Αυτά ήταν τα έργα του Καποδίστρια, αυτοί που διορίζουν τους κατηγόρους του, τι έκαναν;

Τι έκανε ο Καποδίστριας; Καταπολέμησε την πειρατεία, μετέτρεψε τα άτακτα σώματα των οπλαρχηγών σε τακτικό στρατό κι ίδρυσε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Εισήγαγε εθνικό νόμισμα αντικαθιστώντας το γρόσι, εφάρμοσε τη μέθοδο του Αλληλοδιδακτικού σχολείου, ίδρυσε ορφανοτροφείο στην Αίγινα, εκκλησιαστική σχολή στον Πόρο και το πρώτο αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας. 

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ. Βαλκανικού Πολιτισμού

Εκτός από αυτά ο Καποδίστριας ίδρυσε γεωργική Σχολή στην Τίρυνθα, φρόντισε να πάρουν δάνεια οι νησιώτες για την κατασκευή πλοίων και τη δημιουργία ναυπηγείων, ίδρυσε εθνική χρηματιστική τράπεζα ενώ συνέχισε τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Χάρη στον Καποδίστρια το αυτόνομο κράτος που προέβλεπαν οι Μεγάλες Δυνάμεις αντικαταστάθηκε από ανεξάρτητο με μεγαλύτερα σύνορα. 

Αυτόν τον άνθρωπο που δεν καταδέχτηκε να πάρει μισθό από το φτωχό ελληνικό κράτος, τον θεωρεί η Επιτροπή για τα 200 χρόνια της επανάστασης δικτάτορα γιατί όταν προσπαθείς να δημιουργήσεις κράτος από τα ερείπια και να ενώσεις ένα κατακερματισμένο έθνος σκλαβων μπορεί να το κάνεις χωρίς να είσαι συγκεντρωτικός.

Μπερδεύοντας τις εποχές, το 2012 μη εκλεγμένη κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο δεσμεύοντας τη χώρα αλλά γιατί να μην κρίνουμε τον εκλεγμένο από την εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας Καποδίστρια πουδε διέλυσε τη χώρα, δεν έβαλε λεφτά στην τσέπη του και δημιούργησε κράτος;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail