Οι ΗΠΑ μπορούν να «υποστούν μεγάλες απώλειες» σε πιθανό πόλεμο με την Κίνα στον Ειρηνικό

AFP 2020 / Guang Niu
Freepen.gr - Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Στόλος Ειρηνικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι όλα τα υποβρύχια στην περιοχή βριίσκονταν εν πλω για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων προς υποστήριξη μιας «ελεύθερης και ανοιχτής» περιοχής «εν μέσω της πανδημίας που προκλήθηκε από τον κοραναϊό».

Οι Times ανέφεραν επικαλούμενες ανώνυμες πηγές άμυνας των ΗΠΑ ότι το Πεντάγωνο μπορεί να χάσει έναν θαλάσσιο πόλεμο με την Κίνα στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.

Οι πηγές αναφέρθηκαν σε μια σειρά προσομοιωμένων πολεμικών παιχνιδιών του Υπουργείου Άμυνας, συμπεριλαμβανομένου ενός που επικεντρώθηκε στο έτος 2030, το οποίο έδειξε ότι οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ θα κατακλύζονταν από τα νέα υποβρύχια, τα αεροπλανοφόρα και τα καταδρομικά του κινεζικού ναυτικού που αναμένεται να έχουν τεθεί σε υπηρεσία έως εκείνη την στιγμή.

Σύμφωνα με μια πηγή, το αποκαλυπτικό συμπέρασμα φανερώνει ότι η Κίνα έχει «βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και υπερηχητικούς [περισσότερο από πέντε φορές την ταχύτητα των ηχητικών]» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις αμερικανικές ναυτικές ομάδες αεροπλανοφόρων σε μεγάλες απώλειες σε μια πιθανή μάχη.

Επίσης ο Bonnie Glaser, από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, τον οποίο ανέφεραν οι The Times εκτιμά ότι «κάθε προσομοίωση που πραγματοποιήθηκε εξετάζοντας την απειλή από την Κίνα έως το 2030, […] Όλες κατέληξαν με την ήττα των ΗΠΑ».

«Στο Πεντάγωνο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στον Λευκό Οίκο, η Κίνα θεωρείται πλέον χωρίς αμφιβολία ως η μεγαλύτερη απειλή. Ήμασταν πάρα πολύ παθητικοί στο παρελθόν […]. Το Γκουάμ βρίσκεται τώρα στη σειρά των βαλλιστικών τους πυραύλων, έτσι οι ΗΠΑ θα μετρούσαν μια ήττα εάν υπήρχε σύγκρουση ", πρόσθεσε ο Glaser.

Το εντυπωσιακό για την Κίνα είναι ότι διαθέτει αρκετά ναυπηγεία στα οποία έχει σε εξέλιξη ναυπηγήσεις καταδρομικών πλοίων τύπου 055 με δεκάδες κάθετους εκτοξευτές πυραύλων, χώρια τα επίσης φονικά 052D, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να αποκτά καινούριες σύγχρονες μονάδες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail