Όταν οι Τούρκοι παίζουν περίεργα στον Εβρο κι ο Δένδιας κάνει αστεία με τους Παξούς

Έχουμε τονίσει κι άλλη φορά ότι ο Νίκος Δένδιας μπορεί να είναι ένας βαθύς γνώστης της νομικής επιστήμης αλλά ως υπουργός εξωτερικών είναι μια μάλλον εσφαλμένη επιλογή με κάκιστη αίσθηση του χιούμορ και αντίληψη της γεωπολιτικής πραγματικότητας. Δεν μπορεί πχ η Τουρκία να έχει κατατρυπήσει την κυπριακή ΑΟΖ, να υλοποιεί έναν Αττίλα 3 και εσύ να λες ότι πετά τα λεφτά της και ότι εμείς "δεν κάνουμε τέτοια χάλια".

Του Στρατή Μαζίδη

Επίσης σε μια εποχή όπου όλες οι χώρες αναζητούν περισσότερη στρατιωτική ισχύ και αναπτύσσουν δικά τους όπλα, δεν μπορείς να λες πως η διπλωματία των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα έχει παρέλθει. Κάνεις λάθος.

Ο κ. Δένδιας χειρίζεται την εξωτερική πολιτική λες και είναι δικογραφία νομίζοντας ότι στο τέλος θα αποφανθούν οι δικαστές. Πλανάται πλάνην οικτράν ενώ παραμένει το ερώτημα για ποιο λόγο πολιτεύτηκε ο Αγγελος Συρίγος, για τον οποίο όλοι ανέμεναν πως θα αναλάμβανε το νευραλγικό υπουργείο αλλά και για ποιο λόγο παραμένει βουλευτής με όλα όσα [δε] λαμβάνουν χώρα στην εξωτερική πολιτική.

Η συνέντευξη του κ. Δένδια στο Πρώτο Πρόγραμμα ήταν ενδεικτική. Την ώρα που οι Τούρκοι έχουν εισχωρήσει [;] σε εθνικό έδαφος στον Εβρο ο υπουργός μίλησε για...λίγες δεκάδες μέτρα αστειευόμενος νωρίτερα πως η Τουρκία δεν έχει αμφισβητήσει ακόμα το ζήτημα των Παξών όπου διατηρεί εξοχικό! Γνωρίζει άραγε ότι η Τουρκία διατηρεί κι αυτή...εξοχικό στην Αλβανία - αναφέρομαι στη ναυτική βάση - και μπορεί κάποια στιγμή όπως πχ διεκδικεί τα 3/4 της Κρήτης, να επινοήσει κάτι και για τους Παξούς; Ειδικά όταν βλέπει έναν χιουμορίστα να κάνει μια τέτοια δήλωση.

Και προσέξτε: βγαίνουν τα δημοσιεύματα στις 21/5. Ο υπουργός στις 20/5 έχει ήδη μιλήσει για τις λίγες δεκάδες μέτρα. Το θέμα σηκώνεται. Διαβάζουμε πως έγινε και διάβημα, και σήμερα δύο ημέρες αργότερα εκδίδεται ανακοίνωση διάψευσης και μάλιστα με όχι σωστό ύφος. Τι να πιστέψεις;

Στην ίδια συνέντευξη ανέφερε: Μα τώρα, με συγχωρείτε: Η χρήση του μεταναστευτικού σαν όπλο εκβιασμού, όχι μόνο της Ελλάδας, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε τί ωφέλησε την Τουρκία; Τί την ωφέλησε; Δεν την εξέθεσε σε όλη τη διεθνή κοινότητα; Υπάρχει ένας Ευρωπαίος υπουργός ο οποίος να μην έχει αντιληφθεί ξεκάθαρα τί ρόλο έπαιξε η Τουρκία; Απολύτως, οι πάντες.

Σε τι την ωφέλησε, πράγματι, εκτός του ότι έχει γεμίσει τη χώρα με δεκάδες χιλιάδες ομόθρησκούς της και στα νησιά έχει αρχίσει και αλλάζει το status quo. Ο υπουργός αναρωτιέται... Όπως μπορεί να αναρωτιέται τι πετυχαίνει η Τουρκία κάνοντας σουρωτήρι τον εναέριο χώρο μας κάθε μέρα. Τίποτε περισσότερο από το να παγιώνει μια εικόνα και μεθοδικά να περάσει το μήνυμα ότι αυτή πετά νομίμως κι εμείς παραβιάζουμε.

Δείτε τώρα τι απήντησε για τα 12 ναυτικά μίλια: Υπήρχαν σκέψεις για επέκταση, όχι κατ’ ανάγκη μόνο στο Ιόνιο, και αναφέρομαι διαχρονικά. Είναι δικαίωμα της χώρας η επέκταση στα 12 μίλια. Δεν το αλλοτριώνει, θα το ασκήσει όπου θέλει, όταν κρίνει, όπως θέλει.  Μονομερές της δικαίωμα είναι. Δεν έχει κανένα λόγο συνδιαλλαγής με οποιονδήποτε γι’ αυτό. Φαιδρότητες του τύπου casus belli από την πλευρά της Τουρκίας, ειλικρινά, εμάς μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Στην κοινωνία του 21ου αιώνα απειλές πολέμου δεν υφίστανται. Απαγορεύεται, κατ' αρχάς, ρητά από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ας ξεπεράσουμε αυτό με το μονομερές δικαίωμα που ασκούμε όποτε θέλουμε εδώ και 30 χρόνια, προσέξτε τι λέει στο κλείσιμο, πως οι απειλές πολέμου, και κατά συνέπεια ο πόλεμος, απαγορεύονται από το νόμο! Όπως δεν το πιστεύει, ας πάει στην πηγή: https://www.mfa.gr/epikairotita/diloseis-omilies/sunenteuxe-upourgou-exoterikon-dendia-ston-rs-programma-tes-era-kai-tous-demphous-thano-siaphaka-kai-alphonso-bitale-20052020.html

Οπότε ησυχάσαμε τώρα. Μήπως να κάνουμε εξώδικο, μήνυση και αγωγή στην Τουρκία; Όσο για τουρκολιβυκό μνημόνιο, επιμένει να το χαρακτηρίζει ανύπαρκτο. Έχει αντιληφθεί πως εδώ και έξι μήνες έχουν αρχίσει και έρχονται τα πάνω κάτω στη Λιβύη;

Θα ρωτήσει κανείς, και τι κάνουμε; Να κόψουμε τα άστοχα αστεία και να διαβάσουμε σωστά την κατάσταση. Αυτό είναι μια πρώτη καλή αρχή.

ΥΓ: Το ΥΠΕΞ διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα σε ό,τι αφορά τον Εβρο, ωστόσο για ποιο λόγο έκανε διάβημα στην Αγκυρα και γιατί ο κ. Δένδιας μίλησε για μερικές δεκάδες μέτρα στο Πρώτο Πρόγραμμα;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail