Ένα χτύπημα για την ανεξαρτησία: Ο Μπόμπαν ξεκίνησε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία - Βίντεο

Πριν από ακριβώς 30 χρόνια, 13 Μαΐου 1990, μια κλοτσιά ενός ποδοσφαιριστή σε έναν αστυνομικό έφερε την αρχή ενός εμφυλίου πολέμου. Μια κλοτσιά για την ανεξαρτησία...


Μπορεί η διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας να οφείλεται σε μια κλοτσιά; Και όμως, ναι... Όχι ολοκληρωτικά, αλλά κατά πολύ.

Την 13η Μαΐου του 1990 στο γήπεδο «Μάξιμιρ» του Ζάγκρεμπ, η τοπική Ντιναμό φιλοξένησε τον Ερυθρό Αστέρα, με το μίσος μεταξύ των δύο ομάδων να είναι γνωστό.

Φράνιο Τούντμαν vs Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Το... μπαρούτι στην ατμόσφαιρα μύριζε μια βδομάδα πιο πριν, όπου στις 6-7 Μάη έγιναν στην Κροατία, για πρώτη φορά μετά το 1938, πολυκομματικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων τελείωσαν τον κομμουνισμό στη χώρα έπειτα από 45 χρόνια. Το κόμμα που νίκησε, η Κροατική Δημοκρατική Ένωση, ήταν το κεντροδεξιό του Φράνιο Τούντμαν που υποστήριζε την ανεξαρτησία της Κροατίας και ερχόταν σε αντίθεση με το κομμουνιστικό καθεστώς της Σερβίας και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Η πολιτική επηρέαζε και το ποδόσφαιρο, με τους Κροάτες της Ντιναμό Ζάγκρεμπ να υποδέχονται τους Σέρβους του Ερυθρού Αστέρα, και οι οπαδοί τους προετοιμάστηκαν για... πόλεμο. Ο αγώνας ήταν βαθμολογικά αδιάφορος, αφού ο Ερυθρός Αστέρας είχε ήδη σφραγίσει τον τίτλο του πρωταθλήματος.

«Ήταν προφανές ότι κάθε περιφέρεια της πρώην Γιουγκοσλαβίας θα ήθελε να γίνει ανεξάρτητο κράτος. Όλοι το κατάλαβαν, εκτός από τους πολιτικούς που σκέφτηκαν διαφορετικά» δήλωσε ο τερματοφύλακας της Ντιναμό, Μίραλεμ Ιμπραχίμοβιτς.

Αρχηγός της αποστολής o Αρκάν

Τα προεόρτια είχαν αρχίσει νωρίτερα από τη σέντρα. Υπήρξαν μάχες στο Ζάγκρεμπ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και συνεχίστηκαν στο γήπεδο με 3.000 Σέρβους να πηγαίνουν στο Ζάγκρεμπ με αρχηγό της αποστολής τον Ζέλικο Ραζνάτοβιτς, γνωστό και ως Αρκάν. Επρόκειτο για έναν Σέρβο εθνικιστή και εγκληματία, ο οποίος στη συνέχεια θα έπαιζε και ενεργό ρόλο στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Αρκάν κατηγορήθηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη το 1997, και ήταν στον πιο περιζήτητο κατάλογο καταζητούμενων της Ιντερπόλ κατά τη δεκαετία του 1970 και του 1980. Ο Αρκάν δολοφονήθηκε σε ένα ξενοδοχείο του Βελιγραδίου το 2000.

Πετροπόλεμος και εθνικιστικά συνθήματα

Στο γήπεδο του «Μάξιμιρ» ξεκίνησε ο πετροπόλεμος πριν από τη σέντρα του αγώνα και ακολούθησε η ανταλλαγή καθισμάτων με τους Delije του Αστέρα να σπάνε τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και μπροστά στους Bad Blue Boys να φωνάζουν εθνικιστικά συνθήματα, όπως «το Ζάγκρεμπ ανήκει στη Σερβία» και «θα σκοτώσουμε τον Τούντμαν».

Λίγο αργότερα, οι οπαδοί εισέβαλαν και στον αγωνιστικό χώρο, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με χημικά και χτυπώντας τους οπαδούς με γκλοπ. Έπειτα από λίγη ώρα, η αστυνομία δεν μπορούσε πλέον να ελέγξει την κατάσταση. Απολογισμός: πάνω από 70 άτομα τραυματίστηκαν, αρκετά από αυτά από μαχαιρώματα στη μάχη που δόθηκε μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 100 συλλήψεις.

«Βγήκαμε για προθέρμανση και οι φίλαθλοι του Ερυθρού Αστέρα έσπαγαν τα πάντα. Η αστυνομία δεν αντέδρασε επαρκώς. Τους επέτρεψαν να καταστρέψουν το γήπεδό μας. Τους επέτρεψαν να αφήσουν τη θέση τους και να μετακινηθούν σε ένα άλλο τμήμα όπου ήταν οι υποστηρικτές μας. Ήταν ένα χάος. Υπήρχαν πέτρες και δακρυγόνα παντού, ακόμη και στο γήπεδο. Ήταν προφανές ότι δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τον αγώνα» θυμάται ο Ιμπραχίμοβιτς.

Η κλοτσιά που ξεκίνησε τον πόλεμο

Όμως, αυτό που σημάδεψε τα πάντα ήταν από ποδοσφαιριστή. Με την έναρξη των επεισοδίων, οι παίκτες των φιλοξενούμενων πήγαν στα αποδυτήρια και αυτοί της Ντιναμό παρέμειναν στο χορτάρι και κοιτούσαν. Όταν ένας αστυνομικός χτυπούσε άγρια έναν οπαδό της Ντιναμό, τότε ο 22χρονος αρχηγός της ομάδας, ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, σηκώθηκε από τον αγωνιστικό χώρο και έτρεξε με δύναμη και έδωσε μια κλοτσιά στο πρόσωπο του αστυνομικού.

«Δεν μπορούσα να δω την αστυνομία να κακομεταχειρίζεται μόνο τους οπαδούς μας και απογοητεύτηκα. Όλο και περισσότερο σκεφτόμουν όλες τις μεγάλες αδικίες που είχαν γίνει σε ανθρώπους με τα χρόνια, στους οπαδούς μας και επίσης σε εμάς» τόνισε ο Μπόμπαν.

Λαϊκός ήρωας ο Μπόμπαν

Από τότε έγινε λαϊκός ήρωας για τους Κροάτες. Οι φίλαθλοι του συλλόγου του Ζάγκρεμπ αμέσως τον χειροκρότησαν και φώναζαν το όνομά του. Για όλους τους Κροάτες, η κλοτσιά του Μπόμπαν θεωρούνταν η αντίσταση απέναντι στη Σερβία! Ο Μπόμπαν έγινε το σύμβολο για όλους τους Κροάτες που ζητούσαν την ανεξαρτησία τους από τον γιουγκοσλαβικό ζυγό. Πάντως, η γιουγκοσλαβική ποδοσφαιρική ομοσπονδία τιμώρησε με έξι μήνες αποβολή τον Μπόμπαν και πρόστιμο.

«Αυτό το ντέρμπι αντανακλούσε όλα όσα συνέβαιναν στην κοινωνία και την καθημερινή μας ζωή. Το γιουγκοσλαβικό ποδόσφαιρο αντικατοπτρίζει τη Γιουγκοσλαβία. Ήταν πολύ δύσκολο, αλλά νομίζω ότι θα το έκανα ξανά» είπε για την κίνησή του ο πρωταγωνιστής.

Η κλοτσιά αυτή έγινε αφορμή για να ξεκινήσει, λίγο αργότερα, ο πόλεμος, με την Κροατία να κερδίζει την ανεξαρτησία της. Ο Μπόμπαν είναι ένα σύμβολο του εθνικισμού και της κροατικής ελευθερίας, για τον, πλέον, θρυλικό ρόλο του στην έναρξη του Κροατικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας.

«Ήμουν έτοιμος να ρισκάρω τη ζωή μου, την καριέρα μου, όση φήμη είχα αποκτήσει. Όλα αυτά για ένα ιδανικό, για ένα σκοπό. Για την Κροατία. Σίγουρα εκείνη η νύχτα σημάδεψε τη ζωή μου. Ένιωσα πως ωρίμασα μέσα σε δευτερόλεπτα» είπε ο Μπόμπαν.Μια κλοτσιά για την ανεξαρτησία - Κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι

Το περίεργο ήταν πως ο αστυνομικός που δέχθηκε την κλοτσιά ήταν Βόσνιος και συγχώρεσε τον ποδοσφαιριστή μερικά χρόνια αργότερα.

«Ο Μπόμπαν μου είπε κάτι, αλλά δεν μπορούσα να τον καταλάβω. Με κοίταζε συνεχώς και μπορούσα να δω στα μάτια του ότι μπορεί να συγκρουστούμε. Κοίταξα πάνω από τον δεξή μου ώμο και είδα ότι ήταν ήδη στον αέρα με τα γόνατα και τα χέρια του μαζί. Με κλοτσιές με έριξε στο έδαφος» υπενθύμισε ο εμπλεκόμενος αστυνομικός, Ρεφίκ Αχμέτοβιτς.

Τόσο ο Μπόμπαν όσο και ο Αχμέτοβιτς μίλησαν σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο: A Kick For Independence - More Than A Game (Μια κλοτσιά για την ανεξαρτησία - Κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι).
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.