Ψυχρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την Αγιά Σοφιά ενώ αναγνωρίζει την Τουρκία ως...θεματοφύλακα του μνημείου

falco / pixabay
Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για τη χθεσινή ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ανήμερα της επετείου της άλωσης της Κωνσταντινούπολης:

Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.

Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος. 

Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα. 

Εκτός του ότι το αν η Αγία Σοφία ανήκει στην ανθρωπότητα ή στην Ορθόδοξη χριστιανοσύνη αποτελεί ένα θέμα προς συζήτηση, η παραπάνω ανακοίνωση κινείται στο σύνηθες ύφος περί διεθνών υποχρεώσεων της Τουρκίας, η οποία μας έχει δείξει πολύ καλά πόσο τις υπολογίζει. Καμία ιστορική αναφορά στο κείμενο και τίποτε που να "προδίδει" πως αυτό γράφτηκε από τους απογόνους εκείνων που οικοδόμησαν και λειτούργησαν για αιώνες την εκκλησία. Και με ποιο τρόπο οι Τούρκοι κατέστησαν οι...θεματοφύλακες της Αγίας Σοφίας; Σφάζοντας;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail