Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο νέος μεγάλος παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα [ΗΑΕ] στους πιο πολλούς από εμάς είναι άγνωστα. Πολλοί αδυνατούν να εντοπίσουν το ακριβές σημείο που βρίσκονται στο χάρτη. Ωστόσο είναι φανερό πως τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην περιοχή μας και έχουν σκοπό να παραμείνουν.

Του Στρατή Μαζίδη

Τα ΗΑΕ αρχικά συμμετείχαν στο μπλοκ που επεδίωκε την ανατροπή του Σύριου προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ. Ωστόσο διαβλέποντας μέσα στα χρόνια τις τουρκικές επιδιώξεις για αναβίωση του οθωμανισμού και επικυριαρχία πάνω στο αραβικό στοιχείο, άλλαξαν γραμμή πλεύσης. Το 2012 είναι πια μακρινό παρελθόν και κάπως έτσι το Δεκέμβριο του 2018 η πρεσβεία των ΗΑΕ στη Δαμασκό άνοιξε ξανά τις θύρες της.

Οι σεϊχηδες όμως που φιλοδοξούν να οδηγήσουν το αραβικό στοιχείο στον 21ο αιώνα, δεν σταματούν εδώ. Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα εξοπλίζουν την πλευρά του Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη. Τα κινέζικα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μια ευγενική χορηγία των Εμιράτων. 

Όμως δεν στάματησαν εδώ. Τα ΗΑΕ διατηρούν καλές σχέσεις και με την Αίγυπτο, τόσο καλές ώστε τις τελευταίες ημέρες φέρονται να έχουν μετασταθμεύσει σε αιγυπτιακή αεροπορική βάση περίπου 6 Mirage 2000-9 σε αεροπορική βάση της Αιγύπτου, κάτι που δε διαψεύστηκε.

Η επίθεση σε δομές της GNA στη Μιζράτα αποδόθηκε στα Mirage των Εμιράτων από αρκετούς αναλυτές, ένας εκ των οποίων και ο Μπάμπακ Ταγκβαΐ, που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει στάχτη μέγαλη ποσότητα τουρκικού εξοπλισμού. Κατά άλλους η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τον LNA, όμως δε διαθέτει σύγχρονα αεροσκάφη για τέτοια χτυπήματα.

Τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη, όπου στέκεται η Τουρκία, ακριβώς απέναντι πηγαίνουν και στέκονται τα Εμιράτα. Η δε επίθεση στη Μιζράτα θα μπορούσε να αποτελέσει κι ένα δείγμα αποφασιστικότητας και ίσως να μην ήταν τυχαία η επίσκεψη του αρχηγού της ΜΙΤ στη Λιβύη μετά από αυτή.
 
Τέλος είδαμε ότι τα Εμιράτα ήρθαν να μπουν στο κλαμπ της Πενταμερούς του Καΐρου που τελικά κατέληξε τετραμερής λόγω της ύποπτης στάσης της Ιταλίας. Η παρουσία τους και συνυπογραφή της κοινής διακήρυξης μαζί με Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία κι Αίγυπτο ενόχλησε πολύ την Τουρκία διότι τα ΗΑΕ έχουν εκτός από σχέδια και κάτι ακόμη, αρκετό χρήμα.

Μήπως ήρθε η στιγμή για την πατρίδα μας να αξιοποιήσει τις επιδιώξεις των ΗΑΕ θυμίζοντας ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται μόνο απέναντι στη Συρία και τη Λιβύη, αλλά και τις χώρες του Ελληνισμού στη Μεσόγειο;  Άλλωστε η πρεσβεία των ΗΑΕ είναι σχετικά δραστήρια. Μόνο στην πόλη μου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε δύο εκδηλώσεις πριν λίγους μήνες από το πουθενά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail