Μεγάλη μείωση μισθών φέρνει πρόσφατη ΚΥΑ!

Μεγάλη μείωση μισθών φέρνει πρόσφατη ΚΥΑ!


Εργασία δύο (2) εβδομάδων από τον Μάιο και  μισό μισθό για τους εργαζόμενους που έληξε η αναστολή!

«Δούρειος Ίππος» για κατάργηση του κατώτατου μισθού η διάταξη 2.6 της νέας ΚΥΑ!

Με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εξέδωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί κ.κ.Χρήστος Σταϊκούρας και Ιωάννης Βρούτσης, εξειδικεύοντας βασικές διατάξεις της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 2-5-2020,  απειλούνται με περαιτέρω μείωση οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνουν η ΕΝΥΠΕΚΚ και ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Σημειωτέον ότι ο θεσμός της αναστολής έχει ήδη προκαλέσει μείωση αποδοχών κατά τουλάχιστον 30% σε εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπαλλήλων.

Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 2 του κεφ.Α2 της υπ’αριθ.πρωτ. οικ.17788/346/8-5-2020 ΚΥΑ, όσοι εργαζόμενοι κληθούν να εργαστούν, μετά τη λήξη της αναστολής εργασίας, μπορούν –ΜΕ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ- να εργαστούν μέχρι και έξι (6) μήνες με συνεχή εργασία μόνο δύο (2) εβδομάδων τον μήνα κι επομένως με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους στο ήμισυ. 

Εξάλλου, στην περίπτωση ομίλου επιχειρήσεων, ο εργοδότης δύναται ΜΕ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ να μεταθέτει τους εργαζομένους από μία επιχείρηση του ομίλου σε άλλη, με μειωμένο μάλιστα ωράριο και κατά συνέπεια μειωμένες αποδοχές.

Άμεση συνέπεια της νέας αυτής διάταξης, που βρίσκεται προφανώς εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης, είναι η δραστική μείωση όλων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και του κατώτατου μισθού, για όσους εργαζόμενους (μετά τη λήξη της αναστολής) κληθούν να εργαστούν με μειωμένο ωράριο ή σε διαφορετική επιχείρηση του ίδιου ομίλου (άρθρα 9 και 10 της ΠΝΠ) ή εργαστούν με συνδυασμό ορισμένων ημερών με πλήρες ωράριο και ορισμένων άλλων με μειωμένο ωράριο. 

Όπως γίνεται κατανοητό, η διάταξη αυτή αποτελεί διάταξη-«Δούρειο Ίππο» για μείωση των μισθών των ιδιωτικών εργατοϋπαλλήλων και αν εφαρμοστεί, από ευρύ κύκλο πληττομένων επιχειρήσεων, όπως δυστυχώς αναμένεται, θα οδηγήσει πολλές οικογένειες σε περαιτέρω φτωχοποίηση.

Ιδού η διάταξη της ΚΥΑ!

«Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους των εργαζομένων τους, κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος, δύνανται για αυτούς τους εργαζόμενους να κάνουν χρήση των διατάξεων των άρθρων ένατου και δέκατου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68). Για την περίπτωση εφαρμογής του ανωτέρου εδαφίου ως προς το ένατο άρθρο της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68) και ειδικότερα για τον υπολογισμό του απαιτούμενου 50% του προσωπικού της επιχείρησης λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εργαζομένων των οποίων ανακλήθηκε η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους.».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail