.

Το Κατάρ σε συνεργασία με ΗΠΑ και Γερμανία προχωρά στην αποσταθεροποίηση του αραβικού κόσμου και την ισσλαμοποιηση της νότιας Ευρώπης.

Η Συρία έχει πέσει θύμα του Κατάρ, το ίδιο πήγε να πάθει και η Αίγυπτος αλλά γλύτωσε τελικά.

Στην Λιβύη μετά τον θάνατο του Καντάφι ξέσπασε εμφύλιος ο οποίος έχει σχηματοποιηθεί σήμερα ως εξης :στα ανατολικά της χώρας αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος αυτής κυριαρχεί ο Χαλίφα Χαφτάρ , ένας συνταγματάρχης του Καντάφι ο οποίος στηρίζεται απο την Αίγυπτο και έχει κοσμικό φρόνημα , είναι δυτικόφρων και εναντίον των ισλαμιστών. Στα δυτικά και συγκεκριμένα στην Τρίπολη, κυριαρχεί ο Σαρατζ, ενας ισλαμιστής πολιτικός ο οποίος παρόλο που στηρίζει τους τζιχαντιστές, παρόλο που κατέχει το μικρότερο κομμάτι της χώρας , εχει αναγνωρισθεί ως ο επίσημος ηγέτης της Λιβυής. Τον Σάρατζ στηρίζουν η Τουρκία και το Κατάρ κι έχει την αναγνώρση της Ιταλίας, Γαλλίας και ολης της Ε.Ε.

Ο Ερντογάν σε συνεργασία με τον Σάρατζ σύναψε συνθήκη με την οποία οι δύο χώρες απο κοινού αγνοούν την ΑΟΖ της Κρήτης Καρπάθου Καστελόριζου και ανακηρύσσουν μια ενιαία περιοχή η οποία αποτελείται απο τις ΑΟΖ Λιβύης και Τουρκίας χωρίς να αναγνωρίζεται το δικαίωμα των ελληνικών νησιών για ΑΟΖ.

Η Κύπρος και η Ελλάδα θέλουν και εκλιπαρούν την Τουρκία να προσφυγουμε στο δικαστήριο της Χάγης . Από την εποχή του Σημίτη ειχε αρχίσει η εκστρατεία προσέλκυσης της Τουρκίας στο διεθνές δικαστήριο. Το παράδοξο είναι οτι η Τουρκία εαν ποτέ προσέφευγε στην Χάγη είναι σίγουρο ότι θα κέρδιζε σε κάθε περίπτωση πολύ περισσότερα και σε πολύ λιγότερο χρόνο και με με λιγότερα έξοδα σε εξοπλισμούς απ΄ όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα με τις προκλήσεις εναντίον μας. Ωστόσο η Τουρκία δεν εχει αναγνωρίσει το δικαστηριο της Χάγης και δεν επιθυμεί την εκδίκαση των διαφορών με την Ελλάδα κι αυτό διότι μπορεί να κέρδιζε στο Αιγαίο αλλά με την αναγνώριση του δικαστηρίου θα γινόταν θύμα μελλοντικών διεκδικήσεων καταπιεσμένων μειονοτήτων αλλά και όμορων χωρών που έχυν εδαφικές διαφορές με την Τουρκία.

Γιαυτό κι η Τουρκία έχει καταφύγει στην δύναμη των όπλων.

Τώρα, γιατί η Ελλάδα παρακαλάει για προσφυγή στην Χάγη εφόσον είναι σίγουρο ότι θα χάσουμε , αυτό είναι εύκολο να απαντηθεί απο έναν Έλληνα πολίτη. Διότι όλοι κάνουν όσο πιο προδοτικά εργα μπορούνε.

Το διεθνές δικαστηριο σε άλλες υποθέσεις που εκδίκασε με το ερώτημα εάν τα νησιά έχουν ΑΟΖ εις βάρος του ηπειρωτικού κορμού όμορης χώρας επιδίκασε με την αρχή της ισοκατανομής ή της ίσης απόστασης. Αποδέχθηκε δηλαδή οτι ένα πχ Καστελόριζο δεν μπορεί να περιορίζει μια ηπειρωτική χώρα ως προς την ΑΟΖ της, τουλάχιστον στον βαθμο που προβλέπει το διεθνες δίκαιο των θαλασσών το οποίο σε τετοιες περπτώσεις πρέπει να συμπτύσει ισομερώς τις εκατέρωθεν απαιτήσεις και δικαιώματα.

Ο Ερντογάν δεν παέι Χάγη αλλά προσπαθεί να του αναγνωρισθεί ένα παρόμοιο δεδικασμένο DE FACTO και αυτό προσπαθεί με τις αλχημείες περί ΑΟΖ. Κι έχει δίκαιο ότι μπορεί να τα καταφέρει διότι στην διεθνή διπλωματία η σιωπηρή παραδοχή ή έστω η μειούμενης έντασης αντίδρασης έχει ως ενα βαθμό την δύναμη του δεδικασμένου ή έστω αποτελεί δυνατό επιχείρημα σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις.

Εμείς ωστόσο βαριόμαστε να δούμε την αλήθεια και πιστεύουμε σε παρωχημένες πρακτικές άμυνας του τύπου Γραμμή Μαζινο, δηλαδή μια ισχυρή ανατολική μεθόριο, απο Έβρο μέχρι Ρόδο. Όμως, όπως ακριβώς οι Γερμανοί παρέκαμψαν την γραμμή Μαζινο στον Β ΠΠ έτσι και τώρα οι Τούρκοι προετοιμάζουν το χτύπημα τους απο νότια, δυτικά και βόρεια,.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.