Τα αστέρια της βιντεοκασέτας και τι απέγιναν μετά τη «χρυσή» εποχή

Αλήθεια τώρα, ποιος στα νιάτα του δεν έβλεπε ελληνικές βιντεοκασέτες (ή βιντεοταινίες); Εκείνες, που στη δεκαετία του ’80 έκαναν θραύση, γυρίζονταν σωρηδόν και φιγούραραν μπροστά-μπροστά στις προθήκες των βίντεο κλαμπ, που ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια σε κάθε γειτονιά;
 
Από: newsbeast.gr

Άλλωστε, σε πολλά ελληνικά σπίτια την εποχή εκείνη, το να νοικιάζεις βιντεοκασέτα και να την βλέπετε οικογενειακώς τα σαββατόβραδα ήταν κάτι σαν παράδοση, σαν… ιεροτελεστία. Και κάπως έτσι τα χρόνια εκείνα μπήκαν στη ζωή μας και μας έκαναν και γελάσαμε (αν και σήμερα δεν γελάμε με τον ίδιο τρόπο όταν τους βλέπουμε στην τηλεόραση) ο «Μπίλιας», ο «Ταμτάκος» και τα άλλα παιδιά.

Οι βιντεοκασέτες έκαναν το μεγάλο μπαμ στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και δεν είναι υπερβολή αν πεις πως γυρίζονταν με το… τσουβάλι. Οι, δε, τίτλοι τους… ευφάνταστοι «Ο Παπασούζας», «Ο πάτερ Γκομένιος», « Το καθιστό βουβάλι και οι τηλεζουλού», «Ακάκιε τα μανούλια να είναι φίνα», «Και πετάει και πηδάει», «Η μεγάλη των γάτων σχολή», «Ματάκιας και βρωμόστομος» και πάει λέγοντας.
Στις βιντεοκασέτες ελάχιστα ήταν τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου που έπαιζαν σε αυτές. Ο, δε, Σωτήρης Μουστάκας, αυθεντική κωμική φλέβα, αν και γύρισε αρκετές (και τον έμαθε ο περισσότερος κόσμος μέσα από αυτές), κατάφερε να διασωθεί λόγω του μεγάλου του ταλέντου και της ικανότητάς του να μεταμορφώνεται σε κάθε ρόλο και να ξεχωρίζει.

Επίσης, αν και οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους πως ο Στάθης Ψάλτης είναι ο «βασιλιάς της βιντεοκασέτας», στην πραγματικότητα ο αξέχαστος ηθοποιός δεν έπαιξε σε καμία. Όπως και να έχει, την περίοδο εκείνη αρκετοί από τους πρωταγωνιστές έγιναν τα «αστέρια» της εποχής και οι αφίσες τους στόλιζαν ακόμα και τα κοριτσίστικα δωμάτια ή τα εφηβικά δωμάτια των αγοριών.

Κάποιοι από αυτούς, με το τέλος της «εποχής του λαμέ και της βάτας» και την είσοδο της ιδιωτικής τηλεόρασης, συνέχισαν στη νέα πραγματικότητα με επιτυχία. Και άλλοι, αποσύρθηκαν ή χάθηκαν από τα φώτα της δημοσιότητας. Ας δούμε παρακάτω κάποια από τα αστέρια της βιντεοκασέτας και τι έκαναν μετά το τέλος εκείνης της μόδας.

Πάνος Μιχαλόπουλος

Ο γόης της δεκαετίας του ’80, είχε κάνει πολλές γυναίκες να τον ερωτευτούν. Ο Πάνος Μιχαλόπουλος έπαιξε στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, ενώ έκανε και κάποιες βιντεοταινίες, με χαρακτηριστικές το «Η μεγάλη των γάτων σχολή», «Πρωτάρη μου ας πρόσεχες» κ.α.

Μελαχρινός, αρρενωπός και με αδυναμία στις μηχανές, ο Μιχαλόπουλος συνδέθηκε με το «άγριο νιάτο» της εποχής. Ο ερχομός της ιδιωτικής τηλεόρασης σήμανε για εκείνον και μία νέα εποχή στην καριέρα του, καθώς πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτικές σειρές που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.
Τα τελευταία χρόνια ο ηθοποιός έχει αποσυρθεί τόσο από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, όσο και από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι, δε, εμφανίσεις του είναι σπάνιες κι επιλεκτικές.

Παύλος Ευαγγελόπουλος

Ο άλλος γόης της εποχής με πολλές θαυμάστριες. Ο Παύλος Ευαγγελόπουλος στις αρχές της δεκαετίας του ’80 έπαιξε στις τηλεοπτικές σειρές «Τα καθημερινά» και τα «Λιονταράκια του κυρ Ηλία». Αλλά πρωταγωνίστησε και εκείνος σε βιντεοκασέτες, όπως «Μαντόνα για πάντα», «Και πετάει και πηδάει».

Ο ερχομός της ιδιωτικής τηλεόρασης άνοιξε και για εκείνον ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του. Πρωταγωνίστησε στο θρυλικό πια «Ρετιρέ», αλλά και αργότερα πάλι στη σειρά του Mega, «Οι Μικρομεσαίοι». Ήταν παρουσιαστής σε τηλεπαιχνίδι, ενώ πρωταγωνίστησε και σε άλλες πετυχημένες σειρές.

Το 2004 εμφανίσθηκε στην κωμική σειρά «Νταντά» και για τα επόμενα 13 χρόνια απείχε από τα τηλεοπτικά πράγματα. Επέστρεψε μέσα από τη σειρά του Alpha «Έλα στη θέση μου» με μεγάλη επίσης επιτυχία.

Όσο για την εποχή της βιντεοταινίας σε πρόσφατη δήλωσή του είχε παραδεχθεί: «Πολύς κόσμος κατέκρινε και εξακολουθεί να κατακρίνει τις βιντεοκασέτες σαν low budget, εύκολες και πρόχειρες δουλειές. Έχει μια αλήθεια αυτό».

Σταμάτης Γαρδέλης

Το απόλυτο είδωλο της εποχής. Οι αφίσες του Σταμάτη Γαρδέλη κοσμούσαν τους τοίχους των κοριτσίστικων δωματίων. Είχε το ιδανικό πρόσωπο για να «κλέψει» την καρδιά των γυναικών, ήταν το γλυκό αγόρι που τραγουδούσε με την κιθάρα του «Με λένε Αλέξη, σε λένε Σοφία», αλλά και το «τσογλάνι» με τις μηχανές.

Ο Σταμάτης Γαρδέλης το 1986 έκανε ένα πέρασμα από την ταινία «Μελισσοκόμος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου το 1986, όμως, έκανε και βιντεοκασέτες. Όχι πολλές, όπως «Πρωτάρης στον έρωτα», «Δυο κορίτσια στο κρεβάτι μου».

Μάλιστα, πριν λίγα χρόνια ο ίδιος είχε δηλώσει: «Έκανα έξι βιντεοκασέτες και το μετάνιωσα. Θα μπορούσα να κάνω… 666. Υπήρχαν πάρα πολλά λεφτά. Το σταμάτησα γιατί με έπιαναν κάτι χαζομάρες, ανησυχίες περί θεάτρου».

Στην ιδιωτική τηλεόραση έπαιξε στη Λάμψη του Νίκου Φώσκολου, ενώ επέστρεψε τηλεοπτικά μέσα από το Dancing with the Stars και Your face Sounds Familiar. Ο Σταμάτης Γαρδέλης ασχολήθηκε και συνεχίζει να ασχολείται κυρίως με το θέατρο.

Στηβ Ντούζος

Ο «Μπίλιας» των νεανικών μας χρόνων, του «Ρόδα, Τσάντα και κοπάνα», που όμως, είναι κινηματογραφική ταινία. Ο Στηβ Ντούζος ήταν ο αγαπημένος της νεολαίας, ο κολλητός που όλοι θα ήθελαν. Και αυτός συνέδεσε το όνομά του με τις βιντεοκασέτες, πρωταγωνιστώντας σε αρκετές από αυτές, όπως «Τρελές διακοπές του θηριοτροφείου», «Κομμάντος και βλήματα».

Τα επόμενα χρόνια αντιμετώπισε σοβαρά θέματα υγείας, ενώ το 2010 επέστρεψε με το ριμέικ της θρυλικής «Ρόδας, τσάντας και κοπάνας». Μάλιστα, λόγω των προβλημάτων υγείας έχει χάσει πολλά κιλά.

Μιχάλης Μόσιος

Ο θρυλικός τσιγγάνος της βιντεοκασέτας. Ο ηθοποιός ήταν εκείνος που έπλασε τον χαρακτήρα του «Ταμτάκου» και γνώρισε τεράστια επιτυχία την εποχή εκείνη. Ο Μιχάλης Μοσιος είχε αναφερθεί στο ρόλο αυτό, όπου παραδέχτηκε ότι εγκλωβίστηκε σε αυτόν και δεν έπαιξε ρόλους στο θέατρο, που θα ήθελε, ενώ τον φώναζαν για να παίζει μόνο τον Ταμτάκο. Μάλιστα, έχει παραδεχτεί πως βίωσε τον ρατσισμό, λόγω της βιντεοκασέτας.

Ο ηθοποιός δεν έπαιξε τα επόμενα χρόνια σε κάποια τηλεοπτική σειρά, καθώς δεν δέχτηκε πρόταση. Ασχολήθηκε με το θέατρο και πέρυσι επέστρεψε σε αυτό.

Καίτη Φίνου

Χωρίς αμφιβολία, η ωραία της δεκαετίας του ’80. Αποτέλεσε το απόλυτο κινηματογραφικό ζευγάρι με τον Στάθη Ψάλτη (ήταν και στη ζωή για 5 χρόνια) και μοιραία επαγγελματικά το όνομά της συνδέθηκε με τον αξέχαστο ηθοποιό. Η Καίτη Φίνου έπαιξε σε κάποιες βιντεοταινίες, ενώ την εποχή εκείνη έκανε και πολλές θεατρικές παραστάσεις.

Τα επόμενα χρόνια απουσίασε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα και όπως η ίδια έχει εξομολογηθεί για τα προς τα ζην πουλούσε ακόμα και βιβλία. Τηλεοπτικά επέστρεψε μέσα από το «Κόκκινο δωμάτιο», ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το θέατρο.

Σοφία Αλιμπέρτη

Μαζί με τον Σταμάτη Γαρδέλη αποτέλεσαν τα αγαπημένα είδωλα της νεολαίας. Έπαιξε στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο, έκανε και βιντεοκασέτες, όπως «Ο πρωτάρης και η κούκλα». Ο ερχομός της ιδιωτικής τηλεόρασης άνοιξε νέους δρόμους για τη Σοφία Αλιμπέρτη.

Πρωταγωνίστησε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, ενώ έκανε με μεγάλη επιτυχία στροφή και στην παρουσίαση πρωινών και μεσημεριανών εκπομπών, αποτελώντας ένα από τα δυνατά «χαρτιά» της τηλεόρασης.

Τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί και περνά τον περισσότερο καιρό στην Πάρο.

Βίνα Ασίκη

Το απόλυτο sEx symbol της δεκαετίας του ’80. Το απόλυτο θηλυκό. Ο λόγος για την Βίνα Ασίκη, η οποία τη δεκαετία του ’80 μεσουράνησε κινηματογραφικά, αλλά και μέσα από τη συμμετοχή της σε βιντεοταινίες. Μάλιστα, οι περισσότεροι τη θυμούνται ως καθηγήτρια στο Ρόδα, τσάντα και κοπάνα, που όμως ήταν κινηματογραφική ταινία, αλλά και στις βιντεοταινίες με τον Ταμτάκο.

Η Βίνα Ασίκη εκτός από ηθοποιός είναι και χορεύτρια και μετά το τέλος της εποχής εκείνης, αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τον χορό.

Ισμήνη Καλέση

Υπήρξε η σεξοβόμβα της δεκαετίας του ’80. Πληθωρική, όμορφη με ξανθές μπούκλες. Ο λόγος για την Ισμήνη Καλέση βεβαίως, η οποία έπαιξε σε βιντεοταινίες σε πιο ανάλαφρους ρόλους, ενώ την ίδια στιγμή στο θέατρο υποδυόταν ακόμα και κλασικούς.

Όταν εμφανίσθηκε στο «Ρόδα Τσάντα και Κοπάνα 2» έγινε η… αφορμή για να δημιουργηθούν δύο στρατόπεδα: από το ένα οι θαυμαστές της Καλέση και από το άλλο οι θαυμαστές της Ασίκη, που επίσης πρωταγωνίστησε στην ταινία.

Το 1988 κι ενώ βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της, φωτογραφήθηκε για εξώφυλλο του Playboy, κάνοντας πάταγο.

Τα επόμενα χρόνια η ηθοποιός αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ έκανε μία γκεστ εμφάνιση στη σειρά του Alpha, «Το σόι σου».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail