Μεγάλης γεωπολιτικής και στρατηγικής βαρύτητα η Κοινή Διακήρυξη με Γαλλία, Κύπρο, ΗΑΕ κι Αίγυπτο

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΕΝΔΙΑ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ - ΤΟ ΑΝΑΣΤΡΟΦΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ “ΜΑΤΡΙΟΣΚΑ” ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγχαρητήρια στον ΥΠΕΞ και στα στελέχη του Υπουργείου για την εξαιρετικής σημασίας ανακοίνωση που συνυπογράφηκε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου της Γαλλίας, της Κύπρου και των Αραβικών Εμιράτων.

υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Η σημασία της συγκεκριμένης ανακοίνωσης δεν πηγάζει μόνο από τις σαφείς και ουσιαστικές θέσεις που αναγράφονται σε αυτήν, για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας, αλλά γιατί ως περιφερειακή συνεργασία (regional 3+1+1) έχει μεγάλη βαρύτητα από γεωπολιτικής και στρατηγικής πλευράς, αλλά ακόμη σημαντικότερο, από πλευράς Διεθνούς Δικαίου.

Δεν αναμένεται βέβαια να συμμορφωθεί άμεσα η Τουρκία, η οποία θα δοκιμάσει τις αντοχές των χωρών που συνυπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν.

Και αυτό θα το κάνει προσπαθώντας κατ αρχάς να υιοθετήσει μία απειλητική ρητορική και με επαπειλούμενα αντίμετρα και συμβολικές δράσεις, σε μία προσπάθεια να αποδυναμώσει την συνεργασία (3+1+1) και το κοινό ανακοινωθέν.

Θα επιδιώξει ενδεχομένως να αποδυναμώσει την πρωτοβουλία, προσπαθώντας να δημιουργήσει και ερείσματα από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, με μία ανάλογη περιφερειακή συμφωνία/συνεργασία/ανακοινωθέν (regional) με άλλες χώρες της περιοχής (ενδεχομένως να εκπλαγούμε δυσάρεστα επ’ αυτού).

Η πρωτοβουλία Δένδια είναι ένα σημαντικό βήμα για την εξωτερική μας πολιτική, που θα πρέπει να υποστηριχθεί όμως στην συνέχεια με κατάλληλες ενέργειες σε πολιτικό, διεθνολογικό και στρατηγικό επίπεδο.
Και σε αυτά τα επίπεδα χρειάζονται θετικές ενέργειες (που να δομούν πάνω στην ουσία των ανακοινωθέντων) και αρνητικές (να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να επιτύχει στις αναμενόμενες αντιδράσεις της όπως προαναφέρονται).

Η εξωτερική πολιτική με πρωτοβουλίες (και όχι παθητικά και αντιδραστικά) είναι όπως η Ρωσική κούκλα Ματριόσκα (όπου εάν ανοίξεις μία εμφανίζονται σταδιακά πολλές μικρότερες κρυμμένες), αλλά από την ανάστροφη πλευρά!

Ξεκινάς από την μικρότερη και καταλήγεις να ανακαλύπτεις πολλές μεγαλύτερες!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail