Τα στατιστικά παράδοξα της χώρας μας και η ανάλογη δήλωση του Σταϊκούρα

Victoria_Borodinova / pixabay
Τον Απρίλη ο δείκτης οικονομικού κλίματος(ΔΟΚ) στην ΕΕ έπεσε 28.8 μονάδες, από 94.6 έπεσε στις 65,8 μονάδες. Στην Ελλάδα έπεσε μόνο 10,1 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 99,3 μονάδες, δηλαδή ήταν 109,4 μονάδες. Φαίνεται παράδοξο, αλλά είχαμε υψηλότερο ΔΟΚ, από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και τώρα ακόμη πιο υψηλό.


Αυτό οδήγησε χθες τον υπουργό οικονομικών κ. Σταϊκούρα να δηλώσει: «Μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα σχετικά με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Σύνεση και σκληρή δουλειά και όχι παίγνια από πρόσωπα και ομάδες. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κερδίσουμε και αυτή τη μάχη».

Ενημερωτικά επίσης από το site του Υπουργείου Οικονομικών μαθαίνουμε ότι:

Ο Δείκτης οικονομικού κλίματος στην χώρα μας, τον Ιούλιο του 2018, ήταν 105,5, υψηλότερο κατά μια μονάδα του αντίστοιχου του 2014.

Την ίδια εποχή στην ΕΕ ήταν σταθερός στα 112,3, δηλαδή λίγο υψηλότερος από την χώρα μας.

Τον Φεβρουάριο του 2020 στην Ελλάδα ο ΔΟΚ ήταν 113,2 ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 19 ετών, δηλαδή από το 2001 μέχρι φέτος.

Την έρευνα για την Ελλάδα κάνει το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών(ΙΟΒΕ), αποτυπώνοντας συνδυαστικά τους επιμέρους δείκτες στην βιομηχανία, στις κατασκευές, στο λιανικό εμπόριο, στις υπηρεσίες και στην κατανάλωση, με ανάλογους πολλαπλασιαστές.

Δεν θα αμφισβητήσω, την εγκυρότητα του ΙΟΒΕ, αν και η Eurostat έχει δηλώσει από την έναρξη της επιδημίας, τον Γενάρη ότι τα στοιχεία δεν είναι ασφαλή, λόγω της αδυναμίας συλλογής των στοιχείων, σε όλες τις χώρες.

Όμως, μου γεννιούνται ερωτήματα, για το πως διαμορφώνεται η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία στην χώρα μας.
Δηλαδή πως είμασταν πιο αισιόδοξοι τον φετινό Φλεβάρη από τον Φλεβάρη του 2001 και για δεκαεννέα χρόνια από τότε, μέχρι φέτος;

Πως γίνεται το Καλοκαίρι του 2014 και του 2018 να έχουμε τον ίδιο σχεδόν ΔΟΚ με την ευρωζώνη;

Πως με αυτήν την διαρκεί αισιοδοξία για την οικονομία της χώρας μας σερνόμαστε από μνημόνιο σε μνημόνιο;

Πως ο κ. Σταϊκούρας με αυτή τη δήλωση, θα πάει να ζητήσει από τους εταίρους μας και δανειστές και άλλη βοήθεια;

Εντάξει, η κάθε κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε θετικό στατιστικό στοιχείο, μήπως όμως πρέπει να κοιτάμε και λίγο πιο πέρα από τη μύτη μας, γιατί μπορεί να μας κοστίσουν ακριβά;
Πως είναι δυνατόν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και η ΕΕ να προβλέπουν διπλάσια, τουλάχιστον, ύφεση για την χώρα μας σε σχέση με την ευρωζώνη και ο υπουργός να δηλώνει ότι θα τα πάμε καλύτερα από τους Ευρωπαίους εταίρους μας;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail