Από τι θα εξαρτηθεί η κυριαρχία του Χαφτάρ στα ανατολικά

Ο Χαφτάρ, παρόλο που δεν είναι Καντάφι, και ενώ η φυλετική υποστήριξη δεν είναι ποτέ άνευ όρων, η κατοχή του στα ανατολικά θα παραμείνει πλήρως εξαρτημένη από τη συνεχιζόμενη ικανότητά του να καλλιεργεί τη συμμαχία και να χειρίζεται αποτελεσματικά τις φυλές. Όχι ότι οι φυλές είναι ο βασικός παράγοντας. 
 
Οι φυλές είναι μόνο ένα μέρος του περίπλοκου παζλ της κρίσης της Λιβύης και υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες και δυνάμεις που παίζουν κύριους και δευτερεύοντες ρόλους. Ωστόσο, οι φυλές παραμένουν σημαντικό συστατικό της κοινωνίας της Λιβύης, και ενώ ορισμένοι κάτοικοι της αστικής κοινωνίας μπορεί να τους βλέπουν με περιφρόνηση, συνδέοντάς τους με καθυστέρηση και αποικιακές συνωμοσίες για να κυβερνήσουν, έχουν αποδειχθεί ικανοί όχι μόνο να επιβιώνουν, αλλά και να προσαρμοστούν και να εκσυγχρονιστούν. 

Εκτιμάται, πως οι φυλές εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μια σημαντική δύναμη στη χώρα τόσο κοινωνικά όσο και στον πολιτικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας, με δυναμική μεγαλύτερη από τις εμπλεκόμενους ισχυρούς του πλανήτη.

Δημήτρης Τσαΐλας
υποναύαρχος ε.α.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail