Κουρδικός ξεσηκωμός: Σπάτε τους τάφους μας για να παραιτηθούμε από τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την ελευθερία μας

Freepen.gr - Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών HDP υπέβαλε ποινικές καταγγελίες στις εισαγγελικές αρχές σε αρκετές κουρδικές επαρχίες σχετικά με την ουσιαστική και συστηματική εκστρατεία καταστροφής μνημάτων πεσόντων Κούρδων μαχητών, σημειώνει το πρακτορείο ANF.

Στις ποινικές καταγγελίες του, το HDP αναφέρεται στο σύνταγμα και τον τουρκικό ποινικό κώδικα, δηλώνοντας ότι «αυτές οι απάνθρωπες επιθέσεις, που υποβαθμίζουν τις κοινωνικές αξίες, πρέπει να σταματήσουν αμέσως και να τιμωρηθούν οι δράστες.

Σε Χακάρι, Βαν, Μους, Αμέντ (Ντιγιαρμπακίρ), Μπινγκόλ και Σιρνάκ, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν συστηματικά βία εναντίον τάφων ανταρτών. Ολόκληρα νεκροταφεία έχουν καταστραφεί, ενώ έσπασαν ταφόπλακες. Η καταστροφή των τάφων υπήρξε μια μακροχρόνια πρακτική του τουρκικού κράτους, αλλά πρόσφατα έλαβε μια ακόμη πιο συστηματική διάσταση. Οι δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος αποπειράται να διαγραφούν από την κοινωνική μνήμη.

Η Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK) επισήμανε σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η βεβήλωση των τάφων δεν υποκινείται από σαδιστικά κίνητρα, αλλά έχει πολιτικό στόχο: να κάνει τους Κούρδους να παραιτηθούν από τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την ελευθερία τους.

Η βουλευτής του HDP, Leyla Güven εξέφρασε παρόμοια συναισθήματα σε μια συνέντευξη στο ANF: "Αυτό είναι ένα μήνυμα προς τους ανθρώπους:" Δεν θα ανεχτούμε εσάς, νεκρούς ή ζωντανούς. Αλλά το τραύμα προκαλεί οργή".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail