Την πρωτοφανή ύφεση δεν την προκαλεί η επιδημία του κορωνοϊού

Katerina_Knizakova / pixabay
Όχι, Μενουμεσπιτάκη. Την πρωτοφανή ύφεση δεν την προκαλεί η επιδημία του κορωνοϊού. Την προκαλεί η απάντηση των κυβερνήσεων σε αυτήν, την προκαλούν τα απαράδεκτα και σταλινικά lockdowns. Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, σύμφωνα με την Capital Economics υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της αυστηρότητας των περιοριστικών μέτρων και της συρρίκνωσης του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο του 2020. 


Όσο πιο σκληρά τα μέτρα, τόσο μεγαλύτερη η οικονομική καθίζηση. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η χώρα με την μικρότερη ύφεση για το πρώτο τρίμηνο (σχεδόν μηδενική) είναι η Σουηδία, δηλαδή η μοναδική χώρα που δεν εφάρμοσε την παλαβή πολιτική της καραντίνας. 

Φυσικά και η Σουηδία θα γνωρίσει οικονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού γιατί είναι μια εξαγωγική οικονομία και επηρεάζεται από τις εξελίξεις στις άλλες χώρες. Όμως είναι άλλο να έχεις πτώση του ΑΕΠ 2% και άλλο 10%. Είναι άλλο να χαθούν τα 2/3 των εισοδημάτων και άλλο το 100%. 

Για πολλές επιχειρήσεις, που απασχολούν χιλιάδες ανθρώπους, αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ επιβίωσης και λουκέτου, μεταξύ δουλειάς και ανεργίας.

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.