Μια διαφορετική προσέγγιση ναυάρχου για την ακύρωση των ασκήσεων στο Αιγαίο

Εκτιμήσεις για την αναβολή ασκήσεων στο Αιγαίο - Οι παγκόσμιες, περιφερειακές και εσωτερικές επιπτώσεις του κορωνοϊού δεν είναι ακόμη πλήρως σαφείς. Ωστόσο η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει γρήγορα την οικονομία σε πλήρη δραστηριότητα, παρά την παρουσία του ιού και την πιθανότητα μιας νέας επιδημίας.

Σε επίπεδο ασφάλειας, η Τουρκία είναι και αυτή απασχολημένη με την πανδημία και τις εσωτερικές υποθέσεις και πιθανότατα θα επιδιώξει να αποφύγει μια κλιμάκωση συγκρούσεως με την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος απρογραμμάτιστης κλιμάκωσης από ατύχημα εξακολουθεί να υφίσταται και αναγκάζει αμφοτέρους να ενεργήσουν αποφεύγοντας τις επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις. Η Τουρκία σαφέστατα συνεχίζει τις απειλές κατά του Ελληνισμού, και αυτό απαιτεί στενό συντονισμό με εταίρους και συμμάχους, όχι μόνο για καταδίκη αλλά και δημιουργία ανεξάρτητων δυνατοτήτων για πιθανή χρήση βίας ενάντια στις προσπάθειες της Τουρκίας.

Η αυξανόμενη αντιπαλότητα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας ενδέχεται επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιοχή της Μεσογείου. Από την άλλη πλευρά, η τρέχουσα κατάσταση επιτρέπει στην κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες σε διάφορους τομείς που προκύπτουν από την κρίση, όπως ήταν το μήνυμα της πενταμερούς, Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και ΗΑΕ.

Δημήτρης Τσαϊλάς
υποναύαρχος ε.α.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.